Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Eξωσωματική γονιμοποίηση με …. τρεις γονείς;
Eξωσωματική γονιμοποίηση  με .... τρεις γονείς;  thumbnail

Eξωσωματική γονιμοποίηση με …. τρεις γονείς;

Πολύ κοντά στην έγκριση η εξωσωματική γονιμοποίηση με DNA από τρία άτομα


Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ κοντά στο να είναι η πρώτη χώρα που θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση γενετικού υλικού από τρία άτομα κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη αποφανθεί ότι πρόκειται για μια εξελιγμένη τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ότι δεν είναι ασφαλής, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι τα οφέλη από αυτή υπερνικούν σαφώς τους κινδύνους. Η τελική απόφαση μένει να ληφθεί σε υπουργικό επίπεδο.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΕάν η τεχνική τελικά εγκριθεί, θα μπορέσει να βοηθήσει αρκετές οικογένειες. Περίπου ένα στις 6.500 παιδιά αναπτύσσουν σοβαρές μιτοχονδριακές διαταραχές οι οποίες αποβαίνουν θανατηφόρες. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το νόσημα μπορεί να προληφθεί με τη χρήση μιτοχονδρίων από ένα ωάριο δότριας. Αυτό βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση παιδιών που θα έχουν γενετικό υλικό από τους δυο γονείς, παράλληλα με λίγο γενετικό υλικό από έναν τρίτο δότη.


Αν και η κοινή γνώμη εκδήλωσε την υποστήριξη της σε αυτές τις καινοτόμες τεχνικές, τις οποίες εκλαμβάνει ως θεραπεία, υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με την ασφάλεια αλλά και την ηθική  της γέννησης παιδιών με τρία διαφορετικά DNA.


Αν και σε γενικές γραμμές οι ηθικές αναστολές και ανησυχίες υποσκελίστηκαν από τα δυνητικά οφέλη ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν, ήταν το ενδεχόμενο άλλων τύπων γενετικής τροποποίησης.


Τα μιτοχόνδρια είναι πολύ μικροί βιολογικοί σταθμοί ενέργειας που προμηθεύουν σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος. Η ανεπάρκεια τους μπορεί να στερέψει το σώμα από ενέργεια με αποτέλεσμα την εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας, τύφλωσης, καρδιακής ανεπάρκειας ακόμα και θανάτου στις πιο ακραίες περιπτώσεις.


Τα μιτοχόνδρια, τα οποία έχουν σχήμα πούρου, μεταφέρονται μόνο από τη μητέρα στο παιδί γιατί τα μιτοχόνδρια του πατέρα δεν περνούν στα σπερματοζωάρια του. Οι επιστήμονες έχουν βρει τρόπους, ώστε να λαμβάνουν τη γενετική πληροφορία της μητέρας και τη μεταφέρουν μέσα στο ωάριο δότριας που έχει υγιή μιτοχόνδρια. Είναι σαν να παίρνει κανείς δύο τηγανητά αυγά και να αλλάζει τους κρόκους.


Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο βήμα γονιμοποιούνται δύο ωάρια δημιουργώντας λοιπόν ένα έμβρυο από τους γονείς και ένα από τους δότες. Αφαιρείται και από τα δύο ο προπυρήνας που περιέχει το γενετικό υλικό και διατηρείται μόνο αυτός των γονέων , ο οποίος προστίθεται στο έμβρυο των δοτών και δημιουργείται έτσι ένα υγιές έμβρυο, το οποίο και εμφυτεύεται στη μήτρα.


Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί με γενετικό υλικό από τρία άτομα, ακριβώς γιατί τα μιτοχόνδρια φέρουν τα δικά τους γονίδια και το δικό τους γενετικό υλικό.


Οι επιπτώσεις της τεχνικής δεν αφορούν μόνο το ζευγάρι, αλλά και το παιδί.  Εάν η θεραπεία τελικά αρχίσει να εφαρμόζεται θα υπάρξουν συνέπειες, καθώς οι επιστήμονες θα παρεμβαίνουν και θα τροποποιούν τον τρόπο μετάδοσης της ανθρώπινης κληρονομικότητας.


Οι αρμόδιες υπηρεσίες που έδωσαν τη συγκατάθεση τους σχετικά με τη διεξαγωγή της τεχνικής, τονίζουν ότι η αλλαγή του νόμου αναφορικά για την υποβοηθούμενης αναπαραγωγή πρέπει να περιορίζεται στην τροποποίηση των μιτοχονδρίων σε περίπτωση σοβαρού νοσήματος και συμφωνούν ότι οι αλλαγές στο βασικό πυρήνα του DNA που περιέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των πληροφοριών του ανθρώπινου γενετικού κώδικα, πρέπει να συνεχίσουν να απαγορεύονται. Παράλληλα, συστήνουν τη συστηματική παρακολούθηση των παιδιών που γεννήθηκαν με τη βοήθεια αυτής της τεχνικής και εάν είναι δυνατόν και των παιδιών τους. Αναφορικά με το εάν η ταυτότητα της δότριας θα έπρεπε να είναι γνωστή , ή όχι στο παιδί, ενώ το συμβούλιο της αρμόδιας υπηρεσίας συμφώνησε να συστήσει στους υπουργούς να την κρατήσουν κρυφή, η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει ανάμικτα συναισθήματα.


Τη στιγμή που οι επιστήμονες άλλων χωρών είναι έκπληκτοι με το πόσο κοντά έχει φτάσει η έγκριση της τεχνικής για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι βρετανοί τονίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση των μιτοχονδριακών διαταραχών, παρέχοντας έτσι την απαραίτητη βοήθεια σε εκατοντάδες γυναίκες, ώστε να γεννήσουν υγιή παιδιά.


 


Υπάρχουν βέβαια και οι βρετανοί επιστήμονες που είναι αρνητικοί στο θέμα της έγκρισης, ισχυριζόμενοι ότι αυτή είναι η στιγμή που οι τεχνοκράτες περνούν μια κρίσιμη γραμμή και ότι η εν λόγω απόφαση θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον όλεθρο των γενετικά κατασκευασμένων μωρών και των καταναλωτών της ευγονικής.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X