Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / "Ναρκισσιστικές" σχέσεις: Μάθε τι είναι και πώς θα τις αποφύγεις
"Ναρκισσιστικές" σχέσεις: Μάθε τι είναι και πώς θα τις αποφύγεις thumbnail

"Ναρκισσιστικές" σχέσεις: Μάθε τι είναι και πώς θα τις αποφύγεις

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσετε τους ειδικούς σας τι συμβαίνει με τους άνδρες που αλλάζουν συνέχεια κοπέλες αλλά φροντίζουν πάντα να έχουν μια όμορφη γυναίκα δίπλα τους. Το έχω παρατηρήσει και στο περιβάλλον μου, έχω ένα γνωστό που επιδεικνύει συνέχεια την όμορφη σύντροφό του και δείχνει να είναι πολύ ενθουσιασμένος με αυτή αλλά πολύ σύντομα τη χωρίζει. Αν είναι όλα τόσο ιδανικά γιατί χωρίζουν; Γιατί αυτοί οι άνδρες που είναι τόσο νάρκισσοι αλλάζουν τις γυναίκες σαν τα πουκάμισά τους; Ευχαριστώ


Αγαπητή αναγνώστρια, απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, κύριο Δημήτρη Κατσαρό.Μιλάμε ουσιαστικά για ανθρώπους που μένουν στο φαίνεσθαι, πρόκειται για την προσκόλληση στο τι θα δείξουμε αλλά στην πραγματικότητα το ζήτημα είναι τι δεν θέλουμε να φανεί… Τι θα δείξουμε για να μην αποκαλύψουμε κάτι που δεν θέλουμε.


Όντως είναι μια ναρκισσιστική συμπεριφορά και οι άνθρωποι αυτοί συνήθως τείνουν να εναλλάσσουν ερωτικούς συντρόφους και φροντίζουν να είναι φανταχτεροί και αυτοί αλλά και η κοπέλα τους. Προσέξτε όμως! Τις περισσότερες φορές δεν θέλουν η σύντροφός τους να είναι τόσο φανταχτερή και εντυπωσιακή όσο οι ίδιοι για να μην επισκιάσει την δική τους παρουσία! Θέλουν το αντικείμενο του θαυμασμού να είναι πάντα οι ίδιοι και φοβούνται τη σύγκρισή τους ακόμα και με την ερωτική τους σύντροφο. Έρχεται κάποια στιγμή που και το έτερον ήμισυ θα διεκδικήσει το θαυμασμό και εκεί είναι που συνήθως αυτές οι σχέσεις τερματίζονται. Και έτσι, οδηγούμαστε στο επόμενο ερωτικό αντικείμενο που θα μας επιβεβαιώσει.


Μιλάμε λοιπόν, για νάρκισσους αλλά εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται αναγκαστικά για την προσωπικότητα εκείνη που περιγράφεται από την κλινική έννοια του όρου ναρκισσισμός (narcissistic disorder).  


Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει το συναίσθημα να θέλουμε την αγάπη κάποιου αλλά να μην μας τη διαθέτει και μπορεί να έχουμε νιώσει ντροπή αλλά και απογοήτευση. Ανάλογα με το πώς αυτό το θέμα αντιμετωπίστηκε στη συνέχεια ίσως χρειαστεί να το επαναφέρουμε μέχρι να εξαλειφθεί. Αν δεν εξαλείφεται, τότε μπορεί κάποια στιγμή να αποτελέσει ένα μεγάλο τραύμα και ίσως οδηγήσει και σε αυτό που ονομάζουμε ναρκισσιστική προσωπικότητα.


Οι νάρκισσοι πολλές φορές προσπαθούν να κρύψουν το άγχος τους, την αγωνία τους, τη ντροπή τους, ακόμα και την ανικανότητά τους. Όταν βρίσκονται σε μια παρέα θέλουν να είναι το επίκεντρο- παντού θέλουν να είναι το επίκεντρο αλλά όταν δεν είναι δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Αυτά είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά τους.  


Θα σας θέσω και ένα πολύ απλό παράδειγμα : Μπορεί εμένα, αν υποθέσουμε ότι είμαι νάρκισσος, να μου αρέσει μια κοπέλα, η οποία είναι πάρα πολύ εμφανίσιμη, τελικά αυτή η κοπέλα μου χαμογελά, εγώ παθαίνω σοκ, δεν το πιστεύω γνωριζόμαστε και την πρώτη νύχτα που βρισκόμαστε στο κρεβάτι δεν μπορώ να το διαχειριστώ. Αυτό συμβαίνει γιατί το αντικείμενο του έρωτα, του θαυμασμού κτλ, το επιθυμώ γιατί θέλω να δείξω ότι είμαι πολύ ικανός αλλά στην πραγματικότητα βαθιά μέσα μου αμφισβητώ το κατά πόσο ικανός εραστής είμαι και προσπαθώ να το αποδείξω στον εαυτό μου. Και την στιγμή της ερωτικής επαφής, το άγχος με κατακλύζει και δεν μπορώ να ανταποκριθώ.


 Οι νάρκισσοι – χωρίς να έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε στερεότυπα μέσω της αναφοράς σε συχνά χαρακτηριστικά- είναι πολύ συχνά πονεμένοι άνθρωποι. Ακόμα και όταν είναι με παρέα νιώθουν έντονη μοναξιά και αίσθημα κενού. Είναι διεκδικητικοί και ζηλεύουν. Την επιτυχία στη ζωή τους την αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο: "Ναι, κατάφερα και αυτό αλλά και τι έγινε;" Είναι πολύ συχνό να έχουν μέσα τους το αίσθημα του κορεσμού. Την επιτυχία των άλλων όμως τη θεωρούν σαν ένα σπουδαίο γεγονός, που οπωσδήποτε πρέπει να ανταγωνιστούν και να ξεπεράσουν. Και όλα αυτά είναι πιθανόν να ισχύουν και στις ερωτικές τους σχέσεις.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X