Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Δείτε όλο το σχέδιο για το φάρμακα -Τι θα γίνει με τα γεννόσημα
Δείτε όλο το σχέδιο για το φάρμακα -Τι θα γίνει με τα γεννόσημα  thumbnail

Δείτε όλο το σχέδιο για το φάρμακα -Τι θα γίνει με τα γεννόσημα

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει η τροπολογία του Αδωνι Γεωργιάδη για την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς έχουν δημιουργηθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Υγείας, με έναν από τους λόγους των αντιπαραθέσεων να είναι το γεγονός πως στην τροπολογία υπάρχουν προβλέψεις για να αυξηθεί το μερίδιο των γενοσήμων φαρμάκων στην αγορά, από 20% σε 70%.


Στελέχη του υπουργείου Υγείας, επισημαίνουν πως στην επίμαχη τροπολογία γίνεται διαχωρισμός της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα των οποίων η πατέντα έληξε το 2012 και για εκείνα που μπήκαν στην κατηγορία off pattern μετά, αναφέρουν τα Νέα, ενώ τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως οι αλλαγές που προτείνονται αφορούν τα νεότερα σκευάσματα, ενώ οι τιμές των παλαιοτέρων παραμένουν ως έχουν.


Σύμφωνα με την τροπολογία Γεωργιάδη, η τιμή των φαρμάκων των οποίων η πατέντα έχει λήξει, μειώνεται στο 50% της αρχικής, εάν όμως και τότε η τιμή τους παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών της ΕΕ, τότε θα πρέπει να ψαλιδιστεί και άλλο. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, θα επέλθει αντίστοιχη μείωση και για τα γενόσημα αυτών των φαρμάκων, υποστηρίζει η εφημερίδα.


Τι ισχύει για τα γενόσημα


Οσον αφορά τα γενόσημα, δηλαδή τα αντίγραφα σκευάσματα, η τιμή τους κατρακυλά από το 80% στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η πατέντα.


Γιατί αντιδρούν οι φαρμακοβιομηχανίες


«Κόκκινο πανί» για την φαρμακοβιομηχανία, είναι το «παραθυράκι» το οποίο αφήνει η τροπολογία για μελλοντικές μειώσεις και στα off pattern φάρμακα προ του 2012, έπειτα από σχετική υπουργική απόφαση, με στελέχη του υπουργείου ωστόσο να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για πρόβλεψη- παγίδα, καθώς το νέο έτος θα φέρει μειώσεις 10% στα φάρμακα, ενώ έξι μήνες μετά σχεδιάζονται μειώσεις 5%. Οσον αφορά τα παλαιότερα γενόσημα, δηλαδή όσα έχουν κυκλοφορήσει προ του 2012, οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη, αναμένεται όμως να πέσουν στο 70%-72% της τιμής του φαρμάκου αναφοράς.


Τι υποστηρίζει η ΠΕΦ


Η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, υποστηρίζει ότι με τις προβλέψεις της τροπολογίας Γεωργιάδη, καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία της αγοράς, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και υπονομεύεται η ελληνική οικονομία», καθώς όπως υποστηρίζουν παρά το γεγονός πως τα γενόσημα έχουν μειωθεί κατά 50% και παράγονται κατά κύριο λόγο από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί εκ νέου να συμπιέσει τις μειωμένες τιμές τους.
Πηγή: www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X