Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Θέλω να μείνω έγκυος. Πότε πρέπει να σταματήσω τα αντισυλλητικά χάπια;
Θέλω να μείνω έγκυος. Πότε πρέπει να σταματήσω τα αντισυλλητικά χάπια; thumbnail

Θέλω να μείνω έγκυος. Πότε πρέπει να σταματήσω τα αντισυλλητικά χάπια;

Αναγνώστρια μας έθεσε το εξής ερώτημα:


"Γεια σας, είμαι 26 χρονών και έχω σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Παίρνω περίπου 6,5 χρόνια χάπια αντισυλληπτικά και τώρα θέλω να τα σταματήσω και να προσπαθήσω για ένα παιδάκι. Θα ήθελα να ρωτήσω, πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα πρώτα αφότου τα σταματήσω και μετά να προσπαθήσω ή μπορώ και αμέσως. Ευχαριστώ"


Την απάντηση μας έδωσε ο κ. Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος:


Πάνος Αντσακλής


Το αντισυλληπτικό χάπι συνδυασμού δρα κυρίως εμποδίζοντας την ωορρηξία, δηλαδή δεν αφήνει τον οργανισμό να απελευθερώσει από τις ωοθήκες ένα ή και περισσότερα ωάρια κάθε μήνα. Συνήθως, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα σταματήσει μία γυναίκα να παίρνει το αντισυλληπτικό χάπι, η επίδραση των εξωγενών ορμονών του χαπιού στον οργανισμό σταματάει και η λειτουργία των ωοθηκών επανέρχεται στην φυσιολογική προ χαπιού κατάσταση και ξεκινάει και πάλι η ωορρηξία. Όταν μία γυναίκα έχει ωορρηξία πληροί και μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για εγκυμοσύνη. Είναι απολύτως ασφαλές λοιπόν για μία γυναίκα από την στιγμή που θα σταματήσει να παίρνει το χάπι να ξεκινήσει να προσπαθεί για εγκυμοσύνη. Ορισμένοι γυναικολόγοι συστήνουν να περιμένει μέχρι να έρθει η πρώτη περίοδος πριν ξεκινήσει μία γυναίκα να προσπαθεί για εγκυμοσύνη μετά τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικού.


Οι περισσότερες γυναίκες που παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι για αρκετό καιρό θα έχουν ωορρηξία από τον πρώτο κιόλας μήνα ή τουλάχιστον μέσα στους 2-3 μήνες από τη στιγμή που θα σταματήσουν να το παίρνουν.  Παρόλα αυτά, αν μία γυναίκα έπαιρνε το αντισυλληπτικό χάπι επειδή είχε ανωμαλίες στην περίοδο της, όπως συμβαίνει συχνά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πιθανό να έχει και πάλι ανωμαλίες στην περίοδό της μετά τη διακοπή του χαπιού, που πιθανόν να σχετίζεται και με ανωμαλίες τις ωορρηξίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του γυναικολόγου, ο οποίος και θα συμβουλεύσει και θα κατευθύνει τη γυναίκα κατάλληλα. Σε γενικές γραμμές σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν μία εγκυμοσύνη συστήνεται να επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους και να συζητάνε μαζί του τι χρειάζεται να κάνουν πριν ακόμα από τη σύλληψη, όπως διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ, λήψη φυλλικού οξέος κανόνες υγιεινής κτλComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X