Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Κράμπες: Οι συχνότερες αιτίες
Κράμπες: Οι συχνότερες αιτίες thumbnail

Κράμπες: Οι συχνότερες αιτίες

Αναγνω΄στρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:"Καλησπέρα σας, θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν κράμπες? Ακόμη και σε άτομα που κάνουν γυμναστική, οσο χρειάζεται εβδομαδιαίως. Σας ευχαριστώ πολύ."Την απάντηση μας έδωσε ο κ. Γιώργος ΠαπαδημητρίουΧειρουργός- Ορθοπαιδικός:Οι κράμπες αποτελούν οξείς, μη ηθελημένες, επώδυνες μυικές συσπάσεις που είτε λύονται από μόνες τους ή με διάταση τους πάσχοντος μυος. Ο μηχανισμός που τις προκαλεί δεν είναι πλήρως κατανοητός.Έχουν σαφή κλινικά και ηλεκτρομυογραφικά χαρακτηριστικά που τις ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες παθολογικές μυικές συσπάσεις.Κράμπες μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα που πάσχουν από κάποια νευροπάθεια, από διαταραχές των κινητικών νευρώνων, από μεταβολικά νοσήματα ή σε περιπτώσεις οξείας απώλειας κυκλοφορούντος όγκου (π.χ σε μεγάλη αιμορραγία). Παρ'όλα αυτά κράμπες μπορούν να παρουσιάσουν και υγιείς άνθρωποι, χωρίς ιστορικό νευροπάθειας ή μεταβολικών νοσημάτων. Έτσι κράμπες μπορούν να παρουσιαστούν σε εγκύους, σε αθλητές, στον ύπνο ή μετά από έντονη φυσική άσκηση.

 

Η αφυδάτωση ή η απώλεια ηλεκτρολυτών (κυρίως καλίου) συχνά ενοχοποιείται για την εμφάνιση των κραμπων αλλά γι'αυτό δεν υπάρχουν επιβεβαιώσεις από επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι κράμπες εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε μύες του κάτω άκρου (γαστροκνημία [γάμπα] άκρος πόδας και οπίσθιοι μηριαίο και τετρακέφαλος λιγότερο συχνά) ενω σίγουρα παίζει ρόλο και η κατάσταση του μυός – κυρίως το αν είναι βραχυμένος.

 

Εκείνο που προκύπτει από την επιστημονική βιβλιογραφία είναι ότι σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κραμπών παίζει μια αλλοίωση του νευριμυικού μηχανισμού ελέγχου της μυικής σύσπασης.  Η έκφραση της αλλοίωσης αυτής ευνοείται από τον μυικό κάματο ( την κούραση δηλαδή σε μια αθλητική δραστηριότητα ή κατά την διάρκεια μιας οξείας μέγιστης ισχύος μυική σύσπαση) και αντιμετωπίζεται με αναπλήρωση ηλεκτρολυτών. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X