Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Το οξειδωτικό στρες προκαλεί υπογονιμότητα στον άνδρα;
Το οξειδωτικό στρες προκαλεί υπογονιμότητα στον άνδρα; thumbnail

Το οξειδωτικό στρες προκαλεί υπογονιμότητα στον άνδρα;

Οξειδωτικό στρες και ανδρική υπογονιμότητα


Οι επιστήμονες που μελετούν την ανδρική υπογονιμότητα έχουν βρει ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως είναι το κάπνισμα και η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, μπορεί να ευθύνονται για την έλλειψη ενός σημαντικού πρωτεϊνικού μορίου στους υπογόνιμους άνδρες. Η ανδρική υπογονιμότητα εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα υγείας στην Αυστραλία, από τη στιγμή που ένας στους 20 άνδρες χαρακτηρίζεται ως υπογόνιμος. Παράλληλα, πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με το τι προκαλεί το υψηλό αυτό ποσοστό υπογονιμότητας.Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες έδειξε ότι εάν το σπερματοζωάριο τοποθετηθεί σε περιβάλλον οξειδωτικού στρες μπορεί να μην είναι ικανό να φέρει εις πέρας τη γονιμοποίηση.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΑν και έχουν υπάρξει και προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν το οξειδωτικό στρες ως παράγοντα της ανδρικής υπογονιμότητας , αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση του στην ικανότητα του σπερματοζωαρίου να διεισδύσει στο ωάριο. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα σπέρματος από γόνιμους και υπογόνιμους άνδρες, με σκοπό να διερευνήσουν τον τρόπο με το οποίο τα σπερματοζωάρια αναγνωρίζουν τα ωάρια και αρχίζουν τη διαδικασία της γονιμοποίησης. Βρήκαν ότι ένα πρωτεϊνικό μόριο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει την παρουσία των υποδοχέων του ωαρίου πάνω στην επιφάνεια του σπερματοζωαρίου  και κατευθύνει με τον τρόπο αυτό την αλληλεπίδραση των δύο κυττάρων.


Σε μια υποομάδα υπογόνιμων ανδρών βρέθηκε ότι η εν λόγω πρωτεΐνη είτε υποεκφραζόταν, είτε απουσίαζε εντελώς, γεγονός που καθώς φαίνεται, επηρέαζε την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν.


Η παρούσα μελέτη εστιάζεται στο εάν η έλλειψη της εν λόγω πρωτεΐνης είναι αποτέλεσμα βλάβης που προκλήθηκε από οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες συμφωνά με τους ερευνητές λαμβάνει χώρα στους όρχεις, καταστρέφει τα σπερματοζωάρια και θέτει σε κίνδυνο την αναπαραγωγική ικανότητα.


Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν ο οργανισμός παράγει περισσότερες δραστικές μορφές οξυγόνου και ελεύθερες ρίζες από όσες μπορεί να διαχειριστεί και είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που σχετίζονται τόσο με το περιβάλλον, όσο και με τον τρόπο ζωής ανάμεσα στους οποίους είναι η μεγάλη ηλικία και το κάπνισμα πολλών τσιγάρων. Τα σπερματοζωάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη μεμβράνη και το DNA του κυττάρου.


Η πρόσφατη αυτή μελέτη διεξάχθηκε με ανθρωπινά σπερματοζωάρια  ενώ οι προηγούμενες χρησιμοποίησαν κύτταρα ποντικών.


Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ανδρική υπογονιμότητα είναι ένα πεδίο σχετικά ανεξερεύνητο και για αυτό είναι απαραίτητη η συνέχιση της έρευνας για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση ενός ζητήματος που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Παράλληλα, η διερεύνηση των σπερματοζωαρίων και η καλύτερη κατανόηση της ανδρικής γονιμότητας μπορεί να θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς ανδρικής αντισυλληπτικής μεθόδου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X