Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / 1,1 δισ. απλήρωτα προς την εφορία άφησαν τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι
1,1 δισ. απλήρωτα προς την εφορία άφησαν τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι thumbnail

1,1 δισ. απλήρωτα προς την εφορία άφησαν τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι

Απλήρωτους φόρους 1,1 δισ. ευρώ άφησαν τον Οκτώβριο φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν πλέον τα 7,284 δισ. ευρώ.

Αν στο ποσό αυτό, προστεθούν και τα 53,361 δισ. ευρώ των παλαιών (έως 31 Δεκεμβρίου 2012) ληξιπρόθεσμων χρεών, τότε η συνολική οφειλή στα χαρτιά φτάνει τα 60,645 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη μόνο 15-18 δισ. ευρώ (ποσοστό 70-75% θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης) θεωρούνται εισπράξιμα.

Εντυπωσιακά πάντως είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει στείλει 447.615 email και έχει κάνει 20.263 τηλεφωνήματα σε νέους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών. Σε πρώτη ανάγνωση δεν φαίνεται να πήγαν… χαμένα, καθώς εισπράχθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο 160 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν ακόμα ότι από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί 2,447 δισ. ευρώ από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα, με τις ρυθμίσεις που ενεργοποιήθηκαν από τη μία αλλά και τη βροχή κατασχέσεων από την άλλη πλευρά να έχουν διαδραματίσει το δικό τους ρόλο στην αύξηση των εισπράξεων .

Στο μέτωπο των ελέγχων, φαίνεται πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα των τακτικών ελέγχων μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει 596 έλεγχοι και να έχει εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων. Εως το τέλος Οκτωβρίου είχαν ολοκληρωθεί 211 έλεγχοι με το ποσοστό εισπραχθέντων έναντι βεβαιωθέντων φόρων να φτάνει σε 46,1%.

Όσον αφορά στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, το γνωστό μοτίβο των τελευταίων μηνών επαναλήφθηκε και τον Οκτώβριο. Περίπου 8 στους 10 υπόχρεους υπέβαλαν κανονικά στις δηλώσεις τους αλλά σε σύνολο 109.039 υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, 25.918 άφησαν τις προθεσμίες απλώς να περάσουν.


Πηγή:www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X