Αρχική / Υγεία / Θύματα δυσπλασιών περιμένουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων
 Θύματα δυσπλασιών περιμένουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων  thumbnail

Θύματα δυσπλασιών περιμένουν αποζημιώσεις εκατομμυρίων


Νέες αποζημιώσεις για το μείζον ζήτημα της θαλιδομίδης, την οποία παρασκεύαζε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Grunenthal, ενέκρινε το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο της Βικτόριας, με περισσότερους από 100 ανθρώπους στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, να λαμβάνουν 60 εκατ. ευρώ.
Η οικονομική συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στους δικηγόρους των 100 αυστραλών και νεοζηλανδών εναγόντων και του βρετανικού ομίλου Diageo, ο οποίος είχε εξαγοράσει την The Distillers Company, διανομέα του φαρμάκου αυτού κατά της ναυτίας, το οποίο τελικά απαγορεύτηκε το 1961.Χιλιάδες παιδιά, όπως και η 50χρονη Μόνικα Μακγκάι από το Περθ, γεννήθηκε χωρίς μπράτσα και πόδια, μετά τη λήψη του φαρμάκου από την έγκυο μητέρα της. «Η ζωή μου είναι μια αδιάκοπη μάχη εδώ και 50 χρόνια. Η συμφωνία αυτή δεν θα αλλάξει σε τίποτε τον γολγοθά μου αλλά μου επιτρέπει να στραφώ στο μέλλον με περισσότερη σιγουριά, γνωρίζοντας ότι έχω τα οικονομικά μέσα για να προσφέρω στον εαυτό μου την απαραίτητη για μένα περίθαλψη», όπως τόνισε.
Το φάρμακο διένειμε η συνεργαζόμενη εταιρία The Distillers Company, την οποία εξαγόρασε το 1986 ο βρετανικός όμιλος Diageo.Η θαλιδομίδη που χορηγείτο στις εγκύους ευρέως ανά τον κόσμο ως καταπραϋντικό για να ανακουφίζει από τις ναυτίες που είχαν στις αρχές της κύησης, προκάλεσε φοβερές παρενέργειες στα έμβρυα. Εκτιμάται μεταξύ 10.000 και 20.000 ο αριθμός των βρεφών που γεννήθηκαν με τμήματα βραχιόνων ή χωρίς κνήμες, με χέρια και πόδια απευθείας ενωμένα με το σώμα.Μετά τις σοβαρές αυτές συγγενείς δυσπλασίες, μεταξύ των οποίων δυσλειτουργίες στην καρδιά και τα νεφρά, η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την κυκλοφορία το 1961. Μετά την καταστροφή αυτή, οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία των φαρμάκων ενισχύθηκαν ή θεσπίστηκαν, ανάλογα με την κάθε χώρα.


ΠΗΓΗ: virus.com.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X