Αρχική / Καταθλιπτική διάθεση: Γιατί όταν ξυπνάω το πρωί νιώθω χάλια;
Καταθλιπτική διάθεση: Γιατί όταν ξυπνάω το πρωί νιώθω χάλια; thumbnail

Καταθλιπτική διάθεση: Γιατί όταν ξυπνάω το πρωί νιώθω χάλια;

Η ύπαρξη παρατεταμένης καταθλιπτικής διάθεσης και θλίψης αποτελεί την ουσία του προβλήματος της κατάθλιψης. Οι ψυχίατροι χρησιμοποιούν την έκφραση "καταθλιπτική διάθεση". Σημαίνει απλά ότι η βασική διάθεσή σας είναι μειωμένη. Είστε, συνεπώς, λυπημένος – αλλά πέραν τούτου:  • Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, δεν είστε απλά λυπημένος – αλλά πολύ λυπημένος!

  • Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, δεν είστε απλά λυπημένος συχνά – αλλά συνέχεια!

  • Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, δεν είστε απλά λυπημένος για κάτι – αλλά σχεδόν για όλα!

  • Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, δεν είστε απλά λυπημένος για κάτι για λίγο – αλλά για πολύ καιρό!


Χάνοντας την ικανότητα να αισθανθείτε ευτυχία


Η λύπη σας συνεχίζεται. Παρόλο που μια στο τόσο αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να είστε τόσο λυπημένος και απαισιόδοξος, όλα φαίνονται ασήμαντα ή απειλητικά. Μπορεί να αισθάνεστε ότι κάτι δυσοίωνο πρόκειται να συμβεί, το οποίο δεν ελέγχετε. 


Η κατάθλιψη μπορεί επιπλέον να προκαλέσει απώλεια της ικανότητάς σας να αισθάνεστε ευτυχία έτσι ώστε να :  • Χάσετε την ικανότητα να διασκεδάζετε

  • Χάσετε την ικανότητα απόλαυσης της μουσικής, των βιβλίων και της τέχνης

  • Χάσετε την ικανότητα απόλαυσης του sex

  • Έχετε απαισιόδοξη συμπεριφορά και να αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει ελπίδα

  • Αισθάνεστε ότι όλα είναι λυπηρά και ασήμαντα


Διακύμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας


Όμως, παρόλο που είστε θλιμμένοι σχεδόν όλη την ώρα, μπορεί κάποιες στιγμές της ημέρας να νοιώθετε καλύτερα από ότι κάποιες άλλες. Αυτό ονομάζεται εικοσιτετράωρη διακύμανση.


Η εικοσιτετράωρη διακύμανση παρατηρείται συχνά στην κατάθλιψη: ξυπνάτε νωρίς το πρωί και νοιώθετε πραγματικά χάλια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα πράγματα βελτιώνονται λίγο και προς το βράδυ μπορείτε κάπως να σχετισθείτε κοινωνικά με άλλα άτομα. Μπορείτε να κάνετε και λίγα από αυτά που πρέπει να γίνουν. Νοιώθετε λίγο λιγότερο θλιμμένος.


Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν μεταβολές του συναισθήματός τους κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, όπου είναι κακόκεφοι το πρωί αλλά ζωηρεύουν λίγο αργότερα μέσα στη μέρα. Όταν υποφέρετε από κατάθλιψη, ο εικοσιτετράωρος αυτός ρυθμός συνεχίζεται αλλά η διάθεσή σας είναι γενικά χειρότερη, έτσι ώστε κάθε πρωί να είναι αβάσταχτο και κάθε βράδυ απλά ανεκτό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X