Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό- Δε θα περικοπούν οι συντάξεις
Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό- Δε θα περικοπούν οι συντάξεις thumbnail

Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό- Δε θα περικοπούν οι συντάξεις

Το κρυφό σχέδιο για το ασφαλιστικό


Τις ανατροπές που έρχονται στο Ασφαλιστικό αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής». Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα.


«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και… μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία προβλέπει το σχέδιο για το ασφαλιστικό που είναι στο τραπέζι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.


Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.


Η συζήτηση έχει ανοίξει για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και περίπου 350.000 άτομα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως 12 έτη.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα ευγενή ταμεία (φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών) όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ ενώ αλλαγές αναμένονται και στον ΟΑΕΕ όπου ασφαλισμένοι θα “μεταφερθούν” για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.


Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων.


Σε ότι αφορά τους ασφαλισμένους πριν το 1983 (κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία) η βασική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει οι ανατροπές να αφορούν ένα τμήμα των παλιών σφαλισμένων που έχει ως και 25 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο αν δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα δεν αποκλείεται να μη γλιτώσουν και όσοι αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.


* Πατήστε επάνω στις φωτογραφίες για να διαβάσετε αναλυτικά:  


Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις


Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Γ. Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης αποφάσισαν τελικά να μην προχωρήσουν στην περικοπή των πρόωρων συντάξεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr πρόκειται για απόφαση του Πρωθυπουργού ο οποίος έβαλε «φρένο» στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών. Το θέμα συζητήθηκε και στις Βρυξέλλες μεταξύ του Πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Μετά από αυτή την εξέλιξη στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πιθανότατα την Τρίτη στην βουλή για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής δεν θα περιλαμβάνεται καμία ρύθμιση για τις πρόωρες συντάξεις. 

«Διαρθρωτικά μέτρα θα παίρναμε και μόνοι μας για να περιορίσουμε τη σπατάλη. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η τρόικα. Το να βάλουμε οροφή στις δαπάνες των ΔΕΚΟ και να σταματήσουμε τα διοικητικά συμβούλια από τα παράλογα έξοδα είναι διαρθρωτικά μέτρα. Όπως και το ενιαίο μισθολόγιο είναι διαρθρωτικό μέτρο» σημείωναν κυβερνητικές πηγές. 

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 


• Πάταξη της εισφοροδιαφυγής: Εντατικοί έλεγχοι και αυστηρές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και την κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας 

• Κατάργηση επικουρικών συντάξεων (Που ήδη ισχύει) 

• Αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου χωρίς εξαιρέσεις 

• Περαιτέρω μείωση της σπατάλης στις ΔΕΚΟ 

• Περικοπές μισθών στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

• Εξυγίανση εν λειτουργία στα ΕΑΣ – Ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ – Αμφίβολο το μέλλον των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ. 

• Μείωση του προσωπικού του δημοσίου μέσω κινητικότητας και 2000 απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου 

Με την επιστροφή του κυβερνητικού κλιμακίου από τις Βρυξέλλες αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη της τρόικας που θα πραγματοποιηθεί όπως είχε αποκαλύψει το Real.gr στις 4 Ιουνίου. Τα τεχνικά κλιμάκια θα βρίσκονται στην Αθήνα την Δευτέρα προκειμένου από την Τρίτη να ξεκινήσουν και πάλι τους ελέγχους.


 


Πηγή: www.enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X