Τι να κάνω αν βρεθώ άνεργος; Πώς μπορώ να βγάλω χρήματα, σε περίοδο κρίσης;

Ο Δρ. Ψυχολογίας Γιώργος Πιντέρης, παρουσιάζει απο το καινούργιο του βιβλίο “Αντιμετωπίζοντας την ανεργία” τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσει όποιος βρεθεί σ’ αυτή την κατάσταση.

– Κύριε Πιντέρη, έχουμε ένα εκατομμύριο κόσμο χωρίς δουλειά και βλέπουμε πως η ανεργία πλήττει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών και νέων. Πιστεύετε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, όπως υποστηρίζετε στο καινούργιο σας βιβλίο;

Ας ξεκινήσω με τη βασική μου τοποθέτηση: «το υπαλληλίκι πέθανε». Τουλάχιστον,  με βάση τα σημερινά δεδομένα, δε συμφέρει ένας νέος άνθρωπος, που ψάχνει για δουλειά να γίνει υπάλληλος. Δε μπορείς να βγάλεις χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Η βασική ερώτηση που κάνω συνήθως είναι: «Ξέρεις να βγάζεις λεφτά;» και η απάντηση είναι ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν. Και αυτό γιατί αυτοί που μας μεγάλωσαν δε ήξεραν να μας το μάθουν. Στα πανεπιστήμια βλέπετε, δε μας διδάσκουν πώς να βγάζεις λεφτά.

– Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που, αν ένας άνθρωπος τους έχει ως κατευθυντήριες γραμμές, μπορεί να βγάλει χρήματα;

Πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το να κάνει μια καλή απογραφή του εαυτού του. Το πρώτο που θα λάβει υπόψη του είναι την προσωπικότητά του, δηλαδή τι είδους άνθρωπος είναι. Το δεύτερο είναι ποια είναι τα ενδιαφέροντα του και το τρίτο ποιες είναι οι ικανότητες του. Η προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα βέβαια έχουν αρκετή σχέση μεταξύ τους. Τώρα οι ικανότητες είναι οι γνώσεις μας αλλά και οι ιδιαίτερες ικανότητες που κουβαλάει ο καθένας μας, Φτιάχνουμε, λοιπόν, αυτές τις τρεις στήλες και προσθέτουμε και την τέταρτη που πάλι έχει σχέση με την προσωπικότητα μας και είναι οι αδυναμίες μας. Από την στιγμή που θα έχεις κάνει αυτή την απογραφή, θα πρέπει μετά και να κοστολογήσεις τον εαυτό σου.

– Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια με τα οποία κοστολογεί κανείς τον εαυτό του;

Στο βιβλίο μου «Αντιμετωπίζοντας την ανεργία» λοιπόν, μιλάω για τα ευρώ και τα εμό. Οι εμό είναι οι ενεργειακές μονάδες. Δηλαδή, αν βγάζω 100 ευρώ την ώρα, πρέπει να δω και πόσες ενεργειακές μονάδες ξόδεψα. Ενεργειακή μονάδα είναι συνάρτηση από τον χρόνο που ξοδεύουμε, τη σωματική και ψυχική προσπάθεια που κάνουμε καθώς και της ζήτησης που υπάρχει για τις γνώσεις μας. Δηλαδή για παράδειγμα, εγώ για να βάψω τον τοίχο θα ξοδέψω 300 ενεργειακές μονάδες και θα έχω γλιτώσει τα 20 ευρώ που θα μου έπαιρνε ο μπογιατζής.

– Γυρνάμε επομένως στην παλιά ρήση ο χρόνος είναι χρήμα;

Ναι, αλλά όχι σκέτα όμως, γιατί οι ενεργειακές μονάδες είναι κάτι πιο πολύπλοκο. Για παράδειγμα, είναι δύο παιδιά, συμφοιτητές και έχουν τελειώσει και οι δύο τα μαθηματικά. Περιμένουν και οι δύο να διοριστούν, γιατί θέλουν να γίνουν και αυτοί υπάλληλοι. Αυτό που συνήθως λέω είναι: «Όποιος ακολουθεί το κοπάδι καταλήγει στο σφαγείο». Κάνουν μαθήματα μέχρι να διοριστούν και η μία κοπέλα πηγαίνει με ένα μηχανάκι από το Παγκράτι σε όλη την Αθήνα για να κάνει μαθήματα και παίρνει 20 ευρώ την ώρα, ενώ ο άλλος έχει ένα  δικό του διαμέρισμα στη Γλυφάδα, του έρχονται όλοι εκεί και παίρνει τα ίδια λεφτά. Παίρνουν επομένως τα ίδια ευρώ, αλλά δεν ξοδεύουν τις ίδιες ενεργειακές μονάδες. Η κοπέλα ξοδεύει πολύ περισσότερα, χώρια του να είσαι με ένα μηχανάκι μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Άρα αυτές οι ενεργειακές μονάδες είναι κάτι παραπάνω από σκέτος χρόνος.

