Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει τη γονιμότητα του άνδρα και της γυναίκας
Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει τη γονιμότητα του άνδρα και της γυναίκας  thumbnail

Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει τη γονιμότητα του άνδρα και της γυναίκας

Η προσωπικότητα επηρεάζει τη γονιμότητα


Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, εξετάζει την επίδραση της προσωπικότητας στην πιθανότητα ενός ατόμου να τεκνοποιήσει.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΜε τη βοήθεια αρχείων γέννησης και τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων προσωπικότητας, οι ερευνητές κατάφεραν να εξετάσουν τη σχέση της προσωπικότητας και της γονιμότητας σε ένα δείγμα 7.000 ατόμων. Οι ερευνητές σημειώνουν μάλιστα, ότι η διεξαγωγή της μελέτης στη Νορβηγία διευκόλυνε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων εξαιτίας των πολύ καλά ενημερωμένων αρχείων.


Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσωπικότητα σχετίζεται με διάφορους τρόπους με τη γονιμότητα. Για παράδειγμα βρέθηκε ότι η σχολαστικότητα μειώνει τη γυναικεία γονιμότητα, το ανοιχτό μυαλό μειώνει την ανδρική, ενώ η εξωστρέφεια αυξάνει τη γονιμότητα και για τα δύο φύλα.


Επιπρόσθετα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι νευρωτικοί άνδρες με διαταραχές στη διάθεση και το συναίσθημα , οι οποίοι είχαν γεννηθεί μετά το 1975, έτειναν να έχουν μικρότερο αριθμό απογόνων. Η  εξήγηση που δίνουν, είναι ότι αυτή η ομάδα ανδρών και οι σύντροφοι τους είναι πιο πιθανό να περιμένουν περισσότερο πριν τεκνοποιήσουν.


Για τη Νορβηγία τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί το ποσοστό των ανδρών που δεν έχουν τεκνοποιήσει μέχρι την ηλικία των 40 αυξήθηκε μεταξύ του 1940 και του 1970 από 15% σε 25%. Στις γυναίκες, η αντίστοιχη αύξηση ήταν πολύ μικρή, από 10% στο 13%. Οι ειδικοί ωστόσο, υποστηρίζουν πως ακόμα κι εάν η μελέτη επικεντρώνεται στη Νορβηγία τα αποτελέσματα μπορεί να γενικευτούν. Πολλές κοινωνικές αλλαγές άλλωστε, έχουν παρατηρηθεί πρώτα στη Νορβηγία και μετά αλλού, όπως συνέβη για παράδειγμα με την αύξηση των ποσοστών συγκατοίκησης των ζευγαριών, την αύξηση των διαζυγίων και αργότερα των γάμων.


Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 έδειξε ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να καθορίσουν το χρόνο ζωής ενός ατόμου. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη μείωση της γονιμότητας που παρατηρείται στην Ευρώπη σε σχέση με την προσωπικότητα. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν πως η τεκνοποίηση στις σύγχρονες, πιο πλούσιες χώρες είναι πιο πιθανό να επηρεάζεται περισσότερο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ατόμων, παρά από τις οικονομικές τους ανάγκες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X