Αρχική / Υγεία / Πνευμονολογία / Έχω δύσπνοια, τι μπορεί να συμβαίνει στην υγεία μου;
Έχω δύσπνοια, τι μπορεί να συμβαίνει στην υγεία μου; thumbnail

Έχω δύσπνοια, τι μπορεί να συμβαίνει στην υγεία μου;

Αναγνώστης μας έθεσε το εξής ερώτημα:


"Γεια σας. Είμαι 42 ετών και ήμουν για 22 χρόνια καπνιστής. Εχει τώρα 2 μήνες που έκοψα το τσιγάρο, υπάρχει όμως ενα πρόβλημα και θα ήθελα την γνώμη σας. Λοιπόν, μόλις άρχισα να εχω δύσπνοια αυτόματα έκοψα οριστικά το τσιγάρο και επιπλέον ξεκίνησα πνευμονολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις. Σε αυτό το σημείο να τονίσω οτι η δύσπνοια που εχω σε αυτό το δύμηνο που δεν καπνίζω δεν ειναι ούτε συχνή ούτε καθημερινή. Περίπου 56 μέρες στις 60 που δεν καπνίζω είχα δύσπνοια αλλά είναι αρκετά έντονη. Έκανα τις ιατρικές εξετάσεις και οι καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις και ήταν άριστες. Επίσης καλές ήταν και οι πνευμονολογικές οι οποίες ήταν μόνο ακτινογραφία θώρακος, αιματολογικές και πίεσης. Ο γιατρός είπε πως πιθανότητα να φταίει το άγχος και η στέριση του τσιγάρου. Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω εαν θα έπρεπε να κάνς σπειρόμετρηση. Ευχαριστώ πολύ."


Την απάντηση μας έδωσε η κα Ξανθή Τσιαφάκη, Πνευμονολόγος:


Στα 22 χρόνια αν κάποιος καπνίζει 3 χρόνια είναι βεβαίως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Με αυτό θέλω να πω πως δεν παίζει ρόλο μόνο η διάρκεια αλλά και η ποσότητα του τσιγάρου που καπνίζει κάποιος. Επειδή ο κύριος είναι μικρής ηλικίας σχετικά αυτή η δυσφορία θα μπορούσε να συμβαδίζει με ένα άσθμα ή μια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Οπότε όταν υπάρχει άσθμα, θα πρέπει πέρα από τις απλές εξετάσεις να γίνει ένα φάσμα εξετάσεων πιο λεπτομερών. Η δυσφορία από μόνη της δεν μπορεί να μας βοηθήσει στην διάγνωση εάν δεν συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως ο βήχας για παράδειγμα. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, και μας σηματοδοτούν το τι μπορεί να συμβαίνει. Δεν σημαίνει δηλαδη ότι αυτό είναι ένα παθολογικό υπόδηγμα της πάθησης. Για μια πιο πλήρη εξήγηση, καλό θα ήταν να έχουμε ένα πιο λεπτομερές ιστορικό του αναγνώστη.


Σχετικά με τις εξετάσεις, και πιο συγκεκριμένα, η σπειρομέτρηση αποτελεί ένα τμήμα της διάγνωσης. Οπωσδήποτε είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε εάν πρόκειται για αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα. Τις ακτινογραφείες πολύ σωστά τις έκανε, αλλά σίγουρα θα ήταν καλύτερο να έχουμε ένα πιο πλήρες ιστορικό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X