Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Η σωστή διατροφή και υγεία για την πρόληψη του καρκίνου
Η σωστή διατροφή και υγεία για την πρόληψη του καρκίνου thumbnail

Η σωστή διατροφή και υγεία για την πρόληψη του καρκίνου

Στις 3 Οκτωβρίου του 2013 διοργανώθηκε η εκστρατεία "τροφός" για την ενημέρωση σχετικά με τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.Η διατροφή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την υγεία του ανθρώπου και  παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Μέσα από την εκστρατεία αυτή ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών θέλει να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και κατευθύνσεις σε ότι αφορά τη σωστή επιλογή τροφών σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης της ασθένειας, από την πρόληψη έως τη θεραπεία και την αποθεραπεία.


Η εκστρατεία "τροφός" περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές δράσεις, οι οποίες θα προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των ογκολογικών κλινικών, σε φαρμακεία, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων κι εκδηλώσεων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ.


Με αφορμή την εκστρατεία μας μιλά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, Δημήτρης Τσουκαλάς για την σχέση καρκίνου και διατροφης:


Διατροφή και Υγεία


Ο καρκίνος είναι πλέον η πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες,  η δεύτερη στις αναπτυσσόμενες. Με 8 περίπου εκατομμύρια νεκρούς κάθε χρόνο σε όλο το κόσμο έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Οι έρευνες έχουν εντατικοποιηθεί και νέα στοιχεία αλλάζουν τον τρόπο που μέχρι τώρα βλέπαμε αυτή τη σύγχρονη μάστιγα.


Πόσο σημαντική είναι όμως η διατροφή στη διατήρηση της καλής μας υγείας και εν προκειμένου στην εμφάνιση καρκίνου; 


Παρότι ο καρκίνος συνδέεται με την κληρονομικότητα και τα γονίδια, η αλήθεια είναι ότι αυτή αφορά σε πολύ μικρό ποσοστό (5-10%). Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, ο καρκίνος είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσα από αλλαγές στο τρόπο ζωής και συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τη διατροφή, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, το αλκοόλ και την άσκηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (90-95%).


Ενώ έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα γονίδια και στην κληρονομικότητα, η συμμετοχή τους είναι πολύ μικρή ενώ παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. 


Ποσοστό συμμετοχής περιβαλλοντικών παραγόντων στην ανάπτυξη καρκίνου


-  Διατροφή 30-35%


-  Κάπνισμα 20-25%


-  Παχυσαρκία 10-20%


-  Αλκοόλ 4-6%


-  Λοιμώξεις 15-20%


-  Άλλοι παράγοντες (ακτινοβολία, έκθεση σε τοξικούς παράγοντες κ.λπ.) 10-15%


Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν ότι η εμφάνιση του καρκίνου εξαρτάται σημαντικά από την διατροφή και τον τρόπο ζωής μας ενώ όλο και περισσότερες μελέτες στοιχειοθετούν τον ρόλο θρεπτικών συστατικών στη πρόληψη και την θεραπεία διαφορετικών μορφών καρκίνου.


Ο καρκίνος είναι δημιούργημα του σύγχρονου ανθρώπου


Έρευνες σε ανθρωπολογικά ευρήματα της αρχαιότητας δείχνουν ότι ο καρκίνος ήταν μια σπάνια νόσος και οφείλεται κυρίως στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων μαζί με την δραματική πτώση της περιεκτικότητας των τροφών σε θρεπτικά συστατικά είναι βασικοί συντελεστές στην ανάπτυξη χρονίων νοσημάτων όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.    


Η στροφή προς πλήρεις τροφές που βρίσκονται πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, όπως η κατανάλωση ολικής αλέσεως αλεύρων κριθαριού, βρώμης, οσπρίων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ωμών ξηρών καρπών, αντιοξειδωτικών τροφών, ψαριού αλλά και άφθονου νερού, είναι ζωτικής σημασίας στη πρόληψη του καρκίνου. 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X