Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Διαβάστε τις έξυπνες κινήσεις για να βγέιτε πιο νωρίς στη σύνταξη
Διαβάστε τις έξυπνες κινήσεις για να βγέιτε πιο νωρίς στη σύνταξη thumbnail

Διαβάστε τις έξυπνες κινήσεις για να βγέιτε πιο νωρίς στη σύνταξη

Περίπου 360.000 ασφαλισμένοι είναι εν αναμονή της συντάξεως και του εφάπαξ, καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της απόφασης, με αποτέλεσμα μεγάλοι χαμένοι να είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλισης, καθώς ο χρόνος αναμονής για την καταβολή της σύνταξης είναι διπλάσιος σε σχέση με όσους έχουν τα ένσημα μόνο σε έναν φορέα.


Ωστόσο, με έξυπνες κινήσεις οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μπορούν να επιταχύνουν την έκδοση της απόφασης και να περιορίσουν σε έναν βαθμό την καθυστέρηση της, ωστόσο πρέπει να τακτοποιήσουν 10 βήματα τα οποία παρουσιάζει το Εθνος:


Ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης:


Ο ασφαλισμένος σε έναν και μόνο φορέα, μπορεί πριν από την έκδοση συνταξιοδότησης να ζητήσει την ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης του. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί από τα αρμόδια τμήματα των οργανισμών με την έκδοση απόφασης ανακεφαλαίωσης.  • Εξαγορές πλασματικών ετών:


Ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να γνωρίζει ότι 6 με 8 μήνες πριν την αίτηση πρέπει να υποβάλλει τα αιτήματα για την έκδοση αποφάσεων εξαγοράς ή αναγνώρισης πλασματικών ετών. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε με δόσεις είτε με παρακράτηση από την σύνταξη.  • Βεβαιώσεις επιδοτούμενων χρόνων:


Ταχύτερα στη σύνταξη μπορούν να βγουν οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν επιδοτούμενους χρόνους, ώστε να συμπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να έχει ολοκληρωθεί η έκδοση βεβαιώσεων επιδότησης πριν από την αίτηση.  • Πιστοποιητικά χρόνου ασφάλισης:


Για τους ασφαλισμένους που έχουν χρόνο ασφάλισης σε περισσότερους από έναν φορείς, είναι απαραίτητη η έκδοση βεβαιώσεων για τον χρόνο που έχουν σε άλλα Ταμεία, καθώς έτσι πιστοποιείται ο χρόνος που έχουν διανύσει σε άλλα Ταμεία, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη έκδοση της προσωρινής σύνταξης.  • Τακτοποίηση οφειλών σε Ταμεία:


Μεγάλη σημασία ειδικά για τους ασφαλισμένους που έχουν χρόνο ασφάλισης στον ΟΑΕΕ έχει να είναι τακτοποιημένες τόσο οι οφειλές που έχουν στον φορέα όσο και τυχόν εκκρεμότητες φορολογικής φύσεως που αφορούν εταιρείες ή δραστηριότητες του παρελθόντος.  • Φάκελος παραίτησης στο Δημόσιο:


Ιδιαίτερης σημασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι η προετοιμασία του φακέλου παραίτησης, καθώς είναι θετικό να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή της πρώτης παραίτησης.  • Επιτάχυνση των διαδικασιών:


Παράλληλα, σημαντικός χρόνος μπορεί να εξοικονομηθεί με τις αιτήσεις προτίμησης για λόγους υγείας ή λόγω δανειακών υποχρεώσεων και ειδικότερα όσον αφορά τους ασφαλισμένους που πάσχουν από βαριές παθήσεις αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω αναπηρίας.  • Συγκέντρωση εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών:


Μεγάλη σημασία έχει να είναι ο φάκελος των υποψήφιων συνταξιούχων εξαρχής πλήρης και να μην αναζητούνται εν μέσω διαδικασίας αρκετά δικαιολογητικά, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχει γίνει η σχετική προετοιμασία πριν την κατάθεση.  • Βεβαίωση ασφάλισης σε συγχωνευθέντα Ταμεία:


Οι ασφαλισμένοι που έχουν χρόνο ασφάλισης σε συγχωνευθέντα Ταμεία στο ΙΚΑ, είναι σημαντικό να έχουν εκδώσει εκ των προτέρων την σχετική πράξη αναγνώρισης του χρόνου και να μην περιμένουν την διαδικασία ανακεφαλαίωσης, καθώς σε τέτοια περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν έως και 2 χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση.  • Προσωρινή σύνταξη:


Οικονομική ανάσα, δίνει στους ασφαλισμένους η έκδοση της προσωρινής σύνταξης, η οποία καταβάλλεται με βάση τη νομοθεσία μέσα σε 45 ημέρες όταν όλα τα ένσημα είναι στον ίδιο φορέα και μέσα σε 75 ημέρες όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.
Πηγή: Εthnos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X