Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Τι πρέπει να προσέχουμε στην υγιεινή των αυτιών μας
Τι πρέπει να προσέχουμε στην υγιεινή των αυτιών μας thumbnail

Τι πρέπει να προσέχουμε στην υγιεινή των αυτιών μας

Γράφει ο κ. Κουντούρης Γιώργος, Ωτορινολαρυγγολόγος:


Τα αυτιά μου παράγουν πολύ «κερί». Είναι κάτι παθολογικό;


Η παραγωγή «κεριού» στο αυτί μας εξυπηρετεί την άμυνά του απέναντι στις μολύνσεις και άλλους βλαπτικούς παράγοντες (π.χ. είσοδος εντόμων). Φυσιολογικά, με τις μασητικές κινήσεις, το «κερί» σπρώχνεται και βγαίνει στον έξω ακουστικό πόρο. Όταν, είτε υπερπαράγεται κερί (ιδιοσυγκρασιακοί λόγοι, δερματοπάθειες, χρήση ακουστικών) είτε παρεμποδίζεται η αποβολή του (π.χ. καθημερινή χρήση «μπατονέτας»), αυτό συσσωρεύεται και προκαλεί βαρηκοία, βουητό ή και πόνο. Τα ενοχλήματα αυτά είναι συνήθως παροδικά και υποχωρούν μετά την αφαίρεση του κεριού.


Πως πρέπει να καθαρίζω τα αυτιά μου;


Τα αυτιά μας διαθέτουν τη λειτουργία του «αυτοκαθαρισμού» από την κυψελίδα («κερί») που παράγεται στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου. Οποιοσδήποτε χειρισμός από την πλευρά των ασθενών προς αυτή την κατεύθυνση είναι επιβλαβής. Οι μπατονέτες ή οτιδήποτε ανάλογο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του αυτιού, ιατρικά δεν επιτρέπεται. Η εισαγωγή τους στον έξω ακουστικό πόρο μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση «κεριού» αλλά και σε διάφορα ατυχήματα (τραυματισμό του δέρματος και πρόκληση ωτίτιδας, παραμονή βαμβακιού στον πόρο, διάτρηση τυμπάνου, κλπ). Η παρέμβαση του ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου είναι επιβεβλημένη στις περιπτώσεις που υπάρχει αρκετή συσσώρευση κυψελίδας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X