Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πίνακας: Ποιοι θα πληρώσουν διπλό φόρο στα ακίνητα
Πίνακας: Ποιοι θα πληρώσουν διπλό φόρο στα ακίνητα  thumbnail

Πίνακας: Ποιοι θα πληρώσουν διπλό φόρο στα ακίνητα

Διπλό φόρο στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά επί τη βάσει "εικονικών" αντικειμενικών αξιών επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μειώσει τη φορολογία στους αγρότες, τους οικοπεδούχους αλλά και σε όσους έχουν ένα διαμέρισμα.

Από τη νέα φορολογία θα εξαιρούνται ή θα τους επιβληθεί μειωμένος φόρος οι άνεργοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το υπουργείο Οικονομικών ως αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το νέο σχέδιο προκειμένου να δοθεί εκ νέου στα δύο κόμματα της κυβέρνησης και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Διαφορά στα έσοδα

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο θα διευρύνει τη φορολογική βάση διατηρώντας εν μέρει το "χαράτσι" του 2013 αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με αυξημένο αφορολόγητο.

Οσοι έχουν ένα διαμέρισμα ή μονοκατοικία θα διαπιστώσουν το 2014 μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σύγκριση με τον φόρο ακινήτων του 2013. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για εκείνους που έχουν οικόπεδα ή αγροτεμάχια καθώς θα φορολογηθούν ουσιαστικά για πρώτη φορά. Η επιβάρυνση, ωστόσο, θα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης που προκάλεσε τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών που απειλούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν με τη νέα φορολογία ακινήτων μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές αν κάποιος αναλύσει τα έσοδα που προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών με το προηγούμενο σχέδιο νόμου και με το τωρινό.

Από τη φορολογία των αστικών ακινήτων (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κ.τ.λ.) με το προηγούμενο σχέδιο θα αντλούσε ο προϋπολογισμός 2,2 δισ. ευρώ ενώ με το νέο 2,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική ελάφρυνση στους ιδιοκτήτες κατοικιών θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ.

Πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο προκύπτει για τους οικοπεδούχους (αναξιοποίητα ή μη εξάντληση του συντελεστή δόμησης) καθώς τα τελικά έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 315 εκατ. ευρώ από 789 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από τις αλλαγές.

Στην περίπτωση των αγροτεμαχίων διαγράφονται φόροι 160 εκατ. ευρώ που αφορούν τα αγροτικά κτίσματα (στάνες, κοτέτσια, γεωργικές αποθήκες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, θερμοκήπια) καθώς αυτά εξαιρούνται πλέον από τη νέα φορολογία.

Από την άλλη, όμως, όσοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους 660 εκατ. ευρώ μέσω του νέου συμπληρωματικού φόρου που ουσιαστικά είναι συνέχεια του υφιστάμενου ΦΑΠ αλλά με μειωμένους συντελεστές.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε τι περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο για τους νέους φόρους.


 


Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X