Αρχική / Παιδί / Έχεις αδυναμία στο παιδί και δεν μπορείς να βάλεις όρια;
Έχεις αδυναμία στο παιδί και δεν μπορείς να βάλεις όρια; thumbnail

Έχεις αδυναμία στο παιδί και δεν μπορείς να βάλεις όρια;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Αγαπώ πολύ το παιδί μου και θέλω να του προσφέρω πάντα όλα αυτά που θέλει. Από την άλλη όμως πώς θα τα καταφέρω να του βάλουμε όρια;


Αγαπητή αναγνώστρια, απευθύναμε το ερώτημά σας στην ψυχολόγο, κυρία Μαριάννα Μιχαλάκη. Όλα δεν μπορούμε να τα δίνουμε σε ένα παιδί. Και όταν αυτό γίνεται, το παιδί δεν μαθαίνει το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Πρέπει να βάζει μια γραμμή στο παιδί σχετικά με το μέχρι που μπορεί να φτάσει. Τα όρια ξεκινάνε με τους κανόνες που βάζουμε στο σπίτι. Σχετικά με το τι πρέπει το παιδί να τηρεί για να το πώς θα λειτουργεί καλύτερα όλη η οικογένεια. Από ό, τι καταλαβαίνουμε του έχει ιδιαίτερη αδυναμία και δεν ξέρει πώς να βάλει φρένο στη συμπεριφορά της. Την αγάπη της δεν είναι ανάγκη να τη δείχνει με το να προσφέρει υλικά αγαθά στο παιδί. Να θυμόμαστε πάντα ότι κανένα παιδί δεν έχει ανάγκη από τόσα πολλά αγαθά.


Όταν το παιδί ζητάει πράγματα δεν είναι επειδή τα θέλει αυτά τα αντικείμενα πραγματικά εμείς οι ίδιοι του δίνουμε πολλά και το βάζουμε και στη διαδικασία να ζητά όλο και περισσότερα. Μια βασική αρχή για τους γονείς είναι να ακούνε τι είναι αυτό που του χρειάζεται του παιδιού και τι είναι περιττό. Έτσι καταφέρνουμε να βάλουμε και ένα όριο. Όταν οι γονείς προσπαθούν να καλύπτουν τα πάντα σε ένα παιδί είναι πολύ πιθανόν να προσπαθούν να καλύψουν κάποιες δικές τους ανάγκες, κάποιοι γονείς για παράδειγμα ζητούν συγνώμη με αυτόν  τον τρόπο από την απουσία τους από το σπίτι ή τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουν για το παιδί. Όποιος και αν είναι ο λόγος, το παιδί σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ανεξάρτητο και πειθαρχημένο με αυτόν τον τρόπο.


Και για να κάνει μια αρχή η αναγνώστριά μας ας σκεφτεί αρχικά: Τι είναι αυτό που εγώ δεν επιτρέπω να γίνεται; Χρειάζεται κάθε βδομάδα να του παίρνει και από ένα δώρο; Χρειάζεται κάθε μέρα να του παίρνει και μια σοκολάτα; Είναι λογικό να του παίρνει κάτι κάθε φορά που βλέπει κάτι στα μαγαζιά όταν κάνουν βόλτα; Και έπειτα είναι οι κανόνες του σπιτιού όπως είπαμε στην αρχή: Πρέπει να αρχίσει σταδιακά να του αρχίσει να ζητάει να κάνει πράγματα μέσα σε αυτό ανάλογα βέβαια και με την ηλικία του. Μεγαλώνοντας μήπως πρέπει να τη βοηθάει στο μάζεμα των παιχνιδιών, να τη βοηθήσει στο συμμάζεμα, στο ξεσκόνισμα; Να την βοηθήσει σε κάτι ευχάριστο όπως το μαγείρεμα; Είναι καλό να αναζητούμε τέτοιες δραστηριότητες οι γονείς, για να δίνουμε και ρόλο στα παιδιά μας και να τα κάνουμε να αισθάνονται υπεύθυνα σαν άτομα. Είναι μικροπράγματα που όμως αποδεικνύονται πολύ σημαντικά για τη συμπεριφορά του παιδιού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X