Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Αυξάνονται τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στους όρχεις
Αυξάνονται τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στους όρχεις thumbnail

Αυξάνονται τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στους όρχεις

Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών με καρκίνο στους όρχεις, επιβιώνει πλέον για 10 χρόνια τουλάχιστον μετά την εμφάνιση της νόσου.


Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στους όρχεις αυξήθηκαν στο 96% το 2009, ενώ στη δεκαετία του ‘70 έφθαναν μόλις το 68%.


Οι ειδικοί τονίζουν πως τώρα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο 4% που απομένει. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η μεγάλη αύξηση στα ποσοστά επιβίωσης οφείλεται τόσο στις αλλαγές των θεραπευτικών σχημάτων, όσο και στην αύξηση της ενημέρωσης αναφορικά με τον καρκίνο των όρχεων. Αναφέρουν όμως, πως ίσως το βασικό συστατικό της μεγάλης αυτής επιτυχίας στο τομέα της υγείας είναι η ανάπτυξη του αντικαρκινικού φαρμάκου cisplatin, το οποίο βοηθά σημαντικά την αντιμετώπιση της νόσου και αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα του τι μπορεί να επιτύχει η συντονισμένη και στοχευμένη ερευνητική προσπάθεια.


Περίπου 2.300 άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο με καρκίνο στους όρχεις. Το βασικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ενός εξογκώματος , ή ενός οιδήματος στους όρχεις.


Οι ειδικοί τονίζουν ότι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την επιβίωση είναι η ενημέρωση των ανδρών σχετικά με τον καρκίνο στους όρχεις έτσι ώστε να επισκεφτούν τον ιατρό τους πριν από την εξάπλωση του σε άλλα μέρη του σώματος. Σημειώνεται μάλιστα ότι το 4% των ασθενών που δεν επιβίωσε είχε μεγαλύτερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης, είτε διάγνωσης πιο επιθετικού τύπου καρκίνου.


Για κάποιους τύπους καρκίνου λοιπόν, η λέξη «θεραπεία» φαίνεται να έχει πραγματική υπόσταση. Το 96% των ασθενών με καρκίνο στους όρχεις θεωρούνται σήμερα θεραπευμένοι. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να αναγνωριστούν οι περιπτώσεις των ανδρών που δεν επιβιώνουν , καθώς και να αναπτυχθούν νέες θεραπείες πιο φιλικές προς τον ανθρώπινο οργανισμό.


ΠΗΓΗ : bbc


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X