Αρχική / Υγεία / Παθολογία / 2 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σχετικά με το σπέρμα
2 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σχετικά με το σπέρμα thumbnail

2 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σχετικά με το σπέρμα

1. Πόσα σπερματοζωάρια χρειάζονται για να εξασφαλιστεί η γονιμοποίηση;


Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι μόνο ένα σπερματοζωάριο είναι αρκετό για τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου.  Στην πραγματικότητα μάλιστα είναι καταστροφικό εάν ένα ωάριο γονιμοποιηθεί από περισσότερα από ένα σπερματοζωάρια, γιατί έτσι παρέχεται μεγαλύτερος από τον επιθυμητό αριθμός πατρικών χρωμοσωμάτων. Υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί που εμποδίζουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου από περισσότερα από ένα σπερματοζωάρια. Ο αριθμός σπερματοζωαρίων που περιέχονται σε μια μέση ανθρώπινη εκσπερμάτιση φθάνει τα 250 εκατομμύρια. Όταν ο αριθμός είναι μικρότερος από 60 εκατομμύρια, θεωρείται ότι υπάρχει υπογονιμότητα, η οποία βελτιώνεται καθώς ο αριθμός αυξάνεται από τα 60 εκατομμύρια στα 200. Οποιαδήποτε παραπάνω αύξηση όμως, δε φαίνεται να ενισχύει παραπάνω τη γονιμότητα.


Από αυτό το μεγάλο αριθμό των σπερματοζωαρίων , μόνο μερικές εκατοντάδες τελικά φτάνουν κοντά στο ωάριο.  Η μείωση αυτή εξυπηρετεί το ξεκαθάρισμα των ακατάλληλων για γονιμοποίηση σπερματοζωαρίων. Για παράδειγμα όσα έχουν κακή μορφολογία φιλτράρονται από τη τραχηλική βλέννη , ενώ επιπλέον φιλτράρισμα γίνεται στον ωοθηκικό πόρο, έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να φτάσει στο ωάριο ένα σπερματοζωάριο καλής ποιότητας.


 


2. Είναι η αλήθεια ότι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο ανδρικό σπέρμα ολοένα και μειώνεται;


Από το 1974 και μετά διάφορες μελέτες δείχνουν τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στο ανθρώπινο σπέρμα, η οποία έχει αγγίξει το 50% σε κάποιους εκβιομηχανισμένους πληθυσμούς μέσα στα τελευταία 60 χρόνια. 


Πρόκειται όμως για ένα συμπέρασμα που έχει δεχτεί κριτική και αμφισβήτηση από τη στιγμή που υπήρχαν μελέτες που δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν την προαναφερθείσα μείωση. Παράλληλα,  η αλλαγή των μέσων μέτρησης των σπερματοζωαρίων μπορούν επίσης να εξηγήσουν το μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, εάν και στην περίπτωση άλλων θηλαστικών που χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη μείωση.


Το πιο ανησυχητικό στη παρούσα φάση είναι πως η μείωση των σπερματοζωαρίων συνοδεύεται από μια αύξηση των ανωμαλιών του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, όπως είναι η μη κάθοδος των όρχεων, η διαταραγμένη ανάπτυξη του πέους, σε συνδυασμό με αυξημένα ποσοστά καρκίνου στους όρχεις και τον προστάτη. Πολλοί παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται, αλλά οι βασικοί υποψήφιοι είναι οι περιβαλλοντικές τοξίνες, οι οποίες μπορούν να μιμηθούν τη δράση των στεροειδών ορμονών. 


Πηγή : edition.cnn.com


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


 X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X