Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κυβέρνηση: Αμετακίνητη στις προκλήσεις Βρυξελλών – τρόικας
Κυβέρνηση: Αμετακίνητη στις προκλήσεις Βρυξελλών - τρόικας  thumbnail

Κυβέρνηση: Αμετακίνητη στις προκλήσεις Βρυξελλών – τρόικας

Η αρνητική στάση της τρόικας σε συνδυασμό με τις προκλητικές διαρροές από τις Βρυξέλλες παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup προκάλεσαν τον εκνευρισμό και την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.

"Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να τα πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε τονίσει ότι υπάρχει "χάσμα χιλιομέτρων και δισεκατομμυρίων" ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ο κοινοτικός αξιωματούχος έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι θα "πάει για σκι και μετά θα ασχοληθούμε με την Ελλάδα". 

Το ίδιο προκλητική είναι και τρόικα η οποία απορρίπτει την μία ελληνική πρόταση μετά την άλλη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν την πλήρη άρση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και παράλληλα ζητούν την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων. Τίποτα όμως από τα δύο δεν γίνονται αποδεκτό από την ελληνική πλευρά. 

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

• Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία. 

• Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσε ότι "έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα", εξηγώντας ότι ο "πάγος" αφορούσε στο γεγονός ότι η τρόικα ήρθε στην Αθήνα απαιτώντας αρχικά τη λήψη μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 και τώρα "χαμήλωσε" τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η τρόικα δεν ζητεί τη λήψη "οριζόντιων μέτρων", ήτοι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 

Η τρόικα θα επιστρέψει και πάλι στην Αθήνα την Παρασκευή μετά την συνεδρίαση στο Εurogroup. "Θα τραβήξει σε μάκρος, θα κρατήσουν χρόνο οι συζητήσεις", επισήμανε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε ότι "δεν μπορώ να πω εάν θα πάνε πέραν των Χριστουγέννων". 

Χάρη στου γεγονότος ότι υπάρχουν ταμειακά αποθέματα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί προκειμένου να αποδείξει ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα καθώς οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία ανάκαμψης. Ωστόσο εκκρεμεί η δόση του 1 δισ ευρώ, τα χρήματα αυτά έπρεπε να τα έχουμε πάρει από τον περασμένο Ιούλιο, και τα 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία κανονικά έπρεπε να εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο εφέτος.
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X