Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βρούτσης «στον ενικό»: Στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις
Βρούτσης «στον ενικό»: Στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις  thumbnail

Βρούτσης "στον ενικό": Στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις

Η απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, η εισφοροδιαφυγή, ο εφιάλτης της ανεργίας, οι «μαύρες» τρύπες στα ασφαλιστικά Ταμεία βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

«Πράγματι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων βρίσκεται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης. Είναι πάνω στο τραπέζι. Δεν είναι καινούργιο ζήτημα» είπε ο Γιάννης Βρούτσης που εξήγησε ότι το υπουργείο Εργασίας αναμένει την μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που θα πραγματοποιήσει τη σύγκριση της χώρας μας με την υπόλοιπη Ευρώπη σε αυτό το θέμα πριν προχωρήσει σε αλλαγές. 

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης από το 1983 υπάρχει νόμος για ομαδικές απολύσεις με υπογραφή του υπουργού Εργασίας αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί. «Εμείς δεν είπαμε ότι θα αλλάξουμε τον νόμο αλλά θα αξιολογήσουμε την μελέτη ενός διεθνούς οργανισμού. Από το 1983 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης που να υπέγραψε ομαδικές απολύσεις. Κανείς δεν είδε τι έγινε την επόμενη ημέρα. Καμία επιχείρηση δεν έμεινε ζωντανή. Εμείς δεν λέμε ότι θα προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια αλλά θα το εξετάσουμε» τόνισε ο υπουργός Εργασίας. 


Real.gr ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ από realmedialive 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να αποδεχτεί σε καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα των ομαδικών απολύσεων. «Από τη στιγμή που θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις ουρά θα είναι αυτές οι επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν να κάνουν ομαδικές απολύσεις» σημείωσε ο Δημήτρης Στρατούλης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναζητεί το «χρυσόχαρτο» με το οποίο θα παρουσιάσει την άρση του περιορισμού στις ομαδικές απολύσεις όταν με τις αλλαγές στα εργασιακά μετά από πίεση της τρόικας που έχουν περάσει αυτά τα τέσσερα χρόνια οι απολύσεις έχουν γίνει πιο φθηνές και πιο εύκολες. 


Real.gr ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ από realmedialive 

Ο επιστημονικός διευθυντής Ινστιτούτου ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι για να επιστρέψει η ανεργία τα επίπεδα του 2009 θα χρειαστούν όχι λιγότερο από 20 χρόνια. Για τις ομαδικές απολύσεις ο Σάββας Ρομπόλης εξήγησε ότι το όριο τέθηκε από την ελληνική νομοθεσία εξαιτίας της κοινωνικής ιδιομορφίας της, καθώς παρατηρείται δύσκολη εισροή στην αγορά εργασίας αλλά εύκολη έξοδος από αυτήν. 


Real.gr ΡΟΜΠΟΛΗΣ από realmedialive 

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς είπε ότι οι ομαδικές απολύσεις θα εφαρμοστούν για το προσωπικό των τραπεζών και εν συνεχεία σε επιχειρήσεις που ισχυρίζονται ότι δεν είναι υγιείς. «Είναι φανερό ότι υποκινήθηκαν στην τρόικα οι ομαδικές απολύσεις πρώτα από τις τράπεζες. Μετά τη συγχώνευση τους θέλουν να απολύουν ομαδικά. Θέλουν να απολύουν ομαδικά οι επιχειρήσεις αυτές που ισχυρίζονται ότι δεν είναι υγιείς. Γιατί σε μια αγορά εργασίας 1,5 εκατ. ανέργων με το θεσμικό πλαίσιο και την ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας βρίσκονται εύκολα φθηνοί εργαζόμενοι για να μπορούν να διώξουν τους παλιούς που κοστίζουν πιο πολύ τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.Στο θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο ο Οδυσσέας Ντριβαλάς είπε ότι «με την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα πέρα από τις 25.000 απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνει μία διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών του ελληνικού κράτους σε μία εποχή που ο ελληνικός λαός χρειάζεται κοινωνικές υπηρεσίες».


Real.gr ΝΤΡΙΒΑΛΑΣ από realmedialive 

Ειδικά για το ζήτημα της εισφοροδιαφυγής ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «κάναμε μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή. Φέραμε την ‘’Εργάνη’’ που υποχρεώνει τι επιχειρήσεις να δηλώσουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις. Αυτό σημαίνει ότι το πρωί ο επιθεωρητής έχει το προφίλ της κάθε επιχείρησης. Αυτό το καθιστά δύσκολο ή επικίνδυνο ο επιχειρηματίας να κάνει παραβάσεις. Τα ψέματα τέλειωσαν». 


Real.gr ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ από realmedialive 

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει 8 και εξετάζει τη θέση του για 2 άρθρα από τα 12 του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Είπε ότι σε όποια διάταξη έστω και πλημμελώς επιχειρείται η πάταξη της εισφοροδιαφυγής τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει και την ψυχή του για να περάσει και να εφαρμοστεί» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 


Real.gr ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ από realmedialive 

Αναφορικά με το θέμα της ανεργίας, όπου η Ελλάδα έρχεται πρώτη ανάμεσα στις άλλες χώρες της ευρωζώνης ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι υπάρχει «φρενάρισμα» της ανεργίας και από του χρόνου θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. 

Οι «μαύρες» τρύπες στα Ταμεία

Εκτός από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής στα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας είπε ότι η χώρα σήμερα πληρώνει το τίμημα της αδράνειας και της αναβλητικότητας πολλών ετών. «Εδώ και 17 μήνες Προσπάθησα να αντιμετωπίσω την κακοδαιμονία των ασφαλιστικών συντάξεων. Τοι ασφαλιστικό σύστημα δεν χτίστηκε πάνω σε υγιείς δυνάμεις. Είναι κατακερματισμένο, γεμάτο στρεβλώσεις και σήμερα ότι όλη μας η προσπάθεια είναι το νοικοκυρεύουμε. Η διαρροή στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας ήταν τεράστια. Δινόταν σύνταξη με το μάτι και το ζύγι. Διασφαλίζουμε ότι οι επόμενες γενιές θα πάρουν και συντάξεις και επικουρική σύνταξη» υπογράμμισε ο Γιάννης Βρούτσης, που εξήγησε ότι το υπουργείο έβαλε τέλος στις «μαϊμού» συντάξεις. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις. 


Real.gr ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ από realmedialive 

Επιπλέον ανέφερε ότι με το σύστημα «Άτλας» που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 οι μισοί Έλληνες θα έχουν το ασφαλιστικό βιογραφικό τους στον προσωπικό υπολογιστή τους και από το 2015 όλοι οι πολίτες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. 

Αντίθετα ο Δημήτρης Στρατούλης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων, καθώς ήδη συζητά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. «Η μείωση των μισθών σημαίνει και μειωμένες εισφορές. Για το 2014 είμαστε παρά πολύ ανήσυχοι γιατί θα συνεχιστούν οι μειώσεις των συντάξεων. Η κυβέρνηση κάθεται με την τρόικα και συζητά να μειωθούν οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9%. Κουβεντιάζει για τον φόρο υπέρ τρίτων και τη μείωση της δημόσιας κρατικής χρηματοδότησης της ασφάλισης. Η κυβέρνηση θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές και θα πει ότι: δεν έχουμε κύριοι να δώσουμε συντάξεις και θα τις μειώσουμε» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 


Real.gr ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΤΑΜΕΙΑ από realmedialive 

Ο Σάββας Ρομπόλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σε αναλογιστική μελέτη για το 2013-2050 που θα παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι παρά πολύ δύσκολη. «Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης για τα 4 ευρώ έσοδα στα ταμεία το 1 ευρώ έρχεται από την αξιοποίηση των αποθεματικών. Στην Ελλάδα για τα 4 ευρώ από τα αποθεματικά έρχονται 9 λεπτά» σημείωσε ο επιστημονικός διευθυντής Ινστιτούτου ΙΝΕ ΓΣΕΕ και συνέχισε: «Σήμερα τα αποθεματικά της γενιάς αυτής έχουν εξανεμιστεί και οι συντάξεις τώρα παίρνοντια με τις εισφορές που δίνονται. Δεν υπάρχει μαξιλαράκι στο σύστημα και πρέπει να βρούμε λύσεις για το πως θα δημιουργήσουμε αυτό το κεφαλαιακό απόθεμα για το μέλλον των νέων». 


Πηγή:www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X