Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Γυναικείοι φόβοι: Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις πλαστική;
Γυναικείοι φόβοι: Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις πλαστική; thumbnail

Γυναικείοι φόβοι: Έχεις σκεφτεί ποτέ να κάνεις πλαστική;

Πώς να αντιμετωπίσουμε το άγχος πριν και μετά από μια αισθητική ή/ και επανορθωτική επέμβαση?


Προτάσεις ψυχολογικής υποστήριξης.


« Σημασία δεν έχει αν ήμουν κάτι άλλο, τι θα μπορούσα να είμαι και να κάνω….. Σημασία έχει με αυτό που είμαι τι μπορώ να κάνω για να είμαι καλύτερα.»


                                                                                                             Lao Tze Κινέζος φιλόσοφος
«Δεν υπάρχει πρόβλημα και δοκιμασία που να μην προσφέρει ένα δώρο! Αναζητάς τα προβλήματα και τις δοκιμασίες γιατί έχεις ανάγκη από τα δώρα τους!»


                                                                                                            Richard Bach Συγγραφέας- Φιλόσοφος


Γράφει η  συμβουλευτική ψυχολόγος Dr. Τζίνα Θανοπούλου, Ph.D. ,Ed. M Harvard University


Διευθύντρια του Κέντρου Συμβουλευτικής & Μαθησιακών Δυσκολιών του ISAInternational School of Athens  1η Αληθινή μαρτυρία της Ελένης Χ. , 32 ετών, ιδιωτικής υπαλλήλου.


« Είμαι 32 ετών, από μικρό κοριτσάκι είχα ανασφάλεια για την εξωτερική μου εμφάνιση. Ενώ ήμουν πάντα καλή μαθήτρια και επιτυχημένη στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα, στο προσωπικό και διαπροσωπικό τομέα είχα πάντα ανασφάλεια και απογοητεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα αρνητικά συναισθήματα για τη μύτη και το στόμα μου, τα οποία είχαν εκ- γενετής μία δυσαναλογία και δυσμορφία. Όλοι μου έλεγαν θυμάμαι  «Τι καλή κοπέλα αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι με το πρόσωπο της….», μια δασκάλα μου έλεγε «το πρόσωπο είναι καθρέπτης της ψυχής» και εγώ αναρωτιόμουν για τη ψυχή και ζωή μου από μικρό παιδί…Από τότε που θυμάμαι το εαυτό μου, εξαιτίας αυτής της ασυμμετρίας των χαρακτηριστικών του προσώπου μου, είχα πάντα συναισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, ποτέ δεν πίστευα ότι και εγώ θα μπορούσα να αρέσω ή και ότι θα μπορούσα να έχω κάποιο δεσμό. Νόμιζα ότι σε κανένα δεν άρεσα επειδή ήμουν άσχημη, ανεπιθύμητη…. Μέχρι που στη δουλειά μου κάποια φίλη μου μίλησε με πολύ διακριτικότητα και ενδιαφέρον για μια δική της περιπέτεια και τα προβλήματα αυτοπεποίθησης που είχε στο παρελθόν εξαιτίας μιας παρόμοιας εμφανισιακής ασυμμετρίας και πόσο βοηθήθηκε με τη βοήθεια και τη παρέμβαση κάποιου πεπειραμένου πλαστικού χειρουργού. Με τη τόνωση της φίλης μου έκλεισα ένα ραντεβού με το γιατρό και πήγα να τον συναντήσω με το πρόβλημα μου αλλά και τα συναισθήματα της ντροπής, ανασφάλειας……


Πρέπει να ομολογήσω ότι ο επιστημονικός, προσιτός τρόπος που με αντιμετώπισε ο πλαστικός χειρούργος από την αρχή, με γέμισε εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Μου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στο πρόσωπο μου, τι μπορώ να κάνω για να το βελτιώσω, μου έδωσε επιλογή, μου ανέλυσε τα ακριβή βήματα μιας πιθανής επέμβασης, τα πιθανά αποτελέσματα, την προετοιμασία που χρειαζόμουν πριν, αλλά και τι θα μπορούσα να περιμένω μετά την επέμβαση. Επίσης με έφερε σε επαφή με τους συνεργάτες του και ιδιαίτερα με σύμβουλο ψυχολόγο, όπου για πρώτη φορά μπόρεσα να αναλύσω τα συναισθήματα μου σχετικά με το εμφανισιακό μου πρόβλημα και να καταλάβω τι ακριβώς αισθάνομαι και πως θα μπορέσω να το βελτιώσω αλλά και να κτίσω την πίστη στον εαυτό μου και να προετοιμαστώ για τις αλλαγές που θα αντιμετώπιζα σε εμφανισιακό, ψυχολογικό, προσωπικό και  διαπροσωπικό επίπεδο.


