Αρχική / Έχετε τσούξιμο και ερεθισμό στα μάτια; Αντιμετωπίστε την επιπεφυκίτιδα
Η επιπεφυκίτιδα είναι μία συχνή πάθηση που αφορά στη φλεγμονή του επιπεφυκότα. Πιο συγκεκριμένα, τα αγγεία από τα οποία αποτελείται ο επιπεφυκώς διατάσσονται ώστε να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή με αποτέλεσμα το μάτι μας να κοκκινίζει. Τα συχνότερα συμπτώματα επιπεφυκίτιδας είναι αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, τσούξιμο, φαγούρα, ερεθισμός (κοκκίνισμα), πόνος καθώς επίσης παραγωγή διαφόρων τύπων εκκρίσεων (τσίμπλα κίτρινη, λευκή κτλ) ανάλογα με τη μορφή της επιπεφυκίτιδας.

Έχετε τσούξιμο και ερεθισμό στα μάτια; Αντιμετωπίστε την επιπεφυκίτιδα

Τί είναι η επιπεφυκίτιδα, ποιά είναι τα αίτιά της και πώς αντιμετωπίζεται


Η επιπεφυκίτιδα είναι μία συχνή πάθηση που αφορά στη φλεγμονή του επιπεφυκότα. Πιο συγκεκριμένα, τα αγγεία από τα οποία αποτελείται ο επιπεφυκώς διατάσσονται ώστε να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή με αποτέλεσμα το μάτι μας να κοκκινίζει. Τα συχνότερα συμπτώματα επιπεφυκίτιδας είναι αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, τσούξιμο, φαγούρα, ερεθισμός (κοκκίνισμα), πόνος καθώς επίσης παραγωγή διαφόρων τύπων εκκρίσεων (τσίμπλα κίτρινη, λευκή κτλ) ανάλογα με τη μορφή της επιπεφυκίτιδας.


Υπάρχουν πολλές αιτίες οι οποίες προκαλούν την επιπεφυκίτιδα. Οι κυριότερες και πιο συχνές αιτίες είναι οι ακόλουθες:


• Απλή βακτηριδιακή επιπεφυκίτιδα: Η συγκεκριμένη επιπεφυκίτιδα είναι πολύ κοινή και οι συχνότεροι παθογενετικοί οργανισμοί είναι διάφορες μορφές σταφυλόκοκκου ή στρεπτόκοκκου. Συνήθως προσβάλλονται και τα δύο μάτια αν και το ένα μάτι μπορεί να προσβληθεί μία ή περισσότερες μέρες νωρίτερα από το άλλο. Η συγκεκριμένη λοίμωξη είναι κατά βάση οξεία και συνοδεύεται από κοκκίνισμα του οφθαλμού, αίσθημα καύσου ή άμμου στο μάτι καθώς και εκκρίσεις. Τις πρωινές ώρες τα βλέφαρα είναι κολλημένα μεταξύ τους και ανοιγοκλείνουν δύσκολα λόγω συλλογής εξιδρωμάτων (τσίμπλα) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η απλή επιπεφυκίτιδα μπορεί να υποχωρήσει και μόνη της εντός 10-14 ημερών με την προϋπόθεση ότι γίνονται πλύσεις για την υποχώρηση των εκκρίσεων. Διαφορετικά, η απλή επιπεφυκίτιδααντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά κολλύρια και αλοιφές.


• Ιογενής επιπεφυκίτιδα: Είναι μία κοινή αιτία επιπεφυκίτιδας και στο 60% των περιπτώσεων προσβάλλονται και τα δύο μάτια. Τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα του ματιού, εκκρίσεις, δυσφορία και φωτοφοβία. Κάποιοι ιοί εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από φλεγμονές αναπνευστικών οδών ιδιαίτερα σε παιδιά (φαρυγγίτιδα ή καταρροή όπως σε ένα απλό κρυολόγημα). Η θεραπεία εξαρτάται από τον ιό και ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου.


• Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Η συγκεκριμένη επιπεφυκίτιδα έχει πολλές μορφές.


o Εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Είναι μια πολύ συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση η οποία προκαλείται από μεταφερόμενα με τον αέρα αντιγόνα όπως σκόνη, γύρη, τρίχες, πούπουλα κ.α.. Τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα, κνησμός, και δακρύρροια. Η θεραπεία γίνεται με φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο.


o Οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Προκαλείται από μεγάλη ποσότητα αλλεργιογόνων που έρχονται σε επαφή με τον επιπεφυκότα. Συχνά προσβάλλει μικρά παιδιά ύστερα από την επαφή τους με γρασίδι ή κατοικίδια ζώα και σε κάποιες περιπτώσεις από τη σκόνη του σπιτιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις η συγκεκριμένη επιπεφυκίτιδα υποχωρεί εντός ολίγων ωρών και δεν απαιτείται κάποια ειδική θεραπεία.


o Εαρινή επιπεφυκίτιδα: Η εαρινή επιπεφυκίτιδα (εαρινός κατάρρους) είναι μία συνηθισμένη οφθαλμική φλεγμονή η οποία γίνεται εντονότερη κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα κύρια συμπτώματα είναι έντονη φαγούρα στα μάτια η οποία μπορεί να συνοδεύεται από δακρύρροια, φωτοφοβία, αίσθημα ξένου σώματος και κάψιμο στα μάτια. Επίσης, πολλές φορές εμφανίζονται παχιές βλεννώδεις εκκρίσεις και πτώση του άνω βλεφάρου (μεγάλες θηλές στο άνω βλέφαρο). Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή με κολλύρια.


Επιπεφυκίτιδα με γιγάντιες θηλές: Σχετίζεται με την ύπαρξη ξένου σώματος στα μάτια όπως φακοί επαφής, τεχνητοί οφθαλμοί ή προεξέχοντα ράμματα. Επίσης, προκαλείται από τοπικά φάρμακα ή συστηματική χορήγηση φαρμάκων που δεν αφορούν στου οφθαλμούς. Προσβάλλονται και τα δύο μάτια συνήθως από τη συγκεκριμένη επιπεφυκίτιδα και τα κύρια συμπτώματα είναι δακρύρροια, έντονο κοκκίνισμα των ματιών, παχύρρευστες εκκρίσεις και δημιουργία γιγάντιων θηλών ιδιαίτερα στον επιπεφυκότα των άνω βλεφάρων. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική αγωγή με κολλύρια. Για τους χρήστες των φακών επαφής συστήνεται αποχή από τους φακούς επαφής καθώς επίσης αλλαγή του τύπου των φακών επαφής από ετήσιους σε μηνιαίους ή ημερήσιους ή ακόμη και σε σκληρούς αεροδιαπερατούς.


• Ξηρά επιπεφυκίτιδα: Σχετίζεται με την ξηροφθαλμία δηλαδή την έλλειψη υδατικού στοιχείου από τα δάκρυα.


Καλό είναι να γνωρίζουμε πως η επιπεφυκίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μεταδοτική. Συνεπώς, για τη γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία απαιτούνται η τήρηση κάποιων κανόνων υγιεινής σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο. Ενδεικτικά, κάποιοι κανόνες είναι να πλένουμε πολύ καλά και συχνά τα χέρια μας, να αλλάζουμε μαξιλαροθήκες και πετσέτες ύστερα από κάθε χρήση, να μην γίνεται ανταλλαγή καλλυντικών (μάσκαρα, eye-liner, κτλ) κατά την διάρκεια της επιπεφυκίτιδας κ.α.


ΠΗΓΗ: healthpress.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X