Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βίντεο: O Άδωνης Γεωργιάδης μιλάει για όλα στο Νίκο Χατζηνικολάου
Βίντεο: O Άδωνης Γεωργιάδης μιλάει για όλα στο Νίκο Χατζηνικολάου thumbnail

Βίντεο: O Άδωνης Γεωργιάδης μιλάει για όλα στο Νίκο Χατζηνικολάου

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις φαρμακευτικές δαπάνες και το κόστος των φαρμάκων, τα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων από τη διαθεσιμότητα και το κλείσιμο κλινικών, τα «φακελάκια» και το εισιτήριο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής«στον ενικό» με το Νίκο Χατζηνικολάου και καλεσμένο τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. 

Ως πολιτικά ορθή χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας την υπουργική απόφαση που τέθηκε από χθες σε ισχύ για την πληρωμή συμμετοχής και στα γενόσημα φάρμακα. «Είναι παρά πολύ σωστή η απόφαση αυτή γιατί μειώνει τη συμμετοχή του ασθενούς στα φάρμακα δεν την αυξάνει. Παραμένει στο 25% η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Το κράτος έχει περιορισμένους πόρους και πρέπει να ιεραρχηθούν. Σε κάθε κατηγορία φαρμάκου, όπου υπάρχουν γενόσημα, εάν επιλέξεις το γενόσημο δεν έχεις καμία μεταβολή στο ό,τι ίσχυε μέχρι χθες. Αν επιλέξεις γενόσημο με τιμή χαμηλότερη από την ασφαλιστική, σε αυτή την περίπτωση μειώνεται η συμμετοχή έως και το μισό από το 25% στο 12,5%» ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το γενόσημο φάρμακο βάσει της επιστήμης για να μπει στην αγορά έχει περάσει τεστ βιοϊσοδυναμίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σε όλο τον πλανήτη τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν τα γενόσημα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση να μπει συμμετοχή και στα γενόσημα δεν αφορά αυτούς που παίρνουν μοναδικά φάρμακα, αλλά αφορά αυτούς που έχουν πολλές επιλογές φαρμάκων. «Τι είναι πιο σημαντικό; Να εξοικονομήσουμε χρήματα για να βάλουμε και άλλα φάρμακα στο σύστημα που δεν έχουμε καθόλου, που μπορούν να σώσουν ζωές, από το να πληρώνουμε την αίσθηση κάποιου ότι δεν ταιριάζει το φάρμακο;».


Real.gr Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΝΟΣΗΜΑ από realmedialive 

Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ, παρεμβαίνοντας για το ζήτημα των γενοσήμων υποστήριξε ότι δεν είναι κανείς εναντίον αυτής της κατηγορίας φαρμάκων. «Είμαστε υπέρ των γενοσήμων που έχουν ελεγχθεί, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο δεν υπάρχει το προσωπικό να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους για τα φάρμακα, προκειμένου να διαπιστωθεί η σταθερή ποιότητά τους. Δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει αυτός ο νόμος για τα γενόσημα και να μετατίθεται η φαρμακευτική ευθύνη στους φαρμακοποιούς» υποστήριξε και ζήτησε χαμηλότερη συμμετοχή ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες των ασθενών και από εκεί και πέρα την ευθύνη για την θεραπεία να έχουν οι γιατροί. 

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας ανέφερε ότι η μείωση της συμμετοχής είναι δύσκολη με εισοδηματικά κριτήρια. Ως προς τα γενόσημα υποστήριξε ότι οι έλεγχοι των γενοσήμων είναι επαρκείς.


Real.gr ΠΑΤΟΥΛΗΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΟΣΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ από realmedialive 

Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, σε ερώτηση του Κυριάκου Θεοδωσιάδη, Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα, μετά από τους ελέγχους της τρόικας, φάνηκε ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερη εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από την Ισπανία που έχει πληθυσμό 65 εκατομμυρίων. «Που ήσασταν τότε οι φαρμακοποιοί. Εδώ φαγώθηκαν λεφτά από όλους τους εμπλεκόμενους στο "κύκλωμα"» διερωτήθηκε. 

Ο κ. Θεοδωσιάδης από την δική του πλευρά ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί δεν καθορίζουν τις τιμές των φαρμάκων, ενώ δεν ευθύνονται και για τις φαρμακευτικές δαπάνες καθώς, απλώς, εκτελούν τις ιατρικές συνταγές. «Αν εγώ ως φαρμακοποιός έχω συνταγή για 10 κουτάκια, εγώ θα χορηγήσω 10 κουτάκια. Αν το υπουργείο Υγείας ή κάποιο άλλο υπουργείο τα κοστολογεί με 10 ή 100 ευρώ εγώ θα πουλήσω με αυτή την τιμή» υποστήριξε. 

«Αντί να γκρινιάζουμε για τα 2 δισ. ελάτε να καθίσουμε στο τραπέζι και να το συζητήσουμε. Δυο δισ. είναι αρκετά για την φαρμακευτική δαπάνη» απάντησε ο υπουργός Υγείας. 