Με αυτή την υποστήριξη πήρα την απόφαση να προχωρήσω σε μια πλαστική χειρουργική επέμβαση. Πιστεύω ότι ήταν μια από τις πιο σωστές αποφάσεις ζωής για μένα γιατί την πήρα μετά από ώριμη σκέψη, για τους σωστούς λόγους, την κατάλληλη χρονική στιγμή που ήμουν έτοιμη ψυχικά και σωματικά, αλλά πάνω απ’όλα με την κατάλληλη παρέμβαση από τους σωστούς γιατρούς που τους εμπιστευόμουν και μου έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που μου άλλαξε τη ζωή.


Γι ’αυτό, από προσωπική εμπειρία λέω ΝΑΙ  στη πλαστική χειρουργική για τους σωστούς λόγους,  με τους σωστούς, έμπειρους και πεπειραμένους γιατρούς  και τη κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη.»


2η Αληθινή εμπειρία της Κατερίνας Δ., 45 ετών, εκπαιδευτικού.


« Είχα οικογενειακό ιστορικό με πολλούς συγγενείς που είχαν καρκίνο, με πιο κοντινό τη μητέρα μου όπου είχε κάνει στη ηλικία των 54 ετών ολική μαστεκτομή.


Έτσι όταν έγινε σε μένα η διάγνωση με καρκίνο στο ένα στήθος, στεναχωρήθηκα, προβληματίστηκα αλλά δε σοκαρίστηκα. Αφού αντιμετώπισα επιτυχώς το καρκίνο και έκανα χημειοθεραπείες και μαστεκτομή, ήρθε η ώρα να αποφασίσω αν και με ποίο τρόπο θα κάνω αποκατάσταση. Πολλά ερωτηματικά και φοβίες και αμφιβολίες σε σωματικό, ψυχολογικό και ηθικό επίπεδο μου γεννήθηκαν, « Πρέπει να κάνω αποκατάσταση ή πρέπει να μάθω να αποδεχτώ τον εαυτό μου έτσι όπως είμαι? Τι επιπτώσεις θα έχει μια πλαστική χειρουργική επέμβαση στην υγεία μου? Ποιου είδους επέμβαση έπρεπε να επιλέξω που θα ταίριαζε καλύτερα σε μένα και στις ανάγκες του σώματος μου? Είχα πολλές απορίες και αγωνία και σαν αποτέλεσμα έψαξα το κατάλληλο πλαστικό για να μου δώσει τις απαντήσεις. Μετά από αναζήτηση, συστάσεις και έρευνα ήρθα σε επαφή με έναν αξιόλογο πλαστικό χειρούργο που είχε πολύ καλή επιστημονική κατάρτιση και πείρα, επίσης συνεργαζόταν με μια ομάδα άλλων ιατρών, φυσιοθεραπευτών & ιδιαίτερα με αξιόλογους ψυχολόγους.


 Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση, η βοήθεια του γιατρού μου, οι συμβουλές του, η πείρα του, η τόνωση του αποδείχθηκαν πάρα πολύ ευεργετικές και χρήσιμες. Αμέσως μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και αυτό αποδείχτηκε πολύ χρήσιμο για την επιτυχία και τη μετέπειτα πορεία της επέμβασης μου. Επίσης η συμβολή των άλλων ειδικών, ιδιαίτερα του ψυχολόγου , μου προσέφεραν ηθική και ψυχολογική υποστήριξη, τόνωση & καθοδήγηση, που χρειαζόμουν σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία. Μπόρεσα να προετοιμαστώ κατάλληλα & να αντιμετωπίσω τη δοκιμασία με σωστή προετοιμασία, γνώση & δύναμη! Γι αυτό πιστεύω ότι επέτυχε η επέμβαση, έχω πλήρη ίαση & αποκατάσταση!


Αισθάνομαι μετά από αυτή την εμπειρία σαν Νικήτρια της Ζωής . Αν με ρωτήσετε τι συνέβαλε στην επιτυχία της επέμβασης μου  θα σας πω καταρχάς ο Θεός που με όπλισε με υπομονή και δύναμη να αντέξω τη δοκιμασία, και μετά ότι επέλεξα σωστούς επιστήμονες, πλαστικούς χειρουργούς που έκαναν τη σωστή παρέμβαση από την αρχή, και άλλους ειδικούς συμβούλους όπου με στήριξαν, με βοήθησαν να αποδεχτώ και με τόνωσαν να πιστέψω πάλι στον εαυτό μου, στην υγεία και στη ζωή.»


