Αρχική / Διάφορα (old articles) / Δείτε πόσο θα έχει αλλάξει η Αθήνα το 2016! (εικόνες)
Δείτε πόσο θα έχει αλλάξει η Αθήνα το 2016! (εικόνες) thumbnail

Δείτε πόσο θα έχει αλλάξει η Αθήνα το 2016! (εικόνες)

4 μεγάλα έργα που αλλάζουν την όψη της πόλης 


ΑΘΗΝΑ… 2016! Αυτά είναι τα 4 μεγάλα έργα που αλλάζουν την όψη της πόλης! (PHOTOS)


Μπορεί να γκρινιάζουμε για την μιζέρια που έχει φέρει η κρίση στην Αθήνα. Ομως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αν όλα πάνε καλά, μια σειρά από νέα έργα θα φέρουν μια πνοή αισιοδοξίας στην πόλη.


Ας ξεκινήσουμε με το τεράστιο σκάμμα στον παλαιό Ιππόδρομο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα μικρό αθλητικό κέντρο αλλά το 2015 θα είναι έτοιμη η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή με την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.
Το πρόγραμμα της υλοποίησης πάει πολύ καλά διότι χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Νιάρχου. Ο ίδιος φορέας έχει κάνει και μια ειδική μελέτη για την ανάπλαση της παραλίας στις Τζιτζιφιές και το Δέλτα Φαλήρου με πρόβλεψη να μετακινηθεί η λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας προς την θάλασσα αλλά και να γίνει υπόγεια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση στο υγρό στοιχείο.

Τα έργα για την ολοκλήρωση του Εθνικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και μέσα σε ένα χρόνο, θα κόψουμε την κορδέλα στην Συγγρού. Το μόνο εργοτάξιο που φαίνεται να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα είναι εκείνο της Εθνικής Πινακοθήκης που θα αποκτήσει έναν επιπλέον όροφο και πολλά υπόγεια.

Η ολοκλήρωση μπορεί να καθυστερήσει από κακό υπολογισμό των υδάτων της κοίτης του Ιλισσού ποταμού. Το σημαντικό όμως είναι ότι η Αθήνα ως το 2016 θα έχει τέσσερις καλαίσθητους χώρους πολιτισμού, που θα δώσου στην πόλη άλλο αέρα.  Aνάπλαση στο Φάληρο


Φαληρικός Όρμος: Ένας… παραλιακός παράδεισος στην πόλη!


Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου και ο σχεδιασμός του μητροπολιτικού πάρκου είναι έργο σημαντικό. Γιατί αποτελεί υπόδειγμα για τη νέα κατεύθυνση των αρχιτεκτονικών προγραμμάτων, το οποίο υπογραμμίζει όχι μόνο το έργο ενός υπερπροβεβλημένου αρχιτέκτονα-σταρ όπως ο Ρέντζο Πιάνο.


Αλλά και τη συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων στη μελέτη του ενιαίου μάστερ πλαν – χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – για το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπλασης του φαληρικού όρμου.


Σε αυτό το έργο ανάπλασης, ο διεθνής σταρ Ρέντσο Πιάνο και οι έλληνες αρχιτέκτονες της Κοινοπραξίας Φάληρο 2014 συνεργάζονται ώστε η Αθήνα να ανακτήσει το θαλάσσιο μέτωπό της.


"Στο Φάληρο, το όραμα φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Αναπτυξιακά έργα διεθνούς εμβέλειας στους τομείς περιβάλλοντος, πολιτισμού και τουρισμού (όπως το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, το Συνεδριακό και το Μητροπολιτικό Πάρκο) βρίσκονται σε εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Τα έργα αυτά – συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ – αποτελούν σήμερα μοναδικό ίσως παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Και αυτό γιατί σε μια εποχή κατά την οποία η χωρική και πολεοδομική παραγωγή υλοποιείται πλέον μέσω εναλλακτικών και ευέλικτων μοντέλων ανάπτυξης που βασίζονται περισσότερο σε επιχειρηματικά κριτήρια, με συμβάσεις παραχώρησης, στο Φάληρο τα έργα μελετήθηκαν και υλοποιούνται – και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης – με κυρίως κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, τόσο από πλευράς Δημοσίου όσο και από πλευράς ιδιωτικού φορέα.
Οφείλουν όμως να αποδειχθούν στον χρόνο βιώσιμα", επισημαίνει η αρχιτέκτονας Ηβη Νανοπούλου από το γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ που συντονίζουν τη μελέτη της ανάπλασης του Φαλήρου, την οποία ανέλαβε η ελληνική Κοινοπραξία Φάληρο 2014.


