Προϊόντα καταπολέμησης της κυτταρίτιδας!

(Από αριστερά προς δεξιά: Βiotherm Celluli Eraser gel, Κρέμα αδυνατίσματος Garnier Bodytonic Night, Αξεσουάρ για μασάζ κατά της κυτταρίτιδας Oriflame, Fresh Line Sea Salt Scrub «Aφροδίτη», Somatoline Cosmetic total body gel αδυνατίσματος)

Κυτταρίτιδα: Ένας από τους αιώνιους εχθρούς της γυναικείας ομορφιάς, που μας ταλαιπωρεί ολόκληρο τον χρόνο, αλλά ακόμη περισσότερο πριν την ετήσια εξόρμηση στις παραλίες. Και, μιας και σίγουρα όλες σας θα έχετε διαβάσει ή ακούσει πάμπολλες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο σε έναν πλήρη και συγκεντρωτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η κυτταρίτιδα και πού οφείλεται;

Η κυτταρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται με την όψη ανομοιόμορφης επιδερμίδας που μοιάζει σε φλούδα πορτοκαλιού, προκαλείται από συσσωρευμένο περιττό τοπικό λίπος, που ωθείται προς την επιφάνεια (γιατί δεν έχει πού αλλού να πάει). Αφορά ένα 85-90% των γυναικών (άρα κυτταρίτιδα έχουν και οι αδύνατες, ακόμα και τα μοντέλα) και οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή να παίζουν τον κυριότερο ρόλο, ενώ ορμονικοί και γονιδιακοί παράγοντες πιστεύεται ότι επίσης συμμετέχουν.

Oι άντρες έχουν κυτταρίτιδα;

Aν και σε μια μερίδα ανδρών μπορεί να εμφανιστεί κυτταρίτιδα, γενικά δεν ευνοείται, καθώς έχουν παχύτερη επιδερμίδα, αλλά και πιο πυκνά διατεταγμένο συνδετικό ιστό, που συγκρατεί καλύτερα το λίπος.

Καλά όλα αυτά, αλλά πώς ακριβώς σχηματίζεται;

Tα λιποκύτταρα ουσιαστικά «στριμώχνονται» μεταξύ τους, και συμπιέζουν τα αγγεία του κυκλοφορικού και του λεμφικού συστήματος, εμποδίζοντας τόσο τη μεταφορά απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την υγεία των ιστών, όσο και την απομάκρυνση των τοξινών, αλλά και του περιττού υγρού και λίπους. Έτσι, τα διογκωμένα λιποκύτταρα, σε συνδυασμό με τις τοξίνες και τα υγρά που δεν μπορούν να αποβληθούν, δημιουργούν το κοκτέιλ που ονομάζεται κυτταρίτιδα.

Πώς κατατάσσεται η κυτταρίτιδα;

Σε 4 στάδια:

1ο στάδιο: Δεν υπάρχει κυτταρίτιδα ή δεν είναι ακόμα ορατή.

2ο στάδιο: Με την εφαρμογή πίεσης σε μια περιοχή (ανάμεσα στους δείκτες και τους αντίχειρες) η κυτταρίτιδα είναι εμφανής, ενώ χωρίς πίεση, το δέρμα δείχνει ομοιόμορφο. Θέλει αρκετή προσπάθεια για να μετατραπεί σε στάδιο 1.

3ο στάδιο: H κυτταρίτιδα είναι ορατή και χωρίς το τσίμπημα. Συνήθως ανταποκρίνεται καλύτερα από αυτή του 2ου σταδίου.

4ο στάδιο: H κυτταρίτιδα είναι έντονη και γενικευμένη και σε άλλες περιοχές (πόδια, κοιλιά κλπ.)

Ωραία, βρήκα σε ποιο στάδιο είμαι. Υπάρχει ελπίδα;

Φυσικά! Αρκεί βέβαια να μην περιμένουμε θαύματα, από τη μια μέρα στην άλλη! Ας μην ξεχνάμε πως χρειάζεται συνδυασμένη αντιμετώπιση και πως είναι αδύνατο να εξαλείψουμε τελείως κάτι που χρειάστηκε χρόνια για να φτάσει στο σημείο που είναι τώρα! Όσο πιο επιμελείς και αποφασισμένες είστε, όμως, τόσο μεγαλύτερα αποτελέσματα θα δείτε!

Τι μπορώ να κάνω, λοιπόν, για μέγιστα αποτελέσματα;

Τα βήματα είναι γνωστά σε όλες μας, όμως είναι σημαντικό να γίνονται ταυτόχρονα:

1. Tακτική άσκηση, με τον συνδυασμό αερόβιας γυμναστικής και ασκήσεων αντίστασης να δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

*Γιατί; Για να μειώσουμε τον όγκο των λιποκυττάρων. Eπίσης οι γυμνασμένοι μύες δρουν βοηθητικά στην κυκλοφορία της λέμφου, ενώ επιτυγχάνουν περισσότερες καύσεις. 

2. Διατροφή. Ξεχάστε, τα περιττά λίπη, τη ζάχαρη, τα τηγανητά, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ και προτιμήστε τα φρούτα, τα λαχανικά, τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, το άφθονο νερό και τα μη κορεσμένα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6, κυρίως σε ψάρια και ξηρούς καρπούς).

*Γιατί; Για να μην εναποθέσουμε περισσότερο λίπος, καθώς επίσης και για να διατηρήσουμε υγιή και ελαστικό τον συνδετικό ιστό μας, χάρη στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που προσλαμβάνουμε.

3. Μασάζ. Το «σωστό» μασάζ ενάντια στην κυτταρίτιδα περιλαμβάνει μια ποικιλία κινήσεων, στις οποίες συμμετέχουν τα ακροδάχτυλα, αλλά και οι κόμποι των δακτύλων. Είναι έντονο μασάζ και κατά κανόνα δεν είναι και πολύ ευχάριστο, καθώς πρέπει να διεγερθεί όλη η περιοχή του λίπους.

*Γιατί; Για να ενισχυθεί η τοπική κυκλοφορία. Το συγκεκριμένο βήμα μπορεί να συνδυαστεί και με το

4. Τοπική εφαρμογή προϊόντων. Τα συγκεκριμένα προϊόντα δρουν μόνο εάν τα δραστικά τους μόρια είναι αρκετά μικρά ώστε να διαπεράσουν την επιδερμίδα. Αν και δεν προσφέρουν μόνιμα αποτελέσματα, σε πολλές περιπτώσεις δρουν συμπληρωματικά. Ορισμένα μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην απώλεια πόντων.

*Γιατί; Eπίσης για την ενίσχυση της τοπικής κυκλοφορίας.

5. Αισθητικές θεραπείες. Τέλος, όσες επιθυμούν γρήγορα αποτελέσματα, μπορούν να καταφύγουν σε πιο δραστικές μεθόδους όπως το Laser Lipo, οι υπέρηχοι, κ.α., που σίγουρα βελτιώνουν κατά πολύ και άμεσα την εμφάνιση της περιοχής (από την mini-έρευνά μας, πάντως, φαίνεται πως οι απόψεις διίστανται στο αν τα αποτελέσματα είναι μόνιμα ή όχι).

Πλέον, έχετε όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «κυτταρίτιδα» και είναι στο χέρι σας να την καταπολεμήσετε! Καλή επιτυχία!

Πηγή: beautytalk.gr

Σχετικά άρθρα