« Κάθε στιγμή είναι μια Καινούργια Αρχή. Το σημείο της Δύναμης, της Υγείας, της Συμμετρίας βρίσκεται στην παρούσα στιγμή και καθορίζεται από τις επιλογές μας. Είναι ουσιαστικά μέσα μας!  Μόνο αν το θελήσουμε πραγματικά μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα μας, αν το αποφασίσουμε, αν το θέλουμε πολύ, και εάν κάνουμε τα κατάλληλα βήματα. Αυτή είναι η μοναδική Αλήθεια.


 Είμαστε ο μοναδικός δημιουργός της πραγματικότητας μας.»        


Louise Hay


Αμερικανίδα Συγγραφέας και Ψυχολόγος,


Ειδικός σε θέματα Υγείας


Αναλύοντας τις μαρτυρίες αληθινών ατόμων που βίωσαν την εμπειρία της αισθητικής/ επανορθωτικής χειρουργικής επέμβασης, αλλά και μελετώντας συγγραφείς και ψυχολόγους που έχουν ασχοληθεί αρκετά με θέματα σωματικής και ψυχολογικής υγείας βλέπουμε καθαρά τον έντονο προβληματισμό, τα δύσκολα συναισθήματα, τα πολλά ερωτηματικά καθώς και το άγχος και την αγωνία που βιώνει κάθε άτομο, ειδικότερα κάθε γυναίκα, που μπαίνει σε αυτό το δίλημμα: «Να κάνω μια πλαστική χειρουργική επέμβαση; Ποιο γιατρό πρέπει να εμπιστευτώ; Ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια της επιλογής μου; Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω; Πώς να αντιμετωπίσω το αναμενόμενο άγχος; Που θα βρω σωστή ψυχολογική υποστήριξη;»


Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι αναπόφευκτα και αναμενόμενα και είναι φυσικό να απασχολήσουν κάθε άτομο που αντιμετωπίζει μια τέτοια σοβαρή εμπειρία. Για αυτό και η σωστή προετοιμασία, σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο, θα παίξει καθοριστικό ρόλο.


Πριν την επέμβαση, θα πρέπει το άτομο να έχει κάνει τη σωστή έρευνα ώστε να βρει έναν κατάλληλο πλαστικό χειρουργό με σωστή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία όπου θα του εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε ιατρικό και ανθρώπινο επίπεδο. Πρέπει ο


ασθενής με τη βοήθεια του γιατρού του από την αρχή να επιλύσει τις απορίες και τα ερωτήματά του σχετικά με το τι έχει ακριβώς και τι μπορεί ακριβώς να γίνει  με την επέμβαση που θα ακολουθήσει, να καταλάβει τα βήματα, να ξέρει τι να περιμένει με ρεαλισμό αλλά και να προετοιμαστεί σε ψυχολογικό επίπεδο για το μετέπειτα αποτέλεσμα και τις αλλαγές που πρόκειται να βιώσει σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, πρέπει να δουλέψει, ιδανικά με την καθοδήγηση και τη βοήθεια ενός συμβούλου ψυχολόγου, τα συναισθήματα και τα ερωτηματικά που θα του γεννηθούν πριν και μετά την επέμβαση, όπως π.χ. τη σχέση του με το σώμα του, την αποδοχή της εικόνας του εαυτού του, την αυτοπεποίθησή του, τον αυτοσεβασμό του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις και τι προσδοκά από τον εαυτό του και τη ζωή του.


Η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη από ειδικά καταρτισμένο ψυχολόγο έχει αποδειχθεί απαραίτητη, μετά από τη σωστή ιατρική παρέμβαση ενός  έμπειρου πλαστικού χειρουργού. Η σωστή ψυχολογική προετοιμασία του ασθενούς πριν την επέμβαση αλλά και η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη μετά από αυτή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ο ασθενής «θα δεχτεί» τα αποτελέσματα της επέμβασης.


Η ψυχολογική προετοιμασία του ασθενούς πριν από την επέμβαση περιλαμβάνει συζήτηση των συναισθημάτων που βιώνει ο ασθενής για το σώμα του, την εικόνα του, την υγεία του, τις σχέσεις του και τη ζωή γενικότερα, ερωτηματικά και προβληματισμούς που μπορούν να τον απασχολούν, τι μπορεί ή και θέλει να βελτιώσει πάνω του σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο, τι πιστεύει ότι αξίζει και τι περιμένει από τον εαυτό του και από τους άλλους. Επίσης η προετοιμασία περιλαμβάνει μαθήματα αναπνοών, σωματικών ασκήσεων καθώς και ψυχολογικών θετικών προβολών ώστε ο ασθενής να είναι έτοιμος σε ψυχοσωματικό επίπεδο να δεχθεί και να διοχετεύσει σωστά το αναμενόμενο άγχος για την πορεία και τα αποτελέσματα της επέμβασης.


