Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μείωση φόρου ως και 40% για τις αποδείξεις-Τι θα ισχύει
Μείωση φόρου ως και 40% για τις αποδείξεις-Τι θα ισχύει  thumbnail

Μείωση φόρου ως και 40% για τις αποδείξεις-Τι θα ισχύει

Μεγάλες εκπτώσεις φόρου προβλέπονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σύστημα συλλογής αποδείξεων για το 2014. Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα, θα εξασφαλίζουν "γενναία" μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%. Οι συναλλαγές, για να δίνουν "μπόνους", θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες αλλά και με φοροκάρτα ή "κάρτα αποδείξεων" όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται πως η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογουμένους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως για παράδειγμα υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές και άλλοι. 

Με τη μεγάλη έκπτωση φόρου – που θα φτάνει ακόμα και στο 40%- το υπουργείο στοχεύει επίσης στη διάδοση της φοροκάρτας, αλλά και στην προμήθεια εκ μέρους των επαγγελματιών ειδικών μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS). Οι επαγγελματίες που δεν θα έχουν POS με το νέο σύστημα θα πρέπει να δηλώνουν κάθε μέρα σε ειδική εφαρμογή του ΤΑΧΙS τα στοιχεία του πελάτη τους όπως ΑΦΜ, αξία συναλλαγής, αριθμός φοροκάρτας.

Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξουν ισχυρά και δελεαστικά κίνητρα στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους από επαγγέλματα που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή και έτσι να χτυπηθεί το μαύρο χρήμα σε συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα και να καταργηθεί η ποινή που επιβάλλεται επί της αξίας των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος.

Με το νέο μοντέλο εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές όπως ισχύει σήμερα και οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις.


Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X