Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Διεθνής μέρα κατά της βίας των γυναικών σήμερα και τα στοιχεία για την Ελλάδα σοκάρουν
Διεθνής μέρα κατά της βίας των γυναικών σήμερα και τα στοιχεία για την Ελλάδα σοκάρουν thumbnail

Διεθνής μέρα κατά της βίας των γυναικών σήμερα και τα στοιχεία για την Ελλάδα σοκάρουν

H 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Το φαινόμενο αυτό, δυστυχώς στον πολιτισμένο κόσμο μας εμφανίζεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό και ειδικά στην Ελλάδα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι σοκαριστικά.


Η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, με αφορμή τη φρικτή δολοφονία των πολιτικών αγωνιστριών αδελφών Μιραμπάλ, από την Δομινικανή Δημοκρατία του δικτάτορα Τρουχίλο, προκειμένου να αναδείξει το δυσάρεστο αυτό κοινωνικό φαινόμενο σε παγκόσμια διάσταση. Σήμερα, 14 χρόνια μετά, σε έναν φαινομενικά εξελιγμένο κόσμο, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τις ακραίες αντιλήψεις, το φαινόμενο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.


Στην Ελλάδα, δυστυχώς το φαινόμενο όχι απλώς δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά έχει εξελιχθεί κιόλας, αφού δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε περιπτώσεις χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, αλλά συναντάται σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.


Οπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία, το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες ωστόσο μόλις ένα 16% είναι αλλοδαπές, εκ των οποίων 4 στις 10 προέρχονται από τα Βαλκάνια.


Οι 7 στις 10 γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ 6 στις 10 γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.


Οσο για το προφίλ των δραστών, περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ μόλις 1 στους 10 είναι άνεργος.
Πηγή:www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X