– Πρέπει να δούμε, όμως, κατά πόσο καταλήγετε και στην πραγματικότητα, όπου εδώ όση ενέργεια και να διαθέσεις και πάλι δεν βρίσκεις δουλειά.

Ακριβώς, και για αυτό μπαίνει και τώρα η πρόκληση: « Ωραία και τι θα κάνουμε; Πολλοί λένε, «να στραφούμε στο ελεύθερο επάγγελμα». Όμως, από την άλλη, λέω «περίμενε, ελεύθερο επάγγελμα, αλλά πόσο ελεύθερο είναι;». Ή πόσο ελεύθερο επάγγελμα είναι το δικό μου, όπου, για να πάω διακοπές, πρέπει να μου κοστίσει ο κούκος αηδόνι; Από τα λεφτά που τρέχουν εδώ, από αυτά που δεν θα βγάλω από εδώ και από τα λεφτά που θα δώσω εκεί. Δεν είναι ελεύθερο το επάγγελμα, ανεξάρτητο είναι. Άλλοι, όμως, άνθρωποι έχουν την εξυπνάδα και κάνουν ελεύθερο και ανεξάρτητο μαζί.

– Άρα τι πρέπει να κάνουμε;

Ο συνδυασμός αυτός λέει ότι θα πρέπει να βρεις συνεργάτες. Ξέρεις, όμως, να διαλέγεις συνεργάτες; Ξέρεις να διαλέγεις τους ανθρώπους εκείνους που θα είναι έντιμοι, συνεπείς και ικανοί; Έχεις αυτή την ικανότητα να τους διαλέξεις;  Μπορείς να διαλέξεις συνεργάτες που θα  είναι συμπληρωματικοί, δηλαδή π.χ εκεί που ο Γιώργος είναι αδύνατος, θα πάρει το  Νικήτα που είναι δυνατός. Δεν θα πάω να πάρω και έναν δεύτερο Γιώργο, τι να τον κάνω;!  Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου, μάθε να συνεργάζεσαι, μαθέ να διαλέγεις συνεργάτες και κάνε μια προσπάθεια να δουλέψεις χωρίς να είσαι υπάλληλος. Στον καιρό της κρίσης φτιάξε μικρές συνεργατικές ομάδες ανθρώπων που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο όχι με βάση τόσο το οικονομικό, όσο με βάση τις ανταλλαγές ειδικών γνώσεων.

– Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, τι θα θέλατε να πείτε;

Αν ξέρω εγώ κάποιον που να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης, του δίνω κανένα  κατοστάρικο να φάει, κοιτάω να του πάρω κανένα πουκάμισο να φορέσει, να του δώσω καμιά κονσέρβα, δεν ξέρω τι άλλο. Τι να πεις στον άνθρωπο που κοιμάται στους δρόμους; Να του γράψεις βιβλίο; Αυτός αν το πάρει το βιβλίο θα το κάψει για  να ζεσταθεί.

– Υπάρχουν όμως μικρές τεχνικές πρακτικές που μπορούμε όλοι μας να κάνουμε, ώστε να μην βυθιστούμε μέσα σε αυτή τη θλίψη, να αποκτήσουμε μερικά αντισώματα;

Εγώ έχω έναν άνθρωπο που μου φέρνει μπαλόνια. Μιλάω γι’ αυτά τα μπαλόνια που είναι γεμάτα ήλιον και πετούν στον αέρα. Όταν τον παίρνω τηλέφωνο, το πρώτο πράγμα που του λέω είναι: «Γιατρέ έχω κατάθλιψη, φέρε  50 μπαλόνια»! Φθηνοί, δηλαδή, τρόποι να περνάμε καλά και πλούσια. Και βέβαια, έτσι όπως είναι τα πράγματα τώρα πια μια είναι η λέξη, κοινωνική συνοχή και δεύτερον αντισταθμίσματα χαράς. Καλή παρέα, παιχνίδια και ό,τι γενικότερα μας δίνει χαρά.

 

Σχετικά άρθρα