Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Όλι Ρεν: «Στο τέλος θα βρεθεί λύση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Όλι Ρεν: «Στο τέλος θα βρεθεί λύση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»  thumbnail

Όλι Ρεν: "Στο τέλος θα βρεθεί λύση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας"

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, ώρες μόλις μετά τη θυελλώδη για την ελληνική πλευρά συνεδρίαση του euro working group, ο επίτροπος Όλι Ρεν μιλώντας στο κολέγιο τον επιτρόπων, καθησύχασε τους συναδέλφους του για το ελληνικό ζήτημα, εκθέτοντας την κατάσταση ψύχραιμα και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «στο τέλος θα βρεθεί λύση με τις ελληνικές αρχές» και ότι δεν υπάρχει «λόγος ανησυχίας». Σύμφωνα με όσα μετέφερε στο Real.gr πηγή του κολεγίου η συζήτηση μεταξύ των επιτρόπων για το θέμα «έκλεισε εκεί» και «το κολέγιο ασχολήθηκε με το ζήτημα της μακροοικονομικής επιτήρησης της γερμανικής οικονομίας για τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα». Πράγματι λίγη ώρα μετά ο πρόεδρος Μπαρόζο, ο αντιπρόεδρος Ρεν και ο επίτροπος Άντορ, ανακοίνωναν το σχέδιο έρευνας της Κομισιόν για τα γερμανικά πλεονάσματα και ζητούσαν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο από τη γερμανική κυβέρνηση «να ξοδέψει» για να πάρει μπροστά η ευρωπαϊκή οικονομία. 

Αυξήσεις στη Γερμανία, λιτότητα στους άλλους

Για την Κομισιόν στη Γερμανία πρέπει να δοθούν αυξήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα πολύ πέραν του πληθωρισμού. Στις χώρες όμως που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοιες ιδέες. Ο Μπαρόζο ήταν κατηγορηματικός: «τα οικονομικά προγράμματα, τα μνημόνια, τη μακροοικονομική επιτήρηση, δεν τα επιβάλει η Κομισιόν από μόνη της. Εκτελεί τις αποφάσεις των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της Ε.Ε και της ευρωζώνης. Να αναζητήσετε τις ευθύνες στις κυβερνήσεις». Έδωσε έτσι την πλέον επίσημη και σαφή απάντηση στις αιτιάσεις ορισμένων ευρωβουλευτών για «έλλειψη καταλογισμού και δημοκρατικής νομιμοποίησης των μνημονίων». 

Eurogroup: Τηρήστε το μνημόνιο, βρείτε τα με την τρόικα

Ειδικά για τη Ελλάδα, τόσο οι πηγές του κολεγίου των επιτρόπων, όσο και κύκλοι του Συμβουλίου και της ΕΚΤ ανέφεραν στο Real.gr ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την τήρηση των συμφωνηθέντων». Οι εταίροι ανησυχούν και ο Ρεν δεν είναι αρκετός για να τους καθησυχάσει. Οι ανησυχίες των εταίρων που διατυπώθηκαν πολύ εύγλωττα από κοινοτικό αξιωματούχο που εκφράζει την κοινή συνισταμένη των «17» του ευρώ, μεταφέρθηκαν αρμοδίως στην ελληνική πλευρά που μετείχε επισήμως στη συνάντηση. Η συνέχεια στο σίριαλ των κακών επικοινωνιακών χειρισμών και των αμφίσημων δηλώσεων της Αθήνας θα δοθεί σήμερα στο επίπεδο των υπουργών οικονομικών των «17». 

Οι περισσότεροι υπουργοί και δη οι προερχόμενοι από το γνωστό μπλοκ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα καταστήσουν σαφές στον Γ. Στουρνάρα και την ελληνική πλευρά ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ελλάδας», οι αρχές πρέπει να βιαστούν να εκτελέσουν τα συμφωνηθέντα και να αφήσουν κατά μέρους «τη δραματουργία», όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στο Real.gr και προέρχεται από αυτό το μπλοκ. 

EWG: Δεύτερη φορά που το υπουργείο μας επιτίθεται

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε «επαίσχυντη τακτική» το σπάσιμο του off the record από την ελληνική πλευρά και θύμισε ξανά πριν από μήνες «ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας είχε σπάσει το off the record επιχειρώντας διάψευση της ρήτρας του μνημονίου που αφορούσε τις αναγκαστικές αποχωρήσεις από το δημόσιο και το πρόγραμμα της κινητικότητας», κάτι που σήμερα είναι αυταπόδεικτο. «Κανείς στο Συμβούλιο δεν πτοείται από τέτοια φαινόμενα. Νομίζετε ότι οι συνάδελφοί λένε ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι; Τη θέση των οργάνων εκφράζουν. Την κοινή συνισταμένη των κυβερνήσεων». 

Δύσκολες ώρες στο Eurogroup

Mε όλο αυτό το νοσηρό σκηνικό ως υπόβαθρο, οι εταίροι στο ευρώ θα δώσουν το μήνυμα, για μια ακόμη φορά ότι «η άποψη που μετράει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς υπολογισμούς είναι αυτή των εντεταλμένων ελεγκτών» και οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν πειράματα ή να «ελπίζουν σε έσοδα όπως το μάνα εξ ουρανού». Δεν θα δεχθούν αστρονομικά ποσοστά ανάπτυξης, διότι εκτός των άλλων, όλως τυχαίως οι Έλληνες πολιτικοί ξεχνούν ποιος πίεσε για να περιληφθούν τα ποσοστά αυτά και μετά τα ρίχνουν στην τρόικα λέγοντας πως «τάχα έπεσε έξω». «Πολύ ωραία, τώρα θα είμαστε συντηρητικοί». Σε σχέση με το χρόνο, οι υπουργοί οικονομικών θα ξεκαθαρίσουν ότι η καθυστέρηση τιμωρεί την ελληνική οικονομία, συσσωρεύεται εσωτερικό χρέος, και άνευ συμφωνίας στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει και συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό, το χρέος κ.ο.κ. «Αν η Ελλάδα επιλέξει να πέσει από τον γκρεμό, καθώς το πρόγραμμα τελειώνει, θα δούμε τι θα κάνουμε».
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X