Αρχική / Ψυχολογία / Τι να προσέχετε με τα ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια
Τι να προσέχετε με τα ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια thumbnail

Τι να προσέχετε με τα ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια

Υπνωτικά και ηρεμιστικά χάπια: Τι πρέπει να προσέχετε


Οι θεωρήσεις για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων διαφέρουν στον κάθε επιστήμονα. Οι απόψεις του δικού σας ιατρού μπορεί να διαφέρουν σε κάποιο βαθμό. Αν έχετε αμφιβολίες ή ανησυχίες για τη θεραπεία σας κάντε του ερωτήσεις και παροτρύνετέ τον να σας εξηγήσει με απλά λόγια τη θεραπεία στην οποία σας υποβάλλει. Εφόσων η θεραπεία σας ακολουθεί μια λογική, κατανοητή και αμαοιβαία αποδεκτή στρατηγική θα έχετε μια άριστη πιθανότητα να επωφεληθείτε από τις προσπάθειες του γιατρού σας.


Γράφει ο καθηγητής Ψυχιατρικής David Burns. Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής Γρηγόρης Σίμος.Τα υπνωτικά χάπια- Οι κίνδυνοι


Τα υπνωτικά χάπια μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και πολύ εύκολα μετατρέπονται σε φάρμακα κατάχρησης. Συνήθως αρχίζουν να χάνουν τη δραστηριότητά τους μετά από λίγες μέρες κανονικής χρήσης με αποτέλεσμα να απαιτούνται ολοένα και μεγαλύτερες δόσεις για να μπορέσετε να κοιμηθείτε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίν δυνη εξάρτηση και εθισμό. Τα χάπια αυτά διαταράσσουν το φυσιολογικό κύκλο του ύπνου σας και εφόσων η αϋπνία αποτελεί σύνδρομο στέρησης κάθε φορά που θα προσπαθήσετε να τα σταματήσετε θα συμπεραίνετε αυθόρμητα ότι τα έχετε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη.   Έτσι μπορούν να επιδεινώσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του ύπνου σας.


Υπάρχουν όμως και ορισμένα από τα πιο καταπραυντικά τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά που βελτιώνουν τον ύπνο χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνονται σε αυξημένες δόσεις και κατά τη γνώμη μου αντιπροσωπεύουν μια δραστικότερη λύση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας των καταθλιπτικών ατόμων.


Και τι συμβαίνει με τα χάπια αισιοδοξίας όπως είναι οι αμφεταμίνες που συχνά χορηγούνται και για την απώλεια βάρους;


Είναι αλήθεια ότι σε κάποιους ανθρώπους τα φάρμακα αυτά προκαλούν μια παροδική διέγερση ή ευδιαθεσία αλλά γίνονται επικίνδυνα εθιστικά. Όταν χάσετε την προσωπική σας ευθυμία θα προσγειωθείτε απότομα και θα βιώσετε ένα ακόμα βαθύ αίσθημα απόγνωσης. Όταν λαμβάνονται σε χρονια βάση τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν μια επιθετική, βίαιη και παρανοική αντίδραση που μοιάζει με τη σχιζοφρένεια. Αν σας συστήσουν να πάρετε αυτά τα χάπια, σας συμβουλεύω να ζητήσετε οπωσδήποτε μια δεύτερη γνώμη από έναν αξιόπιστο γιατρό αμέσως!


Και ποια είναι η αλήθεια για τα μείζονα ηρεμιστικά;


Οι ουσίες αυτές ενδείκνυνται  συνήθως για πραγματκές σχιζοφρενικές αντιδράσεις ή για μανιακές διαταραχές. Δεν παιζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της κατάθλιψης ή του άγχους. Ένας πολύ μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να βελτιωθεί με αυτά τα φάρμακα. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα υπερκινιτικοί και δεν μπορούν να σταματήσουν να βαδίζουν καθώς και για ηλικιωμένους καταθλιπτικούς ασθενείς με παραληρηματικές ιδέες. Στις περισσότερες καταθλίψεις τα μείζονα ηρεμιστικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης εξαιτίας της τάσης τους να οδηγούν σε υπνηλία και στο αίσθημα της κόπωσης.  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X