Real.gr A.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ 2 ΔΙΣ από realmedialive 

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρίες να μειώσουν το κόστος των γενοσήμων φαρμάκων, προκειμένου να απελευθερωθούν επιπλέον πόροι για την περίθαλψη. «Με τη νέα τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων η τιμή τους θα μειωθεί κατά 20%. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουμε χρήματα για τους ασθενείς. Εμείς θα αυξήσουμε την ποσότητα των γενόσημων φαρμάκων αλλά εσείς θα πρέπει να μειώσετε την τιμή» υποστήριξε απαντώντας στον εκπρόσωπο των φαρμακευτικών εταιριών. 

Λύση για τα «φακελάκια»

Ο υπουργός Υγείας κατέθεσε τη δική του πρόταση για να καταπολεμηθούν τα λεγόμενα «φακελάκια», λέγοντας πως «θα πρέπει να δίνουμε το δικαίωμα σε γιατρούς του ΕΣΥ να χειρουργούν και το απόγευμα, εκτός ωραρίου, στο νοσοκομείο και να παίρνουν επιπλέον αμοιβή, ώστε να μπορούν εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν παραπάνω να πάνε στο ιδιωτικό χειρουργείο του ΕΣΥ, που δεν έχει το τιμολόγιο μίας μεγάλης ιδιωτικής κλινικής. Έτσι θα μειωθεί η ουρά αναμονής και τις πρωινές ώρες θα πηγαίνουν εκείνοι που δεν μπορούν να κάνουν γρηγορότερα την εγχείρησή τους».

«Όποιος με εμποδίσει θα εφαρμοστεί ο νόμος»

Η Ισαβέλλα Μαργαρά, ειδικευόμενη γιατρός στο Αττικό νοσοκομείο και μέλος της ΕΙΝΑΠ, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, κλινικές και εργαστήρια στο νοσοκομείο που εργάζεται. «Τα μισά κρεβάτια εντατικής είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, οι μισές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές. Κλειστοί είναι δυο τομογράφοι και τέσσερις εξειδικευμένες κλινικές. Πως είναι δυνατό να τολμάτε να μιλάτε ότι όλα βαίνουν καλώς όταν οι γιατροί είναι απλήρωτοι, εξουθενωμένοι οι νοσηλευτές και οι πολίτες πληρώνουν» διερωτήθηκε. 

«Δεν θυμάμαι να είπα ότι όλα βαίνουν καλώς» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε «ράντζα υπάρχουν, αλλά όταν πήγα στο Αττικό νοσοκομείο είχαμε 120, τώρα έχουμε 80 και αυτό πριν από τη διαθεσιμότητα». 

Όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού υπογράμμισε ότι δεν θα γίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή και η μετακίνηση του υφιστάμενου προσωπικού. Για τις εφημερίες που δεν πληρώνονται υποστήριξε ότι αυτό το ζήτημα αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων και όχι το υπουργείο Υγείας. 

Η ένταση κορυφώθηκε όταν η ειδικευόμενη γιατρός, αναφερόμενη σε μελλοντική επίσκεψη του υπουργού Υγείας, είπε ότι «θα τον υποδεχόμαστε αγωνιστικά όπως του αξίζει». Απαντώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε με νόημα ότι «είμαι εκλεγμένος βουλευτής με σταυρό, διορισμένος υπουργός και έχω συνταγματική υποχρέωση να πηγαίνω στα νοσοκομεία. Όποιο μέλος του ΕΣΥ διανοηθεί να με εμποδίσει να ασκήσω τα καθηκοντά μου, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Και ο νόμος σημαίνει απόλυση, δηλαδή αυτοδίκαιη αργία». 


Real.gr A.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΤΤΙΚΟΝ από realmedialive 

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ

«Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω, είμαστε ανακόλουθοι και ντρέπομαι για αυτό» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Λυνδαίου προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων ΑΜΕΑ για τις παροχές στα άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Ο Γεώργιος Φουντουλάκης πρόεδρος Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρίες αναφέρθηκε στα χρέη του κράτους προς τους αναπήρους από τα σχετικά επιδόματα και από τις επιστροφές των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών. «Όταν εγώ έχω να πληρωθώ από τον περασμένο Νοέμβριο και μου χρωστάτε 10.000 ευρώ πως μπορεί ένας ανάπηρος να πληρώσει ιατρικές δαπάνες; Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων;» διερωτήθηκε. 

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι για αυτή την καθυστέρηση ευθύνεται το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ενώ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί τα χρωστούμενα. «Αυτά που χρωστάμε μέχρι 31η Δεκεμβρίου θα έχουν αποπληρωθεί. Είναι μνημονιακή υποχρέωση να μην δημιουργούμε νέα ταμειακά ελλείμματα. Χάρη στον Τόμσεν θα πληρωθείτε» ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Real.gr Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ από realmedialive 

Εισιτήριο για την Υγεία

Πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και των άνεργων, υποστήριξε υπερασπιζόμενος το εισιτήριο της Υγείας. «Το εισιτήριο της Υγείας είναι για πρωτοβάθμια Υγεία. Πήραμε κοινοτικά χρήματα του ΕΣΠΑ. Αν πάει καλά το πρόγραμμα θα πάμε στην Κομισιόν και θα ζητήσουμε και άλλα χρήματα. Για μας ο ανασφάλιστος είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Το εισιτήριο μπαίνει για να υπάρχουν χρήματα για να μπορεί να έχει περίθαλψη ο ανασφάλιστος» ανέφερε χαρακτηριστικά. 


Real.gr Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ από realmedialive

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X