Μυστικά μακροζωίας που κρύβονται στην κουζίνα σου και δεν το ξέρεις

<p><em><span style="font-size: medium;">Γράφει ο εναλλακτικός καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Παρισιού, Pierre Vachet, στο βιβλίο του "Σύμβουλος Ψυχοσωματικής υγιεινής":</span></em></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ανάμεσα στα λεγόμενα αναζωογονητικά φυτά υπάρχει ένα στο οποίο θέλω να επιμείνω ιδιαίτερα: είναι ο <strong>μαϊντανός</strong>. </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η διάσημη διαιτολόγος Λούσι Ραντουάν έλεγε πως μπορούμε να τον θεωρήσουμε μια από τις σπουδαιότερες τροφές ασφαλείας που έχει θέσει η φύση στη διάθεση του ανθρώπου.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η χημική σύνθεση του μαϊντανού είναι αξιοπρόσεκτη: είναι πλούσιος σε ολιγοστοιχεία, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Μια χούφτα μαϊντανός (20γρ. περίπου) περιέχει 3.8 mg σίδηρο. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C (ασκοβρικό οξύ) είναι υψηλή: 240mg sta 100 γραμμάρια. Περιέχει επίσης προβιταμίνη Α σε υψηλό ποσοστό: 20 γραμμάρια μαϊντανού μπορούν να δώσουν 12mg, δηλαδή ποσότητα μεγαλύτερη από τις απαιτήσεις του οργανισμού.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ο μαϊντανός μοιάζει να παίζει σπουδαίο ρόλο στη μακροβιότητα. Γι'αυτό συνιστάται η χρησιμοποίησή του σε όλα τα φαγητά: σούπες, ομελέτες, κρέατα, ψάρια, χορταρικά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τα άλλα "αναζωογονητικά" φυτά είναι τα εξής:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">-To <strong>κάρδαμο</strong>, για το οποίο ο καθηγητής Μπινέ έλεγε: "Πλούσιο σε ιώδιο, πρέπει να είναι το καθημερινό ψωμί των γερόντων"</span><br /><span style="font-size: medium;">-Το <strong>σέλινο</strong> είναι ταυτόχρονα ορεκτικό, διουρητικό και όπως λένε και αφροδισιακό. Συνιστάται ιδιαίτερα σε όσους αναρρώνουν και στους αρθριτικούς</span><br /><span style="font-size: medium;">-Το <strong>σπανάκι</strong> είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, σίδερο, ιώδιο και βιταμίνες Α και Β. Εχει σημαντική επίδραση στην απορρόφηση του ασβεστίου </span><br /><span style="font-size: medium;">-Το <strong>καρότο</strong> περιέχει μια χρωστική ουσία: την καροτίνη που αντιμετωπίζει τις δερματικές κηλίδες που οφείλονται στην ηλικία. Τριμμένα με λαδόξιδο τα καρότα συνιστούν εξαιρετικό ορεκτικό</span><br /><span style="font-size: medium;">-Το <strong>κρεμμύδι</strong>, πλούσιο σε θειάφι, καταναλώνεται εξαιρετικά στην Βουλγαρία όπου υπάρχουν πολλοί αιωνόβιοι. Έχει διουρητικές ιδιότητες. Οι γιατροί άλλοτε συνιστούσαν κρασί με κρεμμύδια , που φτιαχνόταν από 300 γραμμάρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες με 100 γραμμάρια μέλι υγρό</span><br /><span style="font-size: medium;">-Το <strong>σκόρδο</strong> έχει υποτασικές ιδιότητες και υπάρχουν παρασκευές με βάση το σκόρδο στη θεραπευτική. Στα πρόσωπα τα οποία ισχυρίζονται πως παρά τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το σκόρδο δεν είναι καταναλώσιμο εξαιτίας της δυσβάστακτης δυσάρεστης οσμής του, η απάντηση βρέθηκε με την ανακάλυψη των αποσμητικών ιδιοτήτων της χλωροφύλλης. Μπορεί να χρησιμοποιείται σε χάπια ή σαν οδοντόπαστα.</span><br /><span style="font-size: medium;">-Το <strong>μέλι</strong> συνιστάται στους υπέργηρους: περιέχει γλυκόζη, οπωροσάκχαρο, πρωτεΐνες, μυρμικό οξύ κλπ. καθώς και αρωματικά έλαια και φωσφατίνες. Εξαιτίας της σύνθεσής του το μέλι συνιστά μια σημαντική συμβολή στη διατροφή των υπερηλίκων.</span></p>

Σχετικά άρθρα