Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βίντεο: To σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς
Βίντεο: To σχέδιο της  κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς  thumbnail

Βίντεο: To σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

Η επάνοδος της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η πάταξη των καρτέλ βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής "στον ενικό" με παρουσιαστή το Νίκο Χατζηνικολάου και καλεσμένο τον υπουργό Ανάπτυξης. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτών εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας, προβλέποντας ότι από το 2014, μετά από 6 χρόνια ύφεσης, η χώρα θα μπορέσει να μπει και πάλι σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Όπως ανέφερε, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθεί ο νόμος "Κατσέλη" με τις τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Σαμαρά με την προσθήκη μιας ακόμα προστατευτικής διάταξης για την προστασία των δανειοληπτών. 


Real.gr ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ από realmedialive 

"Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, θέλουμε να καλύψουμε αυτούς που έχουν ανάγκη και έχουν πιεστεί και να αποκαλύψουμε αυτούς που παριστάνουν τους φτωχούς, ενώ δεν είναι. Δεν μπορούν να υπάρχουν τα κορόιδα που πληρώνουν τα δάνεια τους και αυτοί που δεν πληρώνουν γιατί οι νόμοι είναι υπερπροστατευτικοί".

Διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει με τη χρήση ενός "σκληρού" νομίσματος, όπως το ευρώ. "Αν εγκαταλείψουμε το ευρώ και επιστρέψουμε στη δραχμή αυτό θα σημάνει εθνική τραγωδία. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε η κυβέρνηση της δραχμής". 


Real.gr ΕΥΡΩ από realmedialive 

Αναγνώρισε λάθη στη συνταγή του μνημονίου επισημαίνοντας ότι "από την αρχή θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και μικρότερη έμφαση στα δημοσιονομικά", ενώ από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε η τρόικα. "Και η τρόικα έχει κάνει τα δικά της λάθη αλλά η αλήθεια είναι ότι παρότι έγιναν λάθη στο μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής δεν μπορείς να διαγράψεις τα προβλήματα με μια γομολάστιχα και να ξαναγυρίσεις σε ένα πάρτι. Αυτό δεν γίνεται" υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης μια σειρά από πολιτικές πρωτοβουλίες για να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο και να επανέλθει στο καθεστώς μιας κανονικής χώρας της ΕΕ.


Real.gr Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ από realmedialive 

Σχετικά με το χρέος ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν προβλέψεις για συγκράτηση του, σε διαπραγμάτευση και με το eurogroup αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2014, καθώς θα ακολουθηθούν συγκεκριμένες μέθοδοι για ριζικότερη αντιμετώπιση του προκειμένου να επιστρέψουμε στις αγορές. 

Σε ό,τι αφορά το  μοντέλο ανάπτυξης τόνισε ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να δώσει απάντηση και για αυτό το λόγο πρέπει να στηριχθούμε σε ιδιωτικές επενδύσεις τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό καλώντας ξένους επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρα μας. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας με περισσότερα κονδύλια από τα 315 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί σε αυτό τον τομέα. Όπως είπε θα υπάρχουν νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Όπως αυτό για γυναικεία επιχειρηματικότητα, με το οποίο 2.444 γυναίκες επιλέχθηκαν και δόθηκαν από 20.000 έως 40.000 ευρώ από το αποθεματικό του ΕΣΠΑ για την έναρξη επιχειρήσεων, ενώ όπως είπε μέσα από το επόμενο πρόγραμμα θα δοθεί έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικότητα.


Real.gr NEANIKH EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ από realmedialive 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, η λύση για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης θα είναι η μεταστροφή του κλίματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "κανένα μέτρο από αυτά που συζητάμε τώρα ή στη συνέχεια δεν είναι πανάκεια. Η οριστική λύση είναι η χώρα να ξεπεράσει το τέλμα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό που θα μας οδηγήσει είναι η αλλαγή του κλίματος και διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας". 

Σχολιάζοντας το σκληρό πακέτο φορολογίας ο υπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε των κινήσεων της κυβέρνησης λέγοντας ότι οι επιλογές ήταν περιορισμένες και έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ της φορολόγησης των ακινήτων ή την περικοπή μισθών και συντάξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις έχει επιλογές να κόψεις ή το κεφάλι ή το χέρι και πρέπει να παίρνουμε την πιο ανώδυνη λύση". 


Real.gr ΤΡΟΙΚΑ – ΜΕΤΡΑ από realmedialive 

Αναφορικά με τη διαπιστωμένα συνεχιζόμενη ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τις επιχειρήσεις ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα σταδιακά μπαίνει σε ανοδικό κύκλο, από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε η παραμονή της στο ευρώ. "Ασφαλώς έχουμε πρόβλημα ρευστότητας" είπε αναγνωρίζοντας την αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ προέβλεψε ότι "το πρόβλημα που λέγεται ρευστότητα θα αντιμετωπιστεί μόνο όταν θα επιστρέψουμε πλήρως στις αγορές". 

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια για στήριξη των επιχειρήσεων μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δεσμευόμενος ότι το επόμενο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πακέτο για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, περιγράφοντας προς αυτή την κατεύθυνση μια δέσμη μέτρων, όπως η ψήφιση του νέου αδειοδοτικού νόμου, ρυθμίσεις για την απλοποίηση των εξαγωγών, τα μέτρα για μείωση κεφαλαίων σύστασης ΑΕ και ΕΠΕ και το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές. 


Real.gr NEA MEΤΡΑ από realmedialive 

Παράλληλα, προανήγγειλε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στην αγορά. "Δεν είμαι ευχαριστημένος γιατί τα εισοδήματα έχουν πέσει και υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά. Αυτή την ώρα γίνεται μια μεγάλη παρέμβαση και τέτοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα" είπε, προαναγγέλλοντας την υιοθέτηση περίπου του 80% των 329 υποδείξεων που έχει κάνει μελέτη του ΟΟΣΑ για τις στρεβλώσεις που διαπιστώνονται στην λειτουργία του εμπορίου. "Μας ενδιαφέρει ο καταναλωτής, να πέσουν οι τιμές. Είμαστε υπόλογοι στον καταναλωτή. Δεν θα λογαριάσουμε αντιδράσεις από όπου και αν προέρχονται". 

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, η αντιμετώπιση των καρτέλ θα γίνει σε δυο επίπεδα μέσα από την παρέμβαση της επιτροπή ανταγωνισμού, αλλά και μέσω μεθόδων του ΟΟΣΑ, με την επιβολή προστίμων και ποινών σε καρτέλ και με το να βγουν όλες οι στρεβλώσεις της αγοράς για να προστατευθεί ο καταναλωτής. 


Real.gr KAΡΤΕΛ από realmedialive 

Περιγράφοντας το αναπτυξιακό μοντέλο ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην πρόταση που έγινε στην τρόικα η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Για την αποδόμηση του παραγωγικού ιστού και το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων υποστήριξε ότι θα δοθούν κίνητρα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να στραφούμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως ο ποιοτικός τουρισμός, η ενίσχυση του τομέα επεξεργασίας τροφίμων και οι νέες τεχνολογίες, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηρίξει όσες εταιρίες νέων τεχνολογιών έρχονται στην Ελλάδα και κάνουν επενδύσεις. 


Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X