Αρχική / Απόψεις / Οι ψυχολόγοι του "Χαμόγελου του Παιδιού", μας μίλησαν για τη μικρή Μαρία
Οι ψυχολόγοι του "Χαμόγελου του Παιδιού", μας μίλησαν για τη μικρή Μαρία thumbnail

Οι ψυχολόγοι του "Χαμόγελου του Παιδιού", μας μίλησαν για τη μικρή Μαρία

Ο ψυχολόγος του "Χαμόγελου του Παιδιού" μίλησε στο boro.gr για την κατάσταση της μικρής Μαρίας.Η μικρή είναι πολύ καλά είναι ήρεμη, παίζει με τα παιχνίδια της. Μετά το αρχικό σοκ που μπορεί να βίωσε και το θυμό και την ένταση για την απομάκρυνση που είναι λογικό να βιώνει ένα παιδί, αυτή τη στιγμή έχει ηρεμήσει, ο ύπνος της είναι καλά όπως και η όρεξή της και η διάθεσή της.


Θυμός


Αρχικά υπήρχε το συναίσθημα του θυμού, γιατί το παιδί γνώριζε τους ανθρώπους αυτούς όποιοι και αν ήταν αυτοί και ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις και υποθέσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς  για το παιδί αυτοί οι άνθρωποι ήταν τα πρόσωπα φροντίδας της οπότε λογικό είναι η απομάκρυνσή της από αυτούς να του δημιουργήσει ένταση και αναστάτωση. Δεν είναι κάτι που μας παραξενεύει αλλά και ούτε κάτι που μας ανησυχεί. Συμβαίνει σε όλα τα παιδιά.


Είναι παιδί χωρίς παρελθόν;


Ακούστηκε για τη μικρή Μαρία από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι είναι ένα παιδί χωρίς παρελθόν. Δεν συμφωνώ ότι είναι ένα παιδί χωρίς παρελθόν. Άσχετα από το αν εμείς συμφωνούμε ή όχι με αυτό το παρελθόν της και το πώς αυτό δομήθηκε, παρελθόν υπάρχει. Το παιδί έζησε με αυτούς τους ανθρώπους, με τους Ρομά. Το περιεχόμενο αυτών των δημοσιευμάτων δημιουργεί πανικό στον κόσμο και μια λανθασμένη εικόνα για την κατάσταση του παιδιού και πρέπει να το διευκρινήσουμε.


Η παιδική ψυχή


Για να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις στην ψυχή του παιδιού θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το τι ακριβώς έχει συμβεί. Υπάρχουν ερωτηματικά τα οποία είναι πού βασικά και πρέπει να διευκρινιστούν: Δεν είμαστε σίγουροι για τίποτε σχετικά με το πώς έφτασε στα χέρια αυτής της οικογένειας και υπάρχουν πολλές ερμηνείες. Επειδή στο Χαμόγελο του Παιδιού έχουμε μεγάλη εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ευκολία για το τι ακριβώς συμβαίνει. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καταστάσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να βρεθεί ένα παιδί παράνομα σε μια οικογένεια χωρίς τη νόμιμη οδό ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε για το τι συνέβη στην περίπτωση της μικρής Μαρίας. Η αστυνομία κάνει τις σχετικές έρευνες.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα κομμάτι του παρελθόντος το οποίο είναι ανησυχητικό, το οποίο ενδεχομένως κάποια στιγμή θα τη βασανίσει. Γιατί έγιναν όλα αυτά; Γιατί οι γονείς της συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο; Γιατί οι άλλοι της γονείς ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία; Ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν κάποια στιγμή για να διαμορφώσει μια όμορφη ταυτότητα και να ηρεμήσει. Σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχουν σαφείς ερωτήσεις όμως. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε και βοηθό τη γλώσσα. Το κορίτσι μιλά τη γλώσσα των Ρομά, αντιλαμβάνεται την κοινή ελληνική αλλά μιλά τη γλώσσα των Ρομά. Και για διάφορους λόγους, δεν εμπλέκουμε μεταφραστή…


Παγκόσμιο ενδιαφέρον- Ελπίδα για πολλά ζευγάρια


Μέχρι χθες είχαμε περίπου 5000 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Χαμόγελου και σήμερα ο αριθμός αυτός σίγουρα έχει αυξηθεί. Υπήρξε εμδιαφέρον από πολλούς φορείς του εξωτερικού, από Αυστραλία, από Καναδά, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και χώρες της Ευρώπης. Υπήρξε ενδιαφέρον αναφορικά με τα παιδιά που αναζητούνται εκεί. Μας στέλνουν φωτογραφίες τους, με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη μικρή Μαρία για να δούμε αν υπάρχει ταύτιση. Υπάρχει ελπίδα στις ψυχές των ανθρώπων. Κάποιες οικογένειες έχουν αναθαρρέψει, εμείς απλά περιμένουμε για να γίνουν όλα σωστά. Το να έχει ελπίδα κάποιος φυσικά δεν είναι κακό, αλλά το ζήτημα είναι να ανταποκριθούμε με το σωστό τρόπο σε αυτή την ελπίδα.


Υπάρχει ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή, όπως γνωρίζουμε, το οποίο ζητά την ταυτοποίηση των στοιχείων, δε μπορούμε να πούμε πολλά αυτή τη στιγμή, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά. Ας μην ακυρώσουμε αλλά ούτε και να ενισχύσουμε την ελπίδα τους. Είναι εξίσου δραματική και η κατάσταση που ζουν τα ζευγάρια αυτά. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X