Ιδανικά, ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να συνεργάζεται με μία επιστημονική ομάδα άλλων ειδικών γιατρών, φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων συμβούλων, όπου όλοι μαζί να βοηθήσουν, να καθοδηγήσουν και να τονώσουν σφαιρικά και ολοκληρωμένα τον ασθενή. Επίσης, το θετικό αποτέλεσμα μιας χειρουργικής επέμβασης βασίζεται  σε έναν ασθενή ο οποίος  είναι προετοιμασμένος σφαιρικά σε όλα τα επίπεδα, σωματικά και ψυχολογικά. Μόνο όταν αυτός νοιώθει εμπιστοσύνη στους γιατρούς του και βιώνει ψυχολογική ασφάλεια μπορεί να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα μιας αισθητικής ή επανορθωτικής χειρουργικής επέμβασης, να την αντιμετωπίσει με αισιοδοξία και θάρρος και έτσι να βοηθήσει και ο ίδιος ώστε να μπορεί να επέλθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να βοηθήσει και τον εαυτό του και το γιατρό του.


Μετά την επέμβαση, αφού όλα έχουν πάει καλά και έχουμε το καλύτερο δυνατό ιατρικό αποτέλεσμα, η ανάρρωση του ασθενούς και η επιτυχία της επέμβασης βασίζεται στη θετική αντιμετώπιση του ίδιου του ασθενούς, στην εμπειρία της επέμβασης και των αποτελεσμάτων αυτής, καθώς και στην προσωπική του διάθεση να κάνει τα κατάλληλα βήματα που θα τον οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη ανάρρωση και στο πολυπόθητο αποτέλεσμα σωματικής υγείας, ψυχολογικής ισορροπίας και αισθητικής συμμετρίας. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί την υπομονή και επιμονή του ασθενούς, υπακοή στις συμβουλές και στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, θετική ψυχολογική αντιμετώπιση των δυσκολιών ώστε να αντιμετωπιστούν ως προκλήσεις και όχι σαν εμπόδια, διοχέτευση του άγχους και της αγωνίας ευεργετικά σε σωστές διεξόδους με την πολύτιμη υποστήριξη ενός συμβούλου ψυχολόγου μέσω συζήτησης, ανάλυσης και άλλων ψυχολογικών τεχνικών, θετικών προβολών, ασκήσεων αναπνοών και μερικές φορές συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης.


Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάρρωση του ασθενούς και στην αποδοχή του αποτελέσματος μετά την επέμβαση, είναι , η ουσιαστική θετική υποστήριξη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος του ασθενούς. Ο τρόπος που θα δεχτεί το περιβάλλον τον ασθενή μετά την επέμβαση με το καινούριο του αισθητικό ή / και επανορθωτικό αποτέλεσμα καθώς και η ψυχολογική υποστήριξη που θα του δώσουν και η πίστη και η αισιοδοξία θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη θετική και γρήγορη αποθεραπεία του ασθενούς και θα τον βοηθήσουν στο να αποδεχτεί καλύτερα το αποτέλεσμα της επέμβασης αλλά και την καινούρια του σωματική εικόνα.


Τελικά, μετά από μελέτη περιπτώσεων ασθενών, κλινικών συγγραμμάτων και βιβλίων αλλά και μαρτυριών γιατρών, ψυχολόγων συμβούλων και άλλων ειδικών μπορούμε να τολμήσουμε να απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα «Ποιο άραγε είναι το καλύτερο αποτέλεσμα μιας πλαστική χειρουργικής αισθητικής ή επανορθωτικής επέμβασης;»


Ίσως η απάντηση είναι: Μετά την επέμβαση να είναι σωματικά και ψυχικά υγιής ο ασθενής σύμφωνα με τους θεραπευτικούς στόχους του ιατρού του και της επιστημονικής ομάδας των ειδικών συμβούλων αλλά και σωματικά και ψυχολογικά ικανοποιημένος σύμφωνα με τους δικούς του στόχους και προσδοκίες και ελπίδες. Αυτό σημαίνει τα αποτελέσματα της επέμβασης να τον φέρουν μέσα στα σωστά πλαίσια της σωματικής υγείας, της αισθητικής συμμετρίας, και της ψυχολογικής ισορροπίας και ικανοποίησης.


 


«Ποτέ δε συμβαίνει να έχεις μία επιθυμία,


χωρίς να έχεις συγχρόνως και τη δύναμη,


τη σοφία και την ικανότητα για την πραγματοποίησή της.


Μπορεί ωστόσο να αναγκαστείς να εργαστείς σκληρά,


εσωτερικά και εξωτερικά, για αυτό .


Αλλά αξίζει τον κόπο,


γιατί είναι ο μόνος τρόπος


που θα σε φέρει σε αυτό που πραγματικά αξίζεις


και ονειρεύεσαι για τον εαυτό σου »


 


Richard Bach

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X