Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του προστατικού καρκίνου
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του προστατικού καρκίνου thumbnail

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του προστατικού καρκίνου

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr:


Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης


Η κατανάλωση 4, ή παραπάνω φλιτζανιών καφέ σε ημερήσια βάση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, καθώς και να περιορίσει την εξέλιξη του νοσήματος, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.               


Πιο συγκεκριμένα, μια ερευνητική ομάδα από το ερευνητικό κέντρο Fred Hutchinson στο Seattle ανέλυσε τα δεδομένα από 1001 ασθενείς που επιβίωσαν από τον καρκίνο του προστάτη, ηλικίας 35-74 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με το νόσημα μεταξύ του 2002 και του 2005. 


Σε μια πρώτη φάση τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη  τροφής, δύο χρόνια πριν τη διάγνωση του καρκίνου και να δώσουν πληροφορίες σχετικά τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση αφεψημάτων. Στη συνέχεια πέρασαν από συνέντευξη, στην οποία ρωτήθηκαν σχετικά με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά και τον τρόπο ζωής, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, τη χρήση φαρμάκων , καθώς και το ιστορικό συστηματικής παρακολούθησης του προστάτη.


Οι ερευνητές επανέλαβαν την αξιολόγηση τους 5 χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση των ασθενών για να δουν, μεταξύ άλλων, εάν υπήρχε υποτροπή, ή/και επιδείνωση της νόσου. Από τους 1001 αρχικούς συμμετέχοντες οι 630 απάντησαν σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης και συμπεριλήφθησαν στα τελικά αποτελέσματα της μελέτης.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 61% των συμμετεχόντων κατανάλωνε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, ενώ το 12% κατανάλωνε 4, ή περισσότερα. Οι άνδρες που κατανάλωναν 4, ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν 59% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υποτροπή, ή/και επιδείνωση, σε σύγκριση με αυτούς που η κατανάλωση καφεΐνης περιοριζόταν σε μόλις ένα φλιτζάνι ανά εβδομάδα, ή και λιγότερο. 


Επιπρόσθετα, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση ανάμεσα στη κατανάλωση καφέ και το θάνατο από καρκίνο στον προστάτη, την οποία δε βρήκαν στατιστικά σημαντική. Τονίζουν όμως ότι η μελέτη δε συμπεριέλαβε αρκετούς άνδρες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης από καρκίνο του προστάτη, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αποτελέσματα να μην είναι αρκετά αξιόπιστα. 


Οι ερευνητές εξηγούν πως χρησιμοποίησαν αντικειμενικά μέτρα για την αξιολόγηση της ενδεχόμενης υποτροπής, ή επιδείνωσης του καρκίνου, όπως είναι τα επίπεδα του προστατικού αντιγόνου (PSA), η λήψη δευτερευόντων θεραπειών για τον καρκίνο του προστάτη, καθώς και δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες και βιοψίες για την εκτίμηση των ενδεχόμενων μεταστάσεων. 


Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν ότι περεταίρω έρευνα είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της ακριβούς ποσότητας καφέ που μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση απέναντι στον καρκίνο του προστάτη. Προσθέτουν όμως, ότι οι βιολογικές δράσεις που συνδέονται με την κατανάλωση φυτικών χημικών που περιέχονται στον καφέ, μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική επίδραση.


Τα συστατικά αυτά περιλαμβάνουν, την καφεΐνη η οποία μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να ενθαρρύνει την απόπτωση τους, καθώς και το χλωρογενικό οξύ, το οποίο μπορεί να αναστείλει τη μεθυλίωση του DNA.


Οι ερευνητές όμως τονίζουν ότι τα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ στη μείωση των υποτροπών και της επιδείνωσης του καρκίνου του προστάτη πρέπει να επαληθευτούν από κλινικές δοκιμές, πριν αρχίσουν οι ειδικοί να συστήνουν την κατανάλωση καφέ στα πλαίσια της δευτερογενούς πρόληψης.


Παράλληλα, οι ερευνητές προειδοποιούν πως τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ μπορεί να αποβούν βλαπτικά για κάποιους άνδρες. Για παράδειγμα οι άνδρες με υπέρταση μπορεί να είναι ευάλωτοι στις αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης, όπως και οι άνδρες με υψηλή χοληστερόλη. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης ορού και να απειλήσει έτσι την υγεία των στεφανιαίων αρτηριών. Οι ασθενείς που ανησυχούν σχετικά με την κατανάλωση του καφέ, είναι καλό να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Μια μελέτη αμερικανών ερευνητών μάλιστα, βρήκε ότι η κατανάλωση 4, ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ σε ημερησία βάση  συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η πρόσφατη δημοσίευση όμως, μιας ερευνητικής ομάδα από το Harvard, αποκάλυψε πως ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν χαμηλότερος στους ενήλικες που έπιναν 2-4 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα.


Η επιστημονική κοινότητα λοιπόν μέχρι στιγμής συστήνει την κατανάλωση καφέ με μέτρο και σύμφωνα με τις συστάσεις του ιατρού που γνωρίζει και παρακολουθεί το άτομο. 


Πηγή : medicalnewstoday

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X