Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Κατοικίδια: Μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού;
Κατοικίδια: Μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού; thumbnail

Κατοικίδια: Μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού;

Το τετράποδο σε λίγους μήνες θα αποκτήσει…αδελφάκι. Άραγε πόσο έτοιμο είναι για αυτό; Θα είναι εύκολη η συμβίωση τους; Όπως κάθε στενή σχέση, έτσι και αυτή που θέλουμε να αναπτυχθεί ανάμεσα στο μωρό και στο κατοικίδιό μας θα πρέπει να χτιστεί σταδιακά.


Τα περισσότερα σκυλάκια ή γατάκια που ζουν ήδη καιρό μαζί μας ως μέλη της οικογένειάς μας αντιμετωπίζουν την έλευση του νεογέννητου με απορία που σιγά σιγά την διαδέχεται η αγάπη και το αίσθημα φροντίδας προς τα μικρά παιδιά. Όσο περίεργο και να ακούγεται, ιδιαίτερη προστασία χρειάζεται και το ζωάκι μας από τους αδέξιους και συχνά επώδυνους παιδικούς χειρισμούς.


Η πρώτη γνωριμία
1. Η πρώτη συνάντηση του νεογέννητου με το κατοικίδιο θα είναι μόνο με οπτική επαφή. 
2. Για να βοηθήσουμε την μεταξύ τους επαφή, τα κρατάμε σε απόσταση.
3. Όταν απευθυνόμαστε στο ζώο, χρησιμοποιούμε ήρεμο και καθησυχαστικό τόνο φωνής. 
3. Ανάλογα με την αντίδραση του ζώου μας και τη γενικότερη συμπεριφορά του, μπορούμε να χαλαρώσουμε και να επιτρέψουμε επαφή και παιχνίδια, πάντα όμως παρουσία μας. Θα περάσει πολύς καιρός ώσπου να αφήσουμε τα δυο τους μόνα τους.


Πώς εκπαιδεύουμε το κατοικίδιο μας να συμπεριφέρεται σωστά στο μωρό;
1. Από τη στιγμή που μάθαμε ότι πρόκειται να αποκτήσουμε μωρό, τροποποιούμε σιγά σιγά το πρόγραμμα του κατοικιδίου μας με σκοπό να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες. Δεν θέλουμε να το εκθέσουμε σε αλλαγές ξαφνικά και να ανατρέψουμε την καθημερινότητα στην οποία έχει συνηθίσει.   Πχ η ώρα της βόλτας του, τα παιχνίδια μας, το μπάνιο του κτλ.
2. Του δίνουμε να μυρίσει αντικείμενα του μωρού  αλλά βάζουμε να μυρίσει και το δωμάτιό του, για να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά του.


Πώς εξασφαλίζουμε την υγιεινή του σπιτιού από τη στιγμή που υπάρχει κατοικίδιο; 
Ένα κατοικίδιο με πλήρη κτηνιατρική παρακολούθηση που ζει με καλές συνθήκες υγιεινής στο σπίτι μας είναι πολύ δύσκολο να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία τόσο τη δική μας όσο και του μωρού μας. Για το λόγο αυτό:

1. To ζώο έχει κάνει όλα του τα εμβόλια
2. Το μπάνιο του και η υγιεινή του γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
3. Καθαρίζουμε τα πόδια του σκύλου μας όταν επιστρέφει από τη βόλτα του.  
Μεγαλύτερη προσοχή ίσως χρειάζεται κατά την εποχή που το μωρό μπουσουλάει άρα πιάνει τοπάτωμα και μετά το στόμα του.


Οι τρίχες του κατοικιδίου είναι επικίνδυνες για το μωρό; Μπορούν να προκαλέσουν κάποια αλλεργία, άσθμα κτλ; 
Τα τελευταία χρόνια έχουν γενικότερα αυξηθεί τα ποσοστά των ενηλίκων ανθρώπων και των μικρών παιδιών με αλλεργικές και ασθματικές παθήσεις. Στα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά δεν υπάρχει καν κατοικίδιο στο άμεσο περιβάλλον του ασθενή. Μάλιστα τελευταίες έρευνες στην Ευρώπη και στην Αμερική αναφέρουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν έχοντας επαφή με κάποιο κατοικίδιο έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες στη ζωή τους. Βέβαια με τη δραματική αύξηση των αλλεργιών τα τελευταία χρόνια, ενοχοποιούνται ως αλλεργιογόνοι πολλοί και διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και οι τρίχες του σκύλου ή της γάτας, όχι όμως με συχνότητα μεγαλύτερη από άλλους περιβαλλοντικούς ή διατροφικούς παράγοντες.


ΠΗΓΗ: babyspace.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X