Πρασόπιτα με μπέικον

<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Υλικά</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;"><em>Για 6-8 άτομα</em></span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για την πίτα</span><br /><span style="font-size: medium;">650 γραμμάρια πράσο ψιλοκομμένο</span><br /><span style="font-size: medium;">250 γραμμάρια διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα) πλυμένα και καλά στραγγισμένα</span><br /><span style="font-size: medium;">4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, με τα φύλλα τους</span><br /><span style="font-size: medium;">1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο</span><br /><span style="font-size: medium;">1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο</span><br /><span style="font-size: medium;">5 αυγά</span><br /><span style="font-size: medium;">2 φλυτζάνια του καφέ γάλα φρέσκο</span><br /><span style="font-size: medium;">400 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη</span><br /><span style="font-size: medium;">300 γραμμάρια ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο</span><br /><span style="font-size: medium;">10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες</span><br /><span style="font-size: medium;">1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: medium;">αλάτι</span><br /><span style="font-size: medium;">φρεσκοτριμμένο πιπέρι</span><br /><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τη ζύμη της πίτας</span><br /><span style="font-size: medium;">750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις</span><br /><span style="font-size: medium;">1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο</span><br /><span style="font-size: medium;">2 κουταλιές της σούπας ξίδι ή κρασί λευκό</span><br /><span style="font-size: medium;">Χλιαρό νερό (όσο πάρει)</span><br /><span style="font-size: medium;">1 κουταλιά του γλυκού κοφτό αλάτι</span><br /><span style="font-size: medium;">Ελαιόλαδο και αλεύρι για τα φύλλα</span><br /><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p> </p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Εκτέλεση</span></h4>
<p><span style="font-size: medium;">Λαχταριστή και ζουμερή πρασόπιτα με μπέικον στο φούρνο<span style="text-decoration: underline;">Για τη γέμιση</span></span><br /><span style="font-size: medium;">Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε καλά.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε. Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και το μπέικον.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.</span><br /><span style="font-size: medium;">Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντας το.</span><br /><span style="font-size: medium;">Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.</span><br /><span style="font-size: medium;">Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών. Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες.</span><br /><span style="font-size: medium;">Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.</span><br /><br /><span style="text-decoration: underline; font-size: medium;">Για τη ζύμη της πίτας</span><br /><span style="font-size: medium;">Σε ένα μεγάλο μπολ ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.</span><br /><span style="font-size: medium;">Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.</span><br /><br /><span style="font-size: medium;">Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.</span><br /><span style="font-size: medium;">Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.</span></p>
<p> </p>
<div><span style="font-size: medium;"> </span></div>
<p><br class="break" /><br class="break" /></p>
<h4 class="title"><span style="font-size: medium;">Απαιτούμενος χρόνος: 40 λεπτά</span></h4>

Σχετικά άρθρα