Όταν η πόλη διαλύεται στο νερό


Η βασική ιδέα του Ρέντσο Πιάνο αφορά την ένωση της πόλης με τη θάλασσα στο σημείο που είχε διακόψει η ροή της λεωφόρου Ποσειδώνος. Εκεί σχεδιάζεται μία γέφυρα που καλύπτεται με φυτά και ενισχύεται η ομαλή συνέχεια της πόλης, ενώ θα κρύβεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Επίσης πέντε κύριοι άξονες-περίπατοι εισχωρούν από την πόλη στο πάρκο.
"Η γενική αρχή είναι η ελεύθερη πρόσβαση", συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης της ομάδας των Architecture 3.
"Στόχος είναι η συνέχεια του τοπίου και της πορείας του περιπατητή, ο οποίος θα μπορεί να βαδίζει στη γέφυρα κάλυψης της Λεωφόρου Ποσειδώνος και να κατεβαίνει έως τη θάλασσα. Αυτό γίνεται με τους άξονες-πεζόδρομους που εκτείνονται σε προβλήτες και καταλήγουν στο νερό".
Στον χώρο του πάρκου και σε αυτούς τους άξονες η ήπια δόμηση και ο σχεδιασμός του τοπίου με φυτά, θάμνους και δέντρα που ακολουθούν τη φύση της ακτογραμμής του Σουνίου και της αττικής γης θα εξασφαλίζουν μοναδική θέα προς τη θάλασσα.


Διπλασιάζονται οι χώροι πρασίνου σε Μοσχάτο, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο


Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τ.μ. – διπλασιάζοντας τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους Δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Παλαιού Φαλήρου.
Η σημαντικότερη από τις λειτουργίες του είναι ότι επανενώνει τις κοινότητες που το περιβάλλουν. Ανάμεσα στα πλέον ζωτικά στοιχεία του περιλαμβάνεται μεγάλος ανοικτός χώρος πρασίνου που προσφέρεται για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, προβολές ταινιών και άλλα δωρεάν ψυχαγωγικά προγράμματα για τους επισκέπτες.

Ένα νέο μουσείο 


Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων:


Ένα νέο μουσειακό χώρο και μάλιστα με εντελώς διαφορετικό concept ετοιμάζεται να αποκτήσει η Αθήνα μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Αρχαιολογικοί θησαυροί από ναυάγια και βυθισμένες πόλεις θα αποκτήσουν ξανά πνοή στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας!


Το υπό οργάνωση Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων θα είναι ένα μουσείο μοναδικό για τα ελληνικά όσο και για τα διεθνή μουσειακά δεδομένα, δεδομένου ότι στην ελληνική επικράτεια δεν υπάρχει μέχρι στιγμής όμοιό του, τόσο ως προς τη θεματική όσο και ως προς το εύρος των συλλογών του, αλλά και γιατί μονογραφικά μουσεία ενάλιας αρχαιολογίας στο εξωτερικό είναι ακόμη ελάχιστα.Το Μουσείο θα είναι πρωτίστως αρχαιολογικό, θα ληφθεί ωστόσο ιδιαίτερη μέριμνα (α) για την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ αρχαιολογικών ευρημάτων και νέων τεχνολογιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάδειξη του αρχαιολογικού υλικού του Μουσείου, μεγάλο μέρος του οποίου θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, (β) για τη διασφάλιση του συμμετοχικού – βιωματικού χαρακτήρα του Μουσείου και (γ) για τον εκπαιδευτικό του ρόλο που θα αφορά στο σύνολο των επισκεπτών, ανεξαρτήτως ηλικίας.


Συνοψίζοντας, το νέο Μουσείο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μουσείο αιχμής, που θα αποβεί σταθερός αποδέκτης του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της πόλης του Πειραιά και της Αττικής αλλά και δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός και στάση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.


 


Εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης- Το ΜοΜA της Αθήνας


Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: To… MoMA της Αθήνας έρχεται τον Μάρτιο του 2014!


Η σπουδαίοτερη άφιξη όσον αφορά τον πολιτισμό και την τέχνη στην Αθήνα για το 2014ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο από τώρα. Για τοΕθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο λόγος, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα μας… υποδεχτεί τον Mάρτιο του 2014, στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΦΙΞ, επί της λεωφόρου Συγγρού, και στο κτήριο των 20.000 τμ.


Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό project, καθώς για πρώτη φορά θα εκτεθούν σε πλήρη παράταξη όλα τα έργα Ελλήνων & ξένων καλλιτεχνών: περίπου 700, με φάσμα που καλύπτει ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, new media, video κλπΘα υπάρχει ακόμη μεγάλος χώρος για περιοδικές εκθέσεις αλλά και αμφιθέατρο που θα φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις, cafe & εστιατόριο, ενώ θα… αξιοποιηθεί καταλλήλως και η ταράτσα του κτηρίου!Eπιπλέον η κύρια είσοδος του Μουσείου θα βρίσκεται επί της Καλλιρόης και βασικό χαρακτηριστικό της θα είναι οι τεράστιες γυάλινες επιφάνειες και νερά που θα τρέχουν κάθετα στον τοίχο.


πηγή:news247.gr, athensmagazine


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X