Αρχική / Σεξ / Η επίδραση των αντικαταθλιπτικών στο σεξ
Η επίδραση των αντικαταθλιπτικών στο σεξ  thumbnail

Η επίδραση των αντικαταθλιπτικών στο σεξ

Η χρόνια κατάθλιψη επηρεάζει όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Από τη μία, τόσο η ίδια η κατάθλιψη, όσο και κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα μειώνουν τη libido και τη σεξουαλική διέγερση, από την άλλη η σεξουαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να τονώσει τη συναισθηματική διάθεση, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο συστατικό μιας σχέσης. Πρόκειται για ένα κυκλικό μοτίβο που είναι δύσκολο να σπάσει, αλλά όχι αδύνατο.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΦυσικά δεν υπάρχει πανάκεια, από τη στιγμή που καμία προσέγγιση δε λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν όμως δοκιμασμένοι τρόποι που βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης, χωρίς την καταστροφική επίπτωση στην σεξουαλική ζωή.


Το πιο σημαντικό απ’ όλα, τονίζουν οι ειδικοί, είναι τα άτομα να μη διακόψουν τη θεραπεία τους από φόβο ότι θα έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική τους σχέση. Υπενθυμίζουν ότι η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να «τραυματίσει» τις σχέσεις και να οδηγήσει τους συντρόφους να πάρουν προσωπικά προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το ίδιο το ψυχικό νόσημα. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κατάθλιψη διαταράσσεται η νευροορμονική ισορροπία του εγκεφάλου, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στη σεξουαλικότητα. Ο εγκέφαλος επίσης επηρεάζει τη σεξουαλικότητα μέσω των ιδεών και των σκέψεων που δίνουν υποκειμενική υπόσταση στην εμπειρία της απόλαυσης και στον τρόπο που αυτή καθορίζεται.


Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ανεξαρτήτως της κατάστασης της σεξουαλικής ζωής του ατόμου. Στις ΗΠΑ η κατάθλιψη συνιστά την πρώτη αιτία ανικανότητας στην ηλικιακή ομάδα 15-44 με γυναίκες και άνδρες να αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια κατάθλιψη μπορεί να έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, να χρειάζονται περισσότερη ώρα για να φτάσουν σε οργασμό , ή και απλώς να βρίσκουν το σεξ λιγότερο απολαυστικό.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η όλη διαδικασία της σεξουαλικής διέγερσης ξεκινά με την ικανότητα της αναμονής για την απόλαυση η οποία χάνεται με την κατάθλιψη, στην οποία το άτομο εγκλωβίζεται στην ίδια τη στιγμή που υποφέρει. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί  να απεγκλωβίσει τη σεξουαλική λειτουργία από τον κλοιό της κατάθλιψης, αν και κάποιες φορές είναι η ίδια υπεύθυνη για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Έτσι κι αλλιώς, όταν ένα άτομο βρίσκεται σε θεραπεία για την κατάθλιψη είναι σημαντικό να μη κρίνεται απευθείας κάποια αλλαγή στη σεξουαλική ζωή ως καλή, ή κακή. Η εικόνα της σεξουαλικής ζωής θα είναι πιο καθαρή μετά την ύφεση του καταθλιπτικού επεισοδίου.


Παράλληλα, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών μπορεί να σχετίζονται με τη δοσολογία, με αποτέλεσμα συχνά απλά και μόνο η μείωση της δόσης να είναι αρκετή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, χωρίς να εμποδίζει τη σεξουαλική επιθυμία. Είναι σημαντικό όμως η τροποποίηση της δοσολογίας να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό.


Σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να απολαμβάνουν ξανά τη σεξουαλική πράξη μετά από λίγους μήνες λήψης της θεραπείας.


Πρόσφατα μάλιστα, ένα νέο φυτικό σκεύασμα μελετάται ως θεραπεία για την ήπια κατάθλιψη και μέχρι στιγμής έχει δώσει καλά αποτελέσματα, χωρίς να επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία. Η πλειοψηφία των ειδικών όμως προς το παρόν θεωρεί τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ως τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Στην περίπτωση που οι ασθενείς λαμβάνουν το φυτικό αυτό σκεύασμα θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουν τον ιατρό τους, γιατί μπορεί να έχει επικίνδυνη αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα. Παράλληλα, σχετικά με τα φυτικά σκευάσματα και συμπληρώματα, ο αρμόδιος οργανισμός για τον έλεγχο των φαρμάκων δεν απαιτεί δοκιμασίες που ελέγχουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους.


Η μεγάλη πρόκληση όμως για τους επαγγελματίες υγείας στην περίπτωση της χρόνιας κατάθλιψης, είναι πως το άτομο σκέπτεται για τον εαυτό του και τον κόσμο με αυτό το δυσλειτουργικό τρόπο τόσο καιρό που έχει γίνει συνήθεια, με αποτέλεσμα να μην αρκεί η διόρθωση της νευροχημείας του εγκεφάλου. Η ψυχοθεραπεία εδώ μπορεί να βοηθήσει στην αποδόμηση της δυσλειτουργικής μαθημένης συνήθειας και να προάγει το δεσμό του ατόμου με τα αγαπημένα του πρόσωπα με νέους κι ενδιαφέροντες τρόπους.


Παράλληλα, η συζήτηση με τον/την σύντροφο, η κατανόηση των θεραπευτικών εναλλακτικών και η αναζήτηση νέων τρόπων απόλαυσης του σεξ, όπως είναι η μεγαλύτερη διάρκεια προκαταρτικών εάν η επίτευξη οργασμού είναι το πρόβλημα, μπορεί να προάγουν την ενδυνάμωση της σχέσης.


Κάποιοι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν πως το κλειδί της βελτίωσης της σεξουαλικής ζωής είναι η συζήτηση με τον/ την σύντροφο. Η αύξηση της ευχαρίστησης από τη σεξουαλική δραστηριότητα δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση σέξι εσώρουχα, πορνογραφικό υλικό και ακροβατικά στο κρεβάτι. Το τι συνιστά απόλαυση  εξαρτάται εξολοκλήρου από το ζευγάρι, από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, από αυτά που αρέσουν και στους δύο συντρόφους, καθώς και από αυτά που απορρίπτουν γιατί τους φέρνουν αμηχανία. Η συζήτηση αυτή μάλιστα μπορεί να βοηθήσει τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων από τα οποία υποφέρουν οι καταθλιπτικοί ασθενείς, γιατί εδώ υπάρχει η συνεργασία με το σύντροφο για την εύρεση της απάντησης στο ερώτημα της σεξουαλικής επιθυμίας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει ενδεδειγμένη συχνότητα σεξουαλικών επαφών που πρέπει να έχει το άτομο, ούτε φυσικά ενδεδειγμένος τρόπος να απολαύσει κανείς τη σεξουαλική πράξη.


Για κάθε άτομο είτε παλεύει με την κατάθλιψη, είτε όχι, η σεξουαλική ταυτότητα και ο τρόπος που απολαμβάνει από αυτή δεν πρέπει να καθορίζεται από τη κοινωνία και τα media. Ο αυτοκαθορισμός είναι το κλειδί.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X