«Ανησυχώ για τον γιο μου. Παίζει με κούκλες και φοράει τα τακούνια της μητέρας του. Τι να κάνω;»

Ο γιος μου είναι 3 ετών και θέλει να παίζει με κούκλες, να φοράει τα τακούνια της μητέρας του και συζύγου μου και γενικά, εντυπωσιάζεται με οτιδήποτε γυναικείο.

Όλο αυτό όμως, με κάνει να ανησυχώ και να σκέφτομαι διάφορα, εξάλλου ζούμε στην εποχή της απελευθέρωσης. Να απαγορεύσω να παίζει με κούκλες; Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα

Αγαπητέ αναγνώστη,

Το ερώτημα που θέτετε είναι αρκετά σοβαρό. Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε ένα τέτοιο θέμα πρέπει να γνωρίζουμε καλά το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και να γίνει Παιδοψυχιατρική κλινική εκτίμηση. Πολλές φορές τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία αντιγράφουν ό,τι βλέπουν.

Τα παιδιά που περνούν πολλή ώρα με τις μητέρες τους ή έχουν αδερφάκια ή ξαδερφάκια του γυναικείου φύλου  αντιγράφουν τα παιχνίδια τους. Στις περιπτώσεις αυτές συστήνουμε στους μπαμπάδες να ασχολούνται περισσότερο με το παιδί τους ώστε το παιδί να έχει εικόνα του αντρικού προτύπου.

Δεν σημαίνει ότι έχει θέμα με την ταυτότητα του φύλου του

Κάποιες φορές επίσης, συμβαίνει οι πατεράδες να είναι πολύ αυστηροί με το παιδί τους με συνέπεια εκείνο να μην μπορεί να ταυτιστεί με αυτή την εικόνα του πατέρα του και να απομακρύνεται από τυπικές αντρικές συμπεριφορές.

Άλλοτε οι σχέσεις των γονιών είναι διαταραγμένες και οι μητέρες μπορεί να προσκολλώνται στο παιδί περιορίζοντας την επαφή πατέρα -παιδιού. Ιδίως σε περιπτώσεις διαζυγίων όταν οι γονείς συγκρούονται και βάζουν ως πρόσχημα την επαφή με τα παιδιά.

Δεν σημαίνει ότι κάθε παιδί που παίζει με μια κούκλα ή βρίσκει ενδιαφέρον να φορέσει τα τακούνια της μητέρας του, έχει θέμα με την ταυτότητα του φύλου του. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά επιμένουν να αναζητούν ένα παιχνίδι όταν οι γονείς τους το απαγορεύουν.

Το παιδί πρέπει να έχει τη συμπαράσταση των γονιών του πάντα

Έτσι καλό είναι να μην αντιδράτε και ας δείχνετε αδιαφορία όταν τα παιδιά σας κάνουν κάτι που σας προκαλεί. Ένας βασικός παράγοντας είναι ο χρόνος που διαρκεί μια συμπεριφορά. Αν αυτό που περιγράφετε είναι κάτι πρόσφατο, δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Πέραν του εξαμήνου εκτιμούμε ένα σύμπτωμα αφού προσπαθούμε να αλλάξουμε και εμείς τη συμπεριφορά μας με τις παραπάνω οδηγίες.

Οι σύγχρονες απόψεις για οποιαδήποτε διαφοροποίηση γύρω από την ταυτότητα του φύλου είναι ότι πρόκειται για γενετικά καθορισμένες καταστάσεις που επηρεάζονται δευτερογενώς από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όποια συμπεριφορά και να έχει ένα παιδί γύρω από αυτά τα θέματα, πρέπει να έχει τη συμπαράσταση των γονιών. Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε έναν παιδοψυχίατρο εφόσον συνεχίζουν κάποιες κινήσεις ,για να έχετε οι γονείς συμβουλευτική και να γίνει μια ολοκληρωμένη διαγνωστική διαδικασία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Το παιδί μου κάνει το κεφάλι του γύρω γύρω και ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Είναι τικ;»

Πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει το παιδί του που δίνει εξετάσεις;

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τον θάνατο; Τα 10 σημεία… κλειδιά

Σχετικά άρθρα