Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / 20χρονος ήθελε να αυτοπυρποληθεί στην κάμερα-200 άτομα παρακολουθούσαν!
 20χρονος ήθελε να αυτοπυρποληθεί στην κάμερα-200 άτομα παρακολουθούσαν! thumbnail

20χρονος ήθελε να αυτοπυρποληθεί στην κάμερα-200 άτομα παρακολουθούσαν!

Αποφασισμένος να βάλει τέλος στη ζωή του εμφανίστηκε 20χρονος φοιτητής απο τη Aμερική .  Ο νεαρός νωρίς τη Κυριακή έγραψε τη πρόθεση του  στου σε ιστοσελίδα λέγοντας ότι θα έβαζε φωτιά στον εαυτό του επιλέγοντας αυτό το τρόπο να πεθάνει.  Αργότερα 200(!) άτομα γράφτηκαν στην ιστοσελίδα προκειμένου να δουν ζωντανά το νεαρό να αυτοκτονεί.


Πράγματι,ο 20χρονος μπήκε στο live chat με κάμερα και αφού ενημέρωσε όσους βρίσκονταν online εκείνη την ώρα τι θα έκανε, κατάλωσε αρκετά χάπια και βότκα και έβαλε φωτιά στον εαυτό του.


Για καλή του τύχη, χτύπησε ο συναγερμός απο τη φωτιά με αποτέλεσμα να σπεύσει η πυροσβεστική και να τον σώσει.  Ο νεαρός νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαυματα  αλλά εκτός κινδύνου. 


Strange community: 200 viewers watched as Stephen's room filled with smoke and firefighters pulled him from the room


 


'Stephen', using the name 'LOLdoge', set up a camera to film his suicide attempt


Ο κ. Γιώργος Φλώρος ειδικός Ψυχίατρος, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο αναλύει.Αυτά τα 200 άτομα προφανώς θεωρούσαν ότι ο νέος αυτός δεν έχει αυτόνομη αξία σαν άτομο. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε αυτά τα ακραία περιστατικά. Δεν ήταν λοιπόν άτομα, τα οποία δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την απειλή. Το αντίθετο μάλιστα.. αυτά τα άτομα θα προσπαθήσουν να παροτρύνουν το άτομο.


Υπάρχουν βέβαια και τα άτομα που θα άνουν προσπάθεια να αποτρέψουν μια αυτοκτονία. "Λευκοί ιππότες" λέγονται στην ορολογία του διαδικτύου. Πολλοί όμως λένε κάντο, δεν αξίζεις τίποτα, γιατί δεν αυτοκτονείς; Χρησιμοποιούν και έναν όρο ο οποίος είναι λίγο ιδιότυπος λένε "καιρός είναι να το κάνεις, μπορείς να γίνεις μόνο ήρωας αν αυτοκτονήσεις. Είναι άγνωστοι κακόβουλοι οι οποίοι έχουν και στον ίδιο τους τον εαυτό χαμηλό αυτοσεβασμό. Οι ίδιοι δηλαδή αισθάνονται κενοί και άνευ περιεχομένου και θέλουν όπως αυτοί δεν αισθάνονται καλά να μην καλά να μην αισθάνεται κανένας. Είναι και μια μορφή σαδισμού. Το να στήνεσαι και να παρακολουθείς κάποιον να στέλνεις μηνύματα και να λες κάντο, είναι μια αρρωστημένη ψυχική κατάσταση.


Ας δούμε τώρα την περίπτωση του ανθρώπου που στήνεται μπροστά στην κάμερα και θέλει να αυτοκτονήσει. Υπάρχει ένα δραματικό στοιχείο στην υπόθεση. Το να κάνει τόσο δραματικές απόπειρες σημαίνει ότι δεν αξιολογεί τόσο υψηλά τον κίνδυνο αυτοκτονίας, δηλαδή σε γενικές γραμμές αν κάποιος θέλει πραγματικά να αυτοκτονήσει το κάνει στα αθόρυβα και δε θα τον σταματήσει κανείς. Οι προσπάθειες που έχουν αυτό το δραματικό στοιχείο είναι πιο πιθανόν να σταματήσουν. Αλλά δεν παύει να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα περιστατικά και μάλιστα στη σημερινή εποχή τα θεωρούμε οι επιστήμονες όλο και πιο ανησυχητικά.  


 


Αλλά αυτή η περίπτωση τώρα αρχίζει και ξεφεύγει. Ξεφεύγει επειδή το άτομο πείθεται ότι μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο μόνο αν όντως το κάνει. Πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει κάποια αξία με κάτι τόσο θεαματικό μπροστά σε τόσο κόσμο που θεωρεί ότι δεν θα τον κοιτούσε διαφορετικά. Παλαιότερα κάποιος ήθελε να κινητοποιήσει ένα άτομο και η αφορμή ας πούμε μπορεί να ήταν μια ερωτική απογοήτευση. Τώρα, θέλει να κινητοποιήσει 200 300 άτομα μέσω του διαδικτύου οπότε σκεφτείτε, η πίεση πολλαπλασιάζεται. Και αν κάποιος δεν είχε τη διάθεση να αποβεί σε αυτοκτονία, μπορεί με το feedback αυτό του διαδικτύου και να το κάνει.


 


Συμβαίνουν και στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά που ευτυχώς τις έχει προλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο κύριος Σφακιανάκης, ο προϊστάμενος του τμήματος. Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς: Καλή επικοινωνία με τα παιδιά στην εφηβεία και στην νεαρή ηλικία για όλα τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Και για τα άτομα που μπορεί να περάσει μια τέτοια σκέψη στο μυαλό τους, εμείς οι επιστήμονες λέμε: Εκείνη τη στιγμή που τα άτομα παρακολουθούν την απειλή γι΄αυτοκτονία, η αξία του ατόμου που θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, παραμένει μηδενική για τους άλλους και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται ένα άτομο να αποκτήσει αξία μέσα από αυτές τις επικίνδυνες συμπεριφορές! Δεν αποκτάμε σημασία με αυτόν τον τρόπο. Οι άλλοι μας χρησιμοποιούν για να έχουν μια αρρωστημένη αίσθηση γέλιου!


 


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X