Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Κακοποίηση γυναικών: Πώς να αναγνωρίσεις τον επικίνδυνο άνδρα από την αρχή της γνωριμίας
Κακοποίηση γυναικών: Πώς να αναγνωρίσεις τον επικίνδυνο άνδρα από την αρχή της γνωριμίας  thumbnail

Κακοποίηση γυναικών: Πώς να αναγνωρίσεις τον επικίνδυνο άνδρα από την αρχή της γνωριμίας

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών: Πώς αναγνωρίζουμε τον άνδρα κακοποιητή;


Οι άνδρες αυτοί εκφράζουν συνήθως με υπερβολικό τρόπο ένα συναίσθημα τόσο θετικό όσο και αρνητικό. Εκφράζονται με υπερβολικό τρόπο γιατί βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι δεν γίνονται αντιληπτοί κανείς δεν τους δίνει σημασία. Η βία είναι συνεχιζόμενη μέσα σε μια σχέση δεν αφορά συνήθως ένα ξέσπασμα ή ένα περιστατικό. Στο αρχικό της στάδιο υπάρχουν μερικά σημάδια στα οποία η γυναίκα ίσως η γυναίκα πρέπει να επιστήσει την προσοχή της.


Από τον ψυχολόγο, ομαδικό θεραπευτή, Δημήτρη Κατσαρό 



Σε πρώιμο στάδιο πρέπει να εξετάσει κατά πόσο ο σύντροφος που επιλέγει μπορεί να είναι τρυφερός με μια γυναίκα. Καταρχήν ένας σημαντικός δείκτης είναι η ειρωνεία. Με την ειρωνεία γίνεται αυτόματα η διακοπή της επικοινωνίας ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα. Δεν υπάρχει θέμα επικοινωνίας αλλά μπορεί να τίθεται το θέμα της σωματικής δύναμης έμμεσα ή άμεσα. Όταν δεν υπαρχει συζήτηση ή κουβέντα είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει αυτός ο άνδρας στη βία.


Ας δούμε ένα παράδειγμα ειρωνείας. Ρωτά εκείνος. «Πού ήσουνα; Εκείνη απαντά ήμουν με τις φίλες μου… Σιγά μην ήσουν με τις φίλες σου, θες να το πιστέψω εγώ τώρα αυτό που μου λες;» Επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια με ειρωνικό τρόπο και χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς που είναι ενδεικτικοί βίαιης συμπεριφοράς. «Είσαι βλαμμένη, είσαι καθυστερημένη». Ο άνδρας που ειρωνεύεται είναι πιθανόν να εγείρει συμπεριφορές βίαιες. Είναι το καθρέφτισμα της βίας αυτή η λεκτική επίθεση. Θα σε ειρωνευτώ θα θυμώσεις και θα σηκώσω χέρι πάνω σου… αυτός είναι ο κύκλος.


Υπάρχει και η συναισθηματική βία. Θα θέσουμε ένα παράδειγμα. Εγώ σχετίζομαι με μια κοπέλα, η κοπέλα θυμώνει μαζί μου εγώ θεωρώ ότι έχω πολύ μεγάλη οργή μέσα μου και αντί να ξεσπάσω με τη σωματική βία, αποσύρομαι. Φεύγω δεν της μιλάω για 2 εβδομάδες, δεν τη βλέπω. Αυτό λέγεται συναισθηματική βία γιατί περιλαμβάνει την αποστέρηση. Ή ακόμα εκβιάζω. Μπορεί να γνωρίζω ένα μυστικό και να το χρησιμοποιώ εις βάρος της κοπέλας για να πετύχω τα δικά μου θέλω. Ή μπορεί μια γυναίκα να θυμώσει μαζί μου και εγώ να χρησιμοποιήσω την αδύναμη πτυχή της με τρόπο κακοποιητικό.


Μπορεί ακόμα ένας άνδρας να λέει στη γυναίκα στην αρχή της σχέσης δε θέλω να δουλεύεις θα σου τα προσφέρω όλα εγώ. Μετά όμως, απαιτεί να κάνει ό, τι εκείνος ζητήσει ακριβώς επειδή εκείνη είναι εξαρτημένη από τον ίδιο. Μετατρέπεται σε κύρη και αφέντη. Έχουμε μια αγάπη αλλά εμφανίζεται σαν εξουσιαστική σχέση. Ο άνδρας διατάσσει και δεν υπάρχει ελευθερία.


Τι συμβαίνει με τους άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες τους; Η γυναίκα είναι μυικά πιο αδύναμη από τον άνδρα. Ο άνδρας που νιώθει να απειλείται το αρχέτυπο του δυνατού, προσπαθεί να καλύψει την αδυναμία του με τη βία. Η γυναίκα μπορεί να φανεί πολύ πιο ισχυρή από τον άνδρα και όταν εκείνος νιώσει  ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη δύναμή της επιτίθεται. Κάποιος που σηκώνει χέρι σε μια γυναίκα ενδεχομένως έχει κόμπλεξ ή ακόμα και σεξουαλική αδυναμία νιώθει ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει σεξουαλικά τη γυναίκα του.


Η γυναίκα σιωπά, εμφανίζεται εξαρτητική πολλές φορές αλλά και εξαρτημένη. Εξαρτημένη μπορεί να είναι οικονομικά, συναισθηματικά αλλά και οικογενειακά. Η γυναίκα μπορεί ακόμα και σε επίπεδο φίλων να μην έχει επαφές, να μένει συνέχεια στο σπίτι και να μην μπορεί να αναζητήσει διέξοδο ακόμα και σε φιλικό επίπεδο. Είναι φοβισμένη συχνά, νομίζει ότι θα χάσει τον εαυτό της τελείως αν μιλήσει, θα εξαφανιστεί. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X