Αρχική / Διατροφή / Eνεργειακά Ποτά: αποτελούν κίνδυνο ή βοήθημα για την υγεία μας;
Eνεργειακά Ποτά: αποτελούν κίνδυνο ή βοήθημα για την υγεία μας;  thumbnail

Eνεργειακά Ποτά: αποτελούν κίνδυνο ή βοήθημα για την υγεία μας;

Για το boro γράφει ο κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, Κλινικός διαιτολόγος-Βιολόγος:


 


Τα ενεργειακά ποτά, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, κυρίως στους νέους, είναι έτοιμα ροφήματα, συνήθως με υψηλά ποσοστά καφεΐνης ή άλλα συστατικά π.χ. ειδικά αμινοξέα, τα οποία έχουν ως σκοπό να δίνουν στον καταναλωτή περισσότερη ενέργεια από τα κλασσικά αναψυκτικά ή οι χυμοί.


Περιέχουν μια ποικιλία από τονωτικά/διεγερτικά συστατικά όπως γλυκόζη, καφεΐνη, ταυρίνη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.


Η καφεΐνη είναι μια ουσία που συχνά περιέχεται στα ποτά αυτά και λειτουργεί ως "τονωτικό" που επιταχύνει τις λειτουργίες σώματος και εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα έχει επίδραση στους καρδιακούς παλμούς, στην πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος. Η γλυκόζη είναι βασικό συστατικό που λειτουργεί ως άμμεση πηγή ενέργειας για το σώμα και το μυαλό. Τα αμινοξέα συμβάλλουν στη δόμηση των κυττάρων και την ανάπτυξη των ιστών. Οι προστιθέμενες βιταμίνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οργανισμού και την επιτέλεση αρκετών βασικών λειτουργιών.


Έτσι, υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που πρέπει να αποφεύγουν τα ενεργειακά ποτά. Αυτές είναι: τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλης, τα άτομα που αθλούνται, τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή όσα έχουν προβλήματα καρδιάς, όσα έχουν υπερευαισθησία στην καφεΐνη.


Τα ενεργειακά ποτά, είναι σημαντικό να καταναλώνονται με προσοχή και κυρίως όταν προκειται για παιδιά και εφήβους. Το γεγονός ότι μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, όπως και άλλες διεγερτικές ουσίες, τα καθιστά συχνά ακατάλληλα έως και επικίνδυνα επικίνδυνα για τους εφήβους, καθώς επιβραδύνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και διαταράσσουν τον ύπνο τους, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τ αποτά αυτά, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα αϋπνίας, ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ανησυχία και ευερεθιστότητα.


Άρα είναι σημαντικό, το κάθε άτομο που θέλει να τα καταναλώσει αν συμβουλεύεται κάποιον ειδικό επιστήμονα υγείας (γιατρό, διαιτολόγο ή γυμναστή) και να μην τα αντιμετωπίζει ως ένα εναλλακτικό ρόφημα ή αναψυκτικό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X