Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / 5 χρόνια λιγότερο ζουν όσοι έχουν κατάθλιψη
5 χρόνια λιγότερο ζουν όσοι έχουν κατάθλιψη thumbnail

5 χρόνια λιγότερο ζουν όσοι έχουν κατάθλιψη


Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, γερνάνε πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να ζουν κατά μέσο όρο 5 χρόνια λιγότερο, όπως υποστηρίζει μελέτη Ολλανδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.
Όπως έδειξαν οι αναλύσεις αίματος από ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη και από άλλους που είναι υγιείς, οι πρώτη ομάδα είχε μικρότερα σε μήκος τελομερή. Τα «τελομερή», αποτελούν δείκτη βάσει των οποίων μετράται η γήρανση των κυττάρων, καθώς αποτελούν «ασπίδες» φτιαγμένες από DNA και πρωτεΐνη που προστατεύουν τα χρωμοσώματα και τα βοηθούν να διατηρηθούν σταθερά. Με το πέρασμα του χρόνου, γίνονται ολοένα πιο κοντά και αδύναμα, αποτελώντας ένδειξη για την κυτταρική γήρανση.
«Όπως οι πλαστικές (προστατευτικές) άκρες των κορδονιών, έτσι και τα τελομερή καλύπτουν την άκρη των χρωμοσωμάτων ώστε να προστατεύουν το DNA του κυττάρου από την φθορά. Τα τελομερή, μικραίνουν λίγο, κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο, οπότε είναι χρήσιμοι δείκτες για την γήρανση» εξηγεί το HealthDay News.
Στην έρευνα δεν αποσαφηνίζεται αν το μικρότερο μήκος των τελομερών είναι αυτό που οδηγεί σε κατάθλιψη ή το αντίθετο, πάντως το μεγαλύτερο μήκος των τελομερών έχει συσχετιστεί με τον πιο υγιή τρόπο διαβίωσης.


 


Πηγή: Health Daily News


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X