Μπαμπανέτσα (χορτόπιτα) με καλαμποκάλευρο

<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Υλικά</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;"><em>Για 8-10 μερίδες</em></span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τη γέμιση</span><br /><span style="font-size: medium;">1½ κιλό χόρτα (σπανάκι, καυκαλίθρες, μυρώνια, σέσκουλα, λάπαθα, μάραθο, μαϊντανό)</span><br /><span style="font-size: medium;">2 πράσα</span><br /><span style="font-size: medium;">3 φρέσκα κρεμμυδάκια</span><br /><span style="font-size: medium;">2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά</span><br /><span style="font-size: medium;">3 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι μαλακό</span><br /><span style="font-size: medium;">½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κουταλιές της σούπας αλάτι</span><br /><span style="font-size: medium;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τη ζύμη</span><br /><span style="font-size: medium;">500 γραμμάρια καλαμποκάλευρο</span><br /><span style="font-size: medium;">500 γραμμάρια αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις</span><br /><span style="font-size: medium;">½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κουταλιές της σούπας κοφτές αλάτι</span><br /><span style="font-size: medium;">ελαιόλαδο για το ταψί</span><br /><span style="font-size: medium;">1 λίτρο νερό</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p> </p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Εκτέλεση</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;">Λαχταριστή και παραδοσιακή πίτα με απλά υλικά για όλη την οικογένεια Καθαρίζουμε, πλένουμε πάρα πολύ καλά και στραγγίζουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά σε σουρωτήρι.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τα πιάνουμε στη χούφτα μας, ή τα βάζουμε στη σανίδα κοπής και τα ψιλοκόβουμε.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τα ρίχνουμε όλα μέσα στη λεκάνη, τους ρίχνουμε πασπαλιστά, 2 κουταλιές αλάτι, τ᾿ ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας, τα πιέζουμε λίγο, για να μειωθεί ο όγκος τους.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τα βάζουμε στο σουρωτήρι, τ' αφήνουμε να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.</span><br /><span style="font-size: medium;">Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρια, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμένη άμμος, προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό, (800 – 850 ml. περίπου) ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη πολύ μαλακή, σαν την κουρού.</span><br /><span style="font-size: medium;">Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσια μέρη.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαστάσεων 38 εκ, παίρνουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης, το απλώνουμε στο ταψί και πατώντας το με τα χέρια μας, το ανοίγουμε να καλύψει όλο τον πάτο και να ανασηκωθεί στα πλάγια ένα δάχτυλο. (Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, τα λαδώνουμε).</span><br /><span style="font-size: medium;">Έπειτα παίρνουμε τα χόρτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, ν᾿ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, ώστε να μειωθεί η γέμιση στο μισό του όγκου της.</span><br /><span style="font-size: medium;">   </span><br /><span style="font-size: medium;">Τα ρίχνουμε στη λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 3 κουταλιές αλεύρι μαλακό, το πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται, (δοκιμάζουμε) και ανακατεύουμε.</span><br /><span style="font-size: medium;">Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση, και την απλώνουμε να πάει παντού.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Στο μπολ με την ζύμη που μας έμεινε, ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό (150 ml. περίπου), κάνοντας ένα αραιό χυλό, όπως για τους λουκουμάδες και τον απλώνουμε με τη χούφτα μας, πάνω στα χόρτα.</span><br /><span style="font-size: medium;">Μ᾿ ένα κουτάλι ή με το χέρι μας, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με το χυλό και ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο.</span><br /><span style="font-size: medium;">Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 170 βαθμούς για 1½ ώρα.</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p><br class="break" /><br class="break" /></p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά</span></h4>

Σχετικά άρθρα