Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Γιατί οι έξυπνες και πετυχημένες γυναίκες τρομάζουν τους άνδρες;
Γιατί οι έξυπνες και πετυχημένες γυναίκες τρομάζουν τους άνδρες;  thumbnail

Γιατί οι έξυπνες και πετυχημένες γυναίκες τρομάζουν τους άνδρες;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αποκάλυψε την τάση των ανδρών να αισθάνονται χειρότερα με τον εαυτό τους, όταν οι σύζυγοι, ή οι σύντροφοι τους σημειώνουν επιτυχίες. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα επιτεύγματα των συντρόφων τους έχουν αρνητική και όχι θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση τους. 


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. www.andrologia.gr

 
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά κοινωνικών πειραμάτων που ανέδειξαν ότι η υποσυνείδητη αυτοεκτίμηση των ανδρών πλήττεται εύκολα, όταν οι σύντροφοι τους επιτυγχάνουν σε μια δοκιμασία , ακόμα και όταν δεν ανταγωνίζονται μαζί τους. Οι ειδικοί μάλιστα, παρατηρούν ότι το αίσθημα απειλής είναι αναμενόμενο στην περίπτωση που τίθεται το θέμα της καλύτερης επίδοσης σε μια δοκιμασία που συμμετέχουν και οι δύο σύντροφοι. Στην παρούσα μελέτη όμως, φαίνεται ότι οι άνδρες ερμηνεύουν ως δική τους αποτυχία οποιαδήποτε επιτυχία των συντρόφων τους, ακόμα και εάν δε βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η επιτυχία των ανδρών δεν είχε καμία επίπτωση στην αυτοεκτίμηση των γυναικών. Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, οι ερευνητές πίστευαν ότι η επιτυχία των συντρόφων τους όχι μόνο δε θα έπληττε την αυτοεκτίμηση τους, αλλά θα την ενίσχυε στο βαθμό που αυτές θα την εσωτερίκευαν. Δε βρέθηκε όμως καμία διαφορά στα επίπεδα αυτοεκτίμησης τους, πιθανό γιατί έχουν γαλουχηθεί με το στερεότυπο , σύμφωνα με το οποίο, είναι αναμενόμενο οι άνδρες να επιτυγχάνουν. 

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 896 άτομα σε 5 πειραματικές συνθήκες που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ και τις Κάτω χώρες. Στην πρώτη συνθήκη συμμετείχαν 32 ζευγάρια που κλήθηκαν από το πανεπιστήμιο της Virginia για να διεκπεραιώσουν μια δοκιμασία επίλυσης προβλημάτων. Κάθε άτομο ενημερώθηκε ότι η βαθμολογία που συγκέντρωσε ο/η σύντροφος του ήταν είτε στο 12% των υψηλότερων, είτε στο 12% των χαμηλότερων του συνόλου των φοιτητών. Κανένας δεν ενημερώθηκε σχετικά με την προσωπική του επίδοση. Αν και η είδηση σχετικά με την επιτυχία ή την αποτυχία του συντρόφου δεν επηρέασε το πως τα άτομα αισθάνονταν για τον εαυτό τους, σύμφωνα με τις αυτοαναφορές τους, η δοκιμασία της υποσυνείδητης αυτοεκτίμησης είχε διαφορετικά αποτελέσματα. Η χρήση λοιπόν των ειδικών ψυχομετρικών εργαλείων έδειξε ότι οι άνδρες που πίστευαν ότι η βαθμολογία της συντρόφου ήταν ανάμεσα στις υψηλότερες, είχαν σημαντικά χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, σε σύγκριση με αυτή των ανδρών που πίστευαν ότι οι βαθμολογίες των συντρόφων τους ήταν μεταξύ των χαμηλότερων.

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν πως δεν αλλάζει η στάση τους και η συμπεριφορά τους απέναντι στη σύντροφο τους, απλά πλήττεται η αίσθηση του εαυτού, από το γεγονός ότι βρίσκονται σε σχέση με ένα άτομο που σημείωσε επιτυχία.

Τα παραπάνω ευρήματα επαληθεύτηκαν και με 2 πειραματικές συνθήκες που έλαβαν χώρα στις Κάτω χώρες. Όπως πως οι αμερικάνοι, έτσι και οι ολλανδοί άνδρες, ενώ δήλωσαν πως αισθάνονται καλά με την επιτυχία των συντρόφων τους, σε υποσυνείδητο επίπεδο βρέθηκε πως αισθανόντουσαν χειρότερα στην περίπτωση που η σύντροφος, ή η σύζυγος τους είχε καλή επίδοση.

Οι τελευταίες δύο πειραματικές συνθήκες στις οποίες συμμετείχαν 657βάτομα από τις ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν διαδικτυακά. Σε κάποιους από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να φανταστούν διάφορους τύπους επιτυχίας του/ της συντρόφου, όπως για παράδειγμα την κοινωνική επιτυχία, είτε την επιτυχία σε μια νοητική δοκιμασία. Σε κάποιους άλλους, ζητήθηκε να θυμηθούν μια συγκεκριμένη φάση κατά την οποία ο/η σύντροφος είχε επιτύχει, ή αποτύχει σε κάτι που οι ίδιοι είχαν αντίστοιχα επιτύχει ή αποτύχει. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ανεξάρτητα με το εάν το επίτευγμα της συντρόφου ήταν κοινωνικής, ή διανοητικής φύσης, οι άνδρες υποσυνείδητα αισθάνονταν χειρότερα όταν οι σύντροφοί τους σημείωναν επιτυχία, παρά όταν αποτύγχαναν. Το πλήγμα στην αυτοεκτίμηση τους όμως, ήταν μεγαλύτερο όταν οι σύντροφοί τους είχαν σημειώσει επιτυχία σε αυτό που οι ίδιοι είχαν αποτύχει. 

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν πως τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να συνδέονται με τα ευρήματα προηγούμενων μελετών , τα οποία αναδεικνύουν ότι οι άνδρες είναι πολύ περισσότερο ανταγωνιστικοί, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Παράλληλα, μπορεί να αντανακλούν τους ρόλους του φύλου που η κοινωνία ενισχύει σε καθημερινή βάση. Υπάρχει για παράδειγμα το στερεότυπο που θέλει τον άνδρα να είναι έξυπνος κι επιτυχημένος, με αποτέλεσμα όταν η γυναίκα σημειώνει μια επιτυχία, να δημιουργείται σύγχυση αναφορικά με την ταυτότητα και το ρόλο των δύο φύλων.

Οι ειδικοί τονίζουν την ιδιαίτερα ανταγωνιστική φύση του άνδρα, αλλά διευκρινίζουν πως στα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ταξινόμηση των πληροφοριών της κοινωνικής σύγκρισης με τους όρους του επιτυχημένου και του αποτυχημένου από την πλευρά των ανδρών, εντοπίζεται μόνο σε σχέση με τη σύντροφο , ή διευρύνεται σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις.

Το ερώτημα λοιπόν είναι σε ποιο βαθμό οι άνδρες κινητοποιούνται από τον ανταγωνισμό ακόμα και στα πλαίσια μιας ρομαντικής σχέσης, καθώς και κατά πόσο αυτό δυσχεραίνει τη διατήρηση μιας σχέσης δομημένης πάνω στις βασικές αρχές της ισοτιμίας, του αλληλοσεβασμού και του ενδιαφέροντος για την ευημερία του άλλου.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X