Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Αφαίρεση μήτρας: Τι συμβαίνει στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;
Αφαίρεση μήτρας: Τι συμβαίνει στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας; thumbnail

Αφαίρεση μήτρας: Τι συμβαίνει στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας;

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:


"Η υστερεκτομή σηματοδοτεί το τέλος της σεξουαλικής ζωής? Ευχαριστώ πολύ"


Την απάντηση μας δίνει ο κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Μαιευτήρας – γυναικολόγος:

 

Αλέξανδρος Τζεφεράκος

 


Κάνουμε υστερεκτομή σημαίνει, αφαιρούμε την μήτρα διότι δημιουργεί προβλήματα στην υγεία της γυναίκας ,που στο 90% είναι καλοήθεις βλάβες  και στο 10% είναι κακοήθειες (καρκίνοι) . Άρα η αφαίρεση επιβάλλεται  διότι η γυναίκα ή έχει υποτροπιάζουσες αιμορραγίες ή έχει διόγκωση μήτρας από ινομυώματα-αδενομυώματα και προκαλεί συμπίεση της ουροδόχου κύστεως με συχνουρίες ή συμπίεση του εντέρου με διάρροιες ή δυσκοιλιότητες ή εικόνα κολίτιδας ή έχει  πρόπτωση της μήτρας έξω από τον κόλπο ή έχει σοβαρή παθολογία στον τράχηλο ή τις ωοθήκες.


 Επειδή πολλές φορές αυτό το ερώτημα είναι φιλολογικό . Θα σας απαντήσω με σιγουριά ότι στις περισσότερες γυναίκες θα βελτιωθεί η σεξουαλική ζωή τους διότι θα αφαιρεθεί το παθολογικό πρόβλημα που σίγουρα επηρέαζε την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού  και σε ένα μικρότερο ποσοστό θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο . Οργανικά όμως  και ανατομικά δεν υπάρχει καμία επίδραση από την επέμβαση , επειδή γίνεται με συγκεκριμένη τεχνική . Υπάρχει επίδραση στην σεξουαλική διάθεση μόνο στις γυναίκες που από την επέμβαση οδηγούνται σε απότομη και πρόωρη κλιμακτήριο λόγω ωοθηκεκτομής…


Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν χρειαστεί και γίνει υστερεκτομή τότε αρχίζει μια νέα σελίδα στην σεξουαλική ζωή της γυναίκας που συνήθως είναι καλύτερη .Μην ξεχνάμε ότι η σεξουαλική ζωή δεν εξαρτάται μόνο από την ανατομία ,την φυσιολογία και την ορμονική κατάσταση της γυναίκας ,αλλά και από τον χαρακτήρα, την εκπαίδευση ,τις εμπειρίες και το κοινωνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο της γυναίκας  και του σεξουαλικού συντρόφου της, κυρίαρχα όμως από την αρμονία και την λειτουργία της σχέσης του ζευγαριού.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X