Αρχική / Μόδα & Ομορφιά / Γνωρίστε τον ανερχόμενο Έλληνα σχεδιαστή Νάσο Ντότσικα!
Γνωρίστε τον ανερχόμενο Έλληνα σχεδιαστή Νάσο Ντότσικα! thumbnail

Γνωρίστε τον ανερχόμενο Έλληνα σχεδιαστή Νάσο Ντότσικα!


Εδώ στο boro.gr ψάχνουμε συνέχεια νέους σχεδιαστές έλληνες και ξένους που θα είναι το μέλλον της μόδας. Αυτή την εβδομάδα φιλοξενούμε το Νάσο Ντότσικα, έναν έλληνα σχεδιαστή με σπουδές στη Ρώμη, ο οποίος έχει ανοίξει το ατελιέ του εδώ και μόλις 2 χρόνια αλλά έχει ήδη καταφέρει να θεωρείται ο "Βασιλιάς του Πλεκτού" και κέρδισε το βραβείο Best Trendsetter. Γνωρίστε τον Νάσο καλύτερα μέσα από τις ερωτήσεις μας και δείτε την καινούργια χειμωνιάτικη κολεξιόν του! Εμείς είμαστε περήγανοι που ένας τέτοιος σχεδιαστής είναι Έλληνας και μπορούμε να δούμε τα ρούχα του από κοντά.1. Πες μας λίγα πράγματα για σένα και το brand σου.


Φέτος συμπλήρωσα 16 έτη στον χώρο της μόδας, έχοντας ξεκινήσει από τα 18 μου παράλληλα με τις σπουδές. Ήταν πολύ γεμάτα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχα την ευκαιρία και την τύχη να περάσω από όλα σχεδόν τα στάδια της βιομηχανίας μόδας και να συνεργαστώ με μεγάλα ονόματα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, στις αρχές του 2011, αποφάσισα ξεκινήσω το δικό μου brand, θεωρώντας πως μπορώ να κάνω μια διαφορετική πρόταση, με συλλογές που βασίζονται κατά βάση στο πλεκτό – στο οποίο και εξειδικεύτηκα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Ρώμη. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής, το brand μετρά πάνω από δυο επιτυχημένα χρόνια, πλέον με παρουσία και στο εξωτερικό, ενώ η βράβευση μου ως Best Trendsetter στα πλαίσια της Athens Exclusive Designers Week και το συνεχές θετικό feedback μου επιβεβαιώνουν πως βρίσκομαι στον σωστό δρόμο.


 


2. Ποια ήταν η έμπνευση σου για την τελευταία σου συλλογή αλλά και γενικά από πού εμπνέεσαι;


Η κύρια πηγή έμπνευσης όλων των συλλογών είναι η γυναίκα και η ιδανική εικόνα που έχω στο μυαλό μου για αυτήν. Από εκεί και πέρα, ένα βιβλίο, ένα έργο τέχνης, ένα τραγούδι, μια φωτογραφία, μία παράσταση, ένας ταξιδιωτικός προορισμός, ακόμα και κάτι που θα δω στον δρόμο και θα μου προκαλέσει το ενδιαφέρον δύναται να γίνει εφαλτήριο για την ιδέα που θα οδηγήσει στην συλλογή.


Σχετικά με την νέα μου συλλογή, πρόκειται για μία αρκετά διαφοροποιημένη από τις προηγούμενες, κρατώντας το γνώριμο ύφος μου, προσθέτοντας όμως στοιχεία που την κάνουν πιο ιδιαίτερη. Ρίγες, γεωμετρικά σχέδια, λάμψεις, όγκοι αλλά και πολύ θηλυκές γραμμές, αέρινες και σοφιστικέ…Η έμπνευση προήλθε από μία φωτογραφία του συνεργάτη μου, Μιχαήλ Πάσσου από τον θόλο της Galleria Vittorio Emanuele στο Μιλάνο που μου θύμισε ιστό αράχνης, και όπως η αράχνη υφαίνει τον ιστό της κάπως έτσι κι εγώ πλέκω την δική μου ιστορία στο χώρο της μόδας… Πάντα όμως σε όλες μου τις συλλογές η αγάπη για την γυναίκα, η αισθητική και η κομψότητα  είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες που με εμπνέουν.


 


3. Το πρότυπό σου στην μόδα;


Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιο πρότυπο, ωστόσο υπάρχουν σχεδιαστές που εκτιμώ και θαυμάζω βαθιά το έργο και την πορεία τους. Ενδεικτικά σου αναφέρω τους YSL, J.P. Gaultier, Vivienne Westwood, Mc Queen αλλά και από εγχώριους τον Μ. Πολατώφ, με τον οποίο είχα και την τύχη να δουλέψω.


 


4. Το όραμα σου για την σύγχρονη γυναίκα;

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους. Η προσωπικότητα είναι λοιπόν αυτό που κάνει μία γυναίκα να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αλλά και να διατηρεί τις ισορροπίες απέναντι στους διάφορους ρόλους. Οραματίζομαι μια Γυναίκα δυναμική, με αυτοπεποίθηση και έντονη προσωπικότητα. Μία γυναίκα που παίρνει η ίδια τις αποφάσεις που την αφορούν αλλά συνάμα παραμένει απόλυτα θηλυκή.


 


5. Τι είναι αυτό που σε ιντριγκάρει στην μόδα;Το πώς μπορείς να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη να δημιουργήσει κάτι τελικά πρακτικό για την καθημερινότητα και φυσικά το γεγονός πως ποτέ δεν είναι στάσιμη – τα πάντα αλλάζουν σε καθε σεζόν. Όπως είπε και ο YSL άλλωστε, ‘η μόδα κινείται πιο γρήγορα κι από την σκιά μας’.


  


6. Πώς θα ήθελες να σε θυμούνται;


Αν και είναι κάπως υπερβολή να πούμε κάτι τέτοιο, μιας και αισθάνομαι ακόμα στην αρχή της πορείας μου, θα έλεγα ότι αυτό θα επιθυμούσα είναι να κάνω τις γυναίκες να αγαπήσουν περισσότερο το πλεκτό και τελικά να συνειδητοποιήσουν πως πλεκτό δεν είναι μόνο το πουλόβερ και κατ’ επέκταση πως μπορεί να φορεθεί και το καλοκαίρι!


 


7.  Τι πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις στην μόδα; Τι είναι αυτό που λείπει από την Ελληνική Μόδα;


 Μια διαφορετική, πιο φρέσκια ματιά, ιδιαίτερα όσον αφορά στο πλεκτό και τις δυνατότητες του. Ενώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπάρχουν Έλληνες σχεδιαστές που διαπρέπουν, η έλλειψη της τεχνογνωσίας, της εκπαίδευσης με σαφή προσανατολισμό αλλά και της συλλογικής προσπάθειας που απαιτείται, έχουν συμβάλει στην μη ύπαρξη μίας ταυτότητας όπως αυτή υφίσταται στην Ιταλία, την Βρετανία και την Γαλλία. Πιστεύω λοιπόν πως μας λείπει η ταυτότητα. Είναι καιρός και το κράτος να κατανοήσει την εν δυνάμει συνεισφορά της μόδας για την εγχώρια παραγωγή και την τόνωση των εξαγωγών, δημιουργώντας ένα κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας και προώθησης της βιομηχανίας αυτής. Απλοποιώντας την ατελείωτη γραφειοκρατία, επενδύοντας με σαφή στόχευση, δημιουργώντας κίνητρα για παραμονή και παραγωγή στην Ελλάδα. Ιδρύοντας έναν φορέα που συλλογικά θα ενημερώνει, θα υποστηρίζει και θα προωθεί τον κάθε σχεδιαστή ξεχωριστά και όλους μαζί σαν σύνολο. Έτσι, στην βιομηχανία μόδας αλλά και στο ελληνικό design γενικότερα, η κάθε προσπάθεια δεν θα είναι ατομική.


 


8. Το αγαπημένο σου κομμάτι από την τελευταία σου συλλογή;


Μου είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο κομμάτι…Κάθε κομμάτι της συλλογής αποτυπώνει μία συγκεκριμένη στιγμή έμπνευσης.


  

Ένας κόσμος γεμάτος λάμψεις και γεωμετρία για τον χειμώνα του Nassos Ntotsikas

                 
Οριζόντιες ή κάθετες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρίγες και τα γεωμετρικά σχέδια είναι η νέα τάση. Κολακεύοντας τη σιλουέτα και συνδυαζόμενες εύκολα με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία της γκαρνταρόμπας, οι ρίγες παίζουν με τις αναλογίες επιμηκύνοντας διακριτικά τις γραμμές του σώματος και δημιουργούν ένα συναρπαστικά κομψό συνδυασμό.
 
Η νέα collection του Nassos Ntotsikas για το Φθινόπωρο / Χειμώνα 2014 προτείνει την ολική επαναφορά τους με ευφάνταστους τρόπους. Σχήματα γεωμετρικά που φέρνουν στο νου ιστό αράχνης, ρίγες αλλά και η καθιερωμένη πια πλέξη του Nassos Ntotsikas σε εντυπωσιακά κομψές, μονόχρωμες δημιουργίες. Καθαρές γραμμές αλλά και όγκοι.  Ένα ασπρόμαυρο παιχνίδι με flash χρώματος και λάμψεις. Θηλυκά, αέρινα και σοφιστικέ συνθέτουν τη νέα συλλογή του υπό τον τίτλο Black Widow – όπως η αράχνη υφαίνει τον ιστό της κάπως έτσι και ο Nassos Ntotsikas πλέκει την δική του συλλογή…

 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X