Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ήρθε η ώρα των απολύσεων-Αναβολή για Κυριακή το ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικα
Ήρθε η ώρα των απολύσεων-Αναβολή για Κυριακή το ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικα  thumbnail

Ήρθε η ώρα των απολύσεων-Αναβολή για Κυριακή το ραντεβού Στουρνάρα-Τρόικα

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή συνάντηση των ελεγκτών της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την κινητικότητα και τις απολύσεις από το Δημόσιο. 

Το πρώτο κύμα της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και τώρα σειρά παίρνει το δεύτερο (αφορά 12.500 υπαλλήλους), το οποίο θα πρέπει σύμφωνα με τους δανειστές να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2013. 

Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης έχει ζητήσει από τους εκπροσώπους της τρόικας μια μικρή χρονική παράταση προκειμένου να τελειώσουν και οι διαδικασίες αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού στους δήμους της χώρας, μιας και από αυτούς θα προέλθει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που θα τεθούν σε κινητικότητα.

"Αγκάθι" οι απολύσεις

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν γίνει και οι 4.000 απολύσεις από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Συνολικά εκτιμάται, όπως είχε δηλώσει κι από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι υπολείπονται περί τις 1.280 απολύσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Μέχρι στιγμής 500 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει για λόγους υγείας, ενώ περίπου 250 επίορκοι τέθηκαν εκτός Δημοσίου. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί ο αριθμός όσων απολύθηκαν από την ΕΡΤ, ωστόσο και στο σημείο αυτό υπάρχει εκκρεμότητα, δεδομένου ότι η τρόικα δεν δέχεται ότι ο αριθμός των 2.662 απολύσεων είναι "καθαρός", καθώς κρίνει ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν όσοι υπάλληλοι προσληφθούν εκ νέου.

Τί θα ισχύσει με τα ΕΑΣ

Την ίδια ώρα, ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες και τη συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να προσμετρηθούν οι αποχωρήσεις του πλεονάζοντος προσωπικού στο σύνολο των απολύσεων που ζητά η τρόικα. Η τρόικα έχει τοποθετηθεί καταρχάς αρνητικά στην εν λόγω πρόταση και αναμένεται στην σημερινή συνάντηση να επανεξετάσει τη στάση της γύρω από το θέμα. 

Χιλιάδες οι υποθέσεις που εκκρεμούν

Άλλο ένα μεγάλο αγκάθι στον υπολογισμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας ή απολύσεων είναι και αυτοί που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στους συνομιλητές του, ότι θα πρέπει να προσμετρηθούν στις "αναγκαστικές αποχωρήσεις" και οι εργαζόμενοι των οποίων τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει. Αριθμός σημαντικός καθώς εκτιμάται ότι εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 6.000 υποθέσεις, ενώ όσοι από τους συμβασιούχους δεν δικαιωθούν –εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 5.000– θα τεθούν άμεσα εκτός Δημοσίου. Με την τρόικα ωστόσο να μην έχει ακόμα αποφανθεί επί του θέματος. 

Γιατί αναβλήθηκε το ραντεβού Στουρνάρα – τρόικας 

Αναβoλή για σήμερα (08/11) το απόγευμα πήρε αρχικά, χθες, η προγραμματισμένη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα. Τελικά, όμως το νέο ραντεβού ορίστηκε για τις 10:30 το πρωί της Κυριακής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα στοιχεία που παρέλαβαν από το Υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα και σύμφωνα με την οποία, ήταν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα και τις προβλέψεις. Καθώς και δύο ημέρες μετά την φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν, με την οποία προβλεπόταν, μεταξύ άλλων για το 2014, ανάπτυξη 0,6%.


Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X