Αρχική / Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση;
Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση; thumbnail

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση;

Γράφει ο κ. Ιωάννης Μαυροειδάκος, οφθαλμίατρος:


 


Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών είναι η παραπάνω.


Η γενική απάντηση είναι : σε ηλικία 4 ετών. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις. Θα εξηγήσω ορισμένα σημεία στην ανάπτυξη των ματιών , ώστε να κατανοηθεί γιατί έχει εξαιρετική σημασία η έγκαιρη εξέταση του παιδιού.


Το μωρό κατά τη γέννησή του έχει πολύ μικρή όραση, βλέπει περίπου το 1/20 (5%) της όρασης του ενήλικα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων ζωής , λόγω των οπτικών ερεθισμάτων – εικόνες , αναπτύσσεται η οπτική οξύτητα ώστε το παιδί να έχει 5/10 (50%) όραση στον 1ο χρόνο ζωής και 10/10 (100%) στο τέλος του 4ου χρόνου ζωής. Ακόμα , μετά από μεγάλο αριθμό μελετών, γνωρίζουμε σήμερα ότι η όραση αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 14-15 ετών , οπότε μετά από αυτή την ηλικία δεν μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Απλά αυτό σημαίνει ότι ένα μάτι αμβλυωπικό (τεμπέλικο) στην ηλικία των 16 ετών, δεν έχει πιθανότητες βελτίωσης της οξύτητας ( π.χ. ένα μάτι που σ’ αυτήν την ηλικία βλέπει 60 % , δεν θα βελτιωθεί άλλο).


Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, πρέπει να εξετάσει ο οφθαλμίατρος το παιδί σε ηλικία 4 ετών, όπου θα εκτιμήσει την οπτική οξύτητα, τη χρωματική αντίληψη, την ύπαρξη στραβισμού ή νυσταγμού , την οφθαλμική κινητικότητα, τα κορικά αντανακλαστικά, και το βυθό (αμφιβληστροειδή) του ματιού μετά από χρήση σταγόνων. Πολύ συχνότερα απ’ ότι θα θέλαμε βλέπουμε παιδιά που ενώ από το ένα μάτι βλέπουν 100% , από το άλλο βλέπουν λιγότερο λόγω διαθλαστικού προβλήματος , στραβισμού ή ανατομικής ανωμαλίας. Ο γονιός δεν έχει αντιληφθεί κάτι , γιατί το παιδί επειδή βλέπει με το «καλό» του μάτι , δείχνει ότι βλέπει καλά. Εάν διαγνώσουμε το πρόβλημα σε μικρή ηλικία, έχουμε δυνατότητα με συγκεκριμένη αγωγή ανά περίπτωση και τακτική παρακολούθηση , να βελτιώσουμε σημαντικά το «τεμπέλικο» μάτι ακόμα και μέχρι το 100% της όρασης, μέχρι την κρίσιμη ηλικία των 15 ετών. Άρα , όσο πιο νωρίς εξετάζεται το παιδί , τόσο πιο πολύ χρόνο έχει ο οφθαλμίατρος , οι γονείς και το παιδί για να βελτιώσουν τυχόν ανωμαλία στην όραση.


Τέλος, υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που ο γονιός πρέπει να φέρει το παιδί σε παιδοφθαλμίατρο , ακόμα και σε ηλικία ενός έτους. Αν το παιδί παρουσιάζει στραβισμό (το παιδί αλληθωρίζει), έκδηλο ή λανθάνοντα (ο λανθάνων δείχνει το μάτι να φεύγει ορισμένες φορές όταν το παιδί κουραστεί), τσίμπλες συνεχείς στο ένα ή και τα δύο μάτια ( πιθανή απόφραξη δακρυϊκού πόρου ) , έντονες συνεχείς κοκκινίλες στα μάτια, θα πρέπει να επισκεφθεί παιδοφθαλμίατρο το ταχύτερο .


Η Πολιτεία τα τελευταία 6 χρόνια αντιλαμβανόμενη τη σημαντικότητα της πρόληψης, επέβαλε στο Νηπιαγωγείο και την 1η Δημοτικού εξετάσεις υγείας στις οποίες περιλαμβάνεται και οφθαλμολογικός έλεγχος.


Ως γονείς επιβάλλεται να είμαστε ενημερωμένοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες για τη σειρά και το χρόνο επανάληψης των προληπτικών εξετάσεων στα παιδιά μας. Είναι καλύτερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X