Αρχική / Υγεία / Γιατί οι όρχεις είναι τοποθετημένοι έξω απο το σώμα των ανδρών;
Γιατί οι όρχεις είναι τοποθετημένοι έξω απο το σώμα των ανδρών; thumbnail

Γιατί οι όρχεις είναι τοποθετημένοι έξω απο το σώμα των ανδρών;

Στα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων όλων των πρωτευόντων, οι όρχεις κατεβαίνουν από την αρχική τους θέση δίπλα στους νεφρούς, μέσα σε ένα θύλακο, όπως είναι το ανδρικό όσχεο, έξω από τη σωματική κοιλότητα.


Η κάθοδος των όρχεων έχει εξηγηθεί με πολλούς τρόπους. Η πιο αποδεκτή εξήγηση σχετίζεται με την άνοδο της θερμοκρασία του σώματος η οποία είναι χαρακτηριστικό των θηλαστικών. Δεν είναι ωστόσο αλήθεια ότι η παραγωγή των σπερματοζωαρίων δεν μπορεί να γίνει σε θερμοκρασία σώματος. Αν και γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση του ανθρώπου  η υπογονιμότητα μπορεί να απορρέει από τη μη κάθοδο των όρχεων, στην περίπτωση άλλων θηλαστικών όπως είναι τα δελφίνια, οι ρινόκεροι και οι ελέφαντες  η παραγωγή σπερματοζωαρίων γίνεται από όρχεις που δεν έχουν κατεβεί.


Η χαμηλή θερμοκρασία είναι ωστόσο πολύ σημαντική για τη αποθήκευση των σπερματοζωαρίων, γι’ αυτό ακόμα και τα προαναφερόμενα θηλαστικά έχουν διαφόρους προσαρμοστικούς μηχανισμούς, ώστε να τα αποθηκεύουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.


Πηγή : edition.cnn.com


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X