Αρχική / Παιδί / "Ο γιος μου φοράει τακούνια παίζει με κούκλες…Ανησυχώ"
"Ο γιος μου φοράει τακούνια παίζει με κούκλες...Ανησυχώ" thumbnail

"Ο γιος μου φοράει τακούνια παίζει με κούκλες…Ανησυχώ"

Αναγνώστης μας ρωτά: 


Ο γιος μου ειναι τριών ετών και θέλει να παίζει με κούκλες να φοράει τα τακούνια τις μαμάς του και γενικότερα εντυπωσιάζεται με κάθε τι γυναικείο. Με κάνει να ανησυχώ, μπορείτε να μου πείτε την άποψη σας.


Aγαπητή αναγνώστρια, απευθύναμε το ερώτημά σας στην παιδοψυχίατρο Μερσύνη Αρμενάκα. Το ερώτημα που θέτετε είναι αρκετά σοβαρό.Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε ενα τέτοιο θέμα πρέπει να γνωρίζουμε καλά το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και να γίνει Παιδοψυχιατρική κλινική εκτίμηση.


Πολλές φορές τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία αντιγράφουν ότι βλέπουν.Τα παιδιά που περνούν πολλή ώρα με τις μητέρες τους ή έχουν αδελφάκια ή ξαδελφάκια του γυναικείου φύλου  αντιγράφουν τα παιχνίδια τους.Στις περιπτώσεις αυτές συστήνουμε στους μπαμπάδες να ασχολούνται περισσότερο με το παιδί τους ώστε το παιδί να έχει εικόνα του αντρικού προτύπου.Κάποιες φορες επίσης συμβαίνει οι πατεράδες να είναι πολύ αυστηροί με το παιδί τους με συνέπεια εκείνο να μην μπορεί να ταυτιστεί με αυτή την εικόνα του πατέρα του και να απομακρύνεται απο τυπικές αντρικές συμπεριφορές. Άλλοτε οι σχέσεις των γονιών είναι διαταραγμένες και οι μητέρες μπορεί να προσκολλώνται στο παιδί περιορίζοντας την επαφη πατέρα -παιδιού.Ιδίως σε περιπτώσεις διαζυγίων όταν οι γονείς συγκρούονται και βάζουν ως πρόσχημα την επαφη με τα παιδιά


Δεν σημαίνει ότι κάθε παιδί που παίζει με μια κούκλα ή βρίσκει ενδιαφέρον να φορέσει τα τακούνια της μητέρας του έχει θέμα με την ταυτότητα του φύλου του.


Στις περισσότερες φορές τα παιδιά επιμένουν να αναζητούν ένα παιχνίδι όταν οι γονείς τους το απαγορεύουν.Έτσι καλό είναι να μην αντιδράτε και να δείχνετε αδιαφορία όταν τα παιδιά σας κάνουν κάτι που σας προκαλεί.


Ένας βασικός παράγοντας είναι ο χρόνος που διαρκεί μια συμπεριφορά. Αν αυτό που περιγράφετε είναι κάτι πρόσφατο δεν μπορεί να αξιολογηθεί.Πέραν του εξαμήνου εκτιμούμε ένα σύμπτωμα αφού προσπαθούμε να αλλάξουμε και εμείς την συμπεριφορά μας με τις οδηγίες που προαναφερθησαν.


Οι σύγχρονες απόψεις για οποιαδήποτε διαφοροποίηση γύρω απο την ταυτότητα του φύλου ειναι ότι πρόκειται για γενετικά καθορισμένες καταστάσεις που επηρεάζονται δευτερογενώς απο περιβαλλοντικούς παράγοντες.


Ότι συμπεριφορά και να έχει ένα παιδί γύρω απο αυτά τα θέματα πρέπει να έχει την συμπαράσταση των γονιών .Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.


Μπορείτε να επισκεφθείτε έναν παιδοψυχίατρο εφόσον συνεχίζουν κάποιες κινήσεις ,για να έχετε οι γονείς συμβουλευτική και να γίνει μια ολοκληρωμένη διαγνωστική διαδικασία